Druva

Chardonnay

Chardonnay - världens mest populära druva för vitt vin Världens mest populära vita vin görs på Chardonnay och man skulle kunna tro att det automatiskt gav den titeln som världens mest planterade gröna druvsort, men nej. Den äran tillfaller istället den spanska druvan Airén, som främst används vid framställning av sprit. Chardonnay-druvan blommar tidigt och det kan ge utmaningar med vårfrost i svala områden som exempelvis Chablis och Champagne. Däremot mognar den också tidigt, vilket är en stor fördel i just dessa områden. Något av det unika med Chardonnay är att den, som en av få druvor, kan odlas i i stort sett alla klimatzoner – från kalla områden som Chablis till det stekheta Kalifornien. Skillnaderna mellan vinerna är stora, och det är just en av hemligheterna bakom Chardonnay-druvans framgång under de senaste 50 åren. Vinmakarens druva Om Pinot Noir är den krävande ”diva drue”, så är Chardonnay motsatsen. Den är lätt att odla, ger god avkastning och kan, som nämnt, växa i nästan alla typer av klimat. Chardonnay är i grunden relativt neutral i smaken och tillhör inte den aromatiska druvfamiljen som till exempel Riesling, Gewürztraminer eller Sauvignon Blanc. Därför skapas vinets smak och karaktär delvis genom jordmånen och vingården, men i hög grad även i källaren. Därför har den fått tillnamnet ”vinmagerens drue”, då det är upp till honom eller henne att diktera stilen för det aktuella Chardonnay-vinet. Hur smakar Chardonnay? När man ska beskriva Chardonnays aromprofil kan man med viss god vilja dela in vinerna i fatlagrade och icke-fatlagrade. Chablis är föregångare för den sistnämnda stilen, som kännetecknas av frisk, ren fruktsmak. En klassisk Chablis smakar och doftar av gröna äpplen, citron, lime och har mineraliska toner av våta stenar, tack vare den kalkrika jordmånen där. I svala vinområden låter många vinmakare vinet ligga kortare tid på de fina jästfällningarna, vilket bidrar till en härligt krämig textur till den friska citrussmaken. Likaså låter många en del av druvmusten genomgå malolaktisk jäsning, där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjölksyra med resultatet att vinerna blir mjukare och rundare i smaken. Flyttar man sig något längre söderut till Bourgogne och andra måttligt varma områden, så går smaken mer åt melon, gula äpplen, päron och vit persika, ofta kompletterat med vanilj, söta kryddor och brödtoner från såväl fatlagring som delvis malolaktisk jäsning. Chardonnay som odlas i varma delar av världen, såsom Kalifornien, antar en tropisk karaktär med mango, ananas och persika. Fatpåverkan kan ofta vara mycket uttalad med nästan karamellartade toner. Den stora utmaningen för vinmakarna i varma områden är att skörda druvorna i tid så att de behåller tillräckligt med syra för att ge vinet ryggrad. Av samma anledning genomgår dessa viner sällan malolaktisk jäsning. Chardonnay från Bourgogne Man kan inte säga Chardonnay utan att också nämna Bourgogne. Trots att Chardonnay odlas i stora delar av världen finns det inget som riktigt kan jämföras med vinerna från den lilla, ikoniska vinregionen. Därför har vi hos Supervin alltid ett stort utbud av vit Bourgogne att välja mellan. Se vårt utbud av Chardonnay från Bourgogne De tre mest kända kommunerna i Bourgogne är Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault. Gemensamt för dessa är att vinodlingarna ligger perfekt placerade på den berömda sluttningen, Côte d’Or, där druvorna får all den sol de behöver för att mogna optimalt. Likaså är jordmånen exceptionell och vinerna härifrån besitter en elegans, komplexitet och smakkoncentration som är svår att finna andra ställen i världen. Du kan hitta riktigt bra value for money utanför Côte d’Or, där vi särskilt har viner från Côte Chalonnaise och Maconnais som uppvisar många av samma egenskaper som de kända områdena, men till mer förmånliga priser. Översjöisk Chardonnay från "Den nye verden" Man kan nästan inte underskatta hur populär Chardonnay är och har varit i USA. Särskilt i Kalifornien nådde Chardonnay-febern vid ett tillfälle en nivå där ett glas vitt vin var synonymt med Chardonnay. Det karaktäristiska för kalifornisk Chardonnay är att vinerna i stort sett alltid har ett tydligt fatinslag, hög alkohol, stor fyllighet och mycket tropisk fruktighet med melon, persika och ananas. Australien och Nya Zeeland har också en lång tradition av att producera Chardonnay – dock är stilen här något mer europeisk med något lägre alkohol och ett mer nedtonat fatpåslag än de amerikanska vinerna. Chardonnay passar till många typer av mat En av huvudorsakerna till Chardonnays popularitet är dess mångsidighet vid matmatchning. De friska varianterna utan (för mycket) fatlagring är perfekta till fisk och skaldjur, inklusive sushi och ostron. Om vinerna får lite fatkaraktär passar de till fågel och fläskkött samt något fylligare pastarätter med grädde och krämiga ostar. Ett klassiskt match made in heaven är Meursault till (jungfru) hummer, eftersom hummerns sötma går perfekt ihop med vinets fatkryddor samtidigt som syran är tillräckligt hög för att skapa en munrensande fräschör efter varje tugga.

Läs mer
VALDA FILTER: Druva: Chardonnay
751 produkter hittade – Bästa pris visas alltid först
ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 22 timmar 25 min 59 sek
Prosper Maufoux Mâcon IGE Grand Terroir 2023
4,0 stjerner Vivino ★★★★★★ 6 /6 Stjerner – Kvaliteten overgår prisen med mange længder Flaskehalsen ★★★★★★ 6/6 – Kvaliteten overgår prisen med mange længder    Flaskehalsen
1 fl. per st.
354,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
209,95 SEK

Chardonnay

Chardonnay - världens mest populära druva för vitt vin

Världens mest populära vita vin görs på Chardonnay och man skulle kunna tro att det automatiskt gav den titeln som världens mest planterade gröna druvsort, men nej. Den äran tillfaller istället den spanska druvan Airén, som främst används vid framställning av sprit. Chardonnay-druvan blommar tidigt och det kan ge utmaningar med vårfrost i svala områden som exempelvis Chablis och Champagne. Däremot mognar den också tidigt, vilket är en stor fördel i just dessa områden. Något av det unika med Chardonnay är att den, som en av få druvor, kan odlas i i stort sett alla klimatzoner – från kalla områden som Chablis till det stekheta Kalifornien. Skillnaderna mellan vinerna är stora, och det är just en av hemligheterna bakom Chardonnay-druvans framgång under de senaste 50 åren.

Vinmakarens druva

Om Pinot Noir är den krävande ”diva drue”, så är Chardonnay motsatsen. Den är lätt att odla, ger god avkastning och kan, som nämnt, växa i nästan alla typer av klimat. Chardonnay är i grunden relativt neutral i smaken och tillhör inte den aromatiska druvfamiljen som till exempel Riesling, Gewürztraminer eller Sauvignon Blanc. Därför skapas vinets smak och karaktär delvis genom jordmånen och vingården, men i hög grad även i källaren. Därför har den fått tillnamnet ”vinmagerens drue”, då det är upp till honom eller henne att diktera stilen för det aktuella Chardonnay-vinet.

Hur smakar Chardonnay?

När man ska beskriva Chardonnays aromprofil kan man med viss god vilja dela in vinerna i fatlagrade och icke-fatlagrade. Chablis är föregångare för den sistnämnda stilen, som kännetecknas av frisk, ren fruktsmak. En klassisk Chablis smakar och doftar av gröna äpplen, citron, lime och har mineraliska toner av våta stenar, tack vare den kalkrika jordmånen där. I svala vinområden låter många vinmakare vinet ligga kortare tid på de fina jästfällningarna, vilket bidrar till en härligt krämig textur till den friska citrussmaken. Likaså låter många en del av druvmusten genomgå malolaktisk jäsning, där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjölksyra med resultatet att vinerna blir mjukare och rundare i smaken.

Flyttar man sig något längre söderut till Bourgogne och andra måttligt varma områden, så går smaken mer åt melon, gula äpplen, päron och vit persika, ofta kompletterat med vanilj, söta kryddor och brödtoner från såväl fatlagring som delvis malolaktisk jäsning.

Chardonnay som odlas i varma delar av världen, såsom Kalifornien, antar en tropisk karaktär med mango, ananas och persika. Fatpåverkan kan ofta vara mycket uttalad med nästan karamellartade toner. Den stora utmaningen för vinmakarna i varma områden är att skörda druvorna i tid så att de behåller tillräckligt med syra för att ge vinet ryggrad. Av samma anledning genomgår dessa viner sällan malolaktisk jäsning.

Chardonnay från Bourgogne

Man kan inte säga Chardonnay utan att också nämna Bourgogne. Trots att Chardonnay odlas i stora delar av världen finns det inget som riktigt kan jämföras med vinerna från den lilla, ikoniska vinregionen. Därför har vi hos Supervin alltid ett stort utbud av vit Bourgogne att välja mellan.

Se vårt utbud av Chardonnay från Bourgogne

De tre mest kända kommunerna i Bourgogne är Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault. Gemensamt för dessa är att vinodlingarna ligger perfekt placerade på den berömda sluttningen, Côte d’Or, där druvorna får all den sol de behöver för att mogna optimalt. Likaså är jordmånen exceptionell och vinerna härifrån besitter en elegans, komplexitet och smakkoncentration som är svår att finna andra ställen i världen. Du kan hitta riktigt bra value for money utanför Côte d’Or, där vi särskilt har viner från Côte Chalonnaise och Maconnais som uppvisar många av samma egenskaper som de kända områdena, men till mer förmånliga priser.

Översjöisk Chardonnay från "Den nye verden"

Man kan nästan inte underskatta hur populär Chardonnay är och har varit i USA. Särskilt i Kalifornien nådde Chardonnay-febern vid ett tillfälle en nivå där ett glas vitt vin var synonymt med Chardonnay. Det karaktäristiska för kalifornisk Chardonnay är att vinerna i stort sett alltid har ett tydligt fatinslag, hög alkohol, stor fyllighet och mycket tropisk fruktighet med melon, persika och ananas.

Australien och Nya Zeeland har också en lång tradition av att producera Chardonnay – dock är stilen här något mer europeisk med något lägre alkohol och ett mer nedtonat fatpåslag än de amerikanska vinerna.

Chardonnay passar till många typer av mat

En av huvudorsakerna till Chardonnays popularitet är dess mångsidighet vid matmatchning. De friska varianterna utan (för mycket) fatlagring är perfekta till fisk och skaldjur, inklusive sushi och ostron. Om vinerna får lite fatkaraktär passar de till fågel och fläskkött samt något fylligare pastarätter med grädde och krämiga ostar. Ett klassiskt match made in heaven är Meursault till (jungfru) hummer, eftersom hummerns sötma går perfekt ihop med vinets fatkryddor samtidigt som syran är tillräckligt hög för att skapa en munrensande fräschör efter varje tugga.