Vad är Grüner Veltliner? Grüner Veltliner är en grön druvsort som är särskilt känd från Österrike, där den utgör mer än en tredjedel av alla planterade vinstockar. Det är en druvsort som mognar relativt sent och den ses därför sällan odlad norr om Österrike. Det blir helt enkelt för kallt. Å andra sidan trivs den inte i för varma klimat, eftersom den då tappar sin karaktärsskapande syra. Grüner Veltliner ger lätt stora skördar, vilket många vinodlare utnyttjar för att göra prisvänliga, krispiga och lättdruckna viner, men utan större komplexitet. Kontrolleras däremot skördarna kan Grüner Veltliner skapa exceptionella viner med koncentration, komplexitet och lagringspotential i nivå med de bästa Rieslingarna. Österrikes signaturdruva Som nämnts är Grüner Veltliner Österrikes mest planterade druvsort och den åtnjuter därför en helt särskild status i landet. Det gäller särskilt i den nordöstra regionen, Niederösterreich, där hälften av alla vinrankor är Grüner Veltliner. De bästa vinerna finns här i underområdena Kremstal, Wachau, Kamptal och Traisental. Från sistnämnda område gör Markus Huber synnerligen komplexa, fatlagrade viner från några av landets bästa Grüner-vingårdar. Prova hans vingårdsvin, Berg, som har fått stora lovord och höga betyg från internationella recensenter. I Rieslings skugga I många år har Grüner Veltliner stått i Rieslings skugga och det är först under de senaste 20-25 åren som den har uppnått sitt internationella erkännande i takt med att österrikiskt vin generellt blivit populärt. När man går igenom vinlistan på världens bästa restauranger hittar man ofta ett eller flera exempel på Grüner Veltliner – något som före millennieskiftet hade varit otänkbart. Faktum är att druvans besvärliga namn har varit ett hinder för dess internationella framgång. Därför kallas den ofta bara ”Grüner” eller ”Grü-Ve”. Vad är skillnaden mellan Grüner Veltliner och Riesling? Grüner Veltliner och Riesling tenderar att blandas ihop, och de delar också flera gemensamma drag. Båda druvorna är aromatiska, har hög syra och blir sällan fatlagrade. I den lägre delen av prisskalan är vinerna från båda druvorna friska, mineraliska och med inslag av äpplen och citrus. Grüner Veltliner skiljer sig dock från Riesling genom sina särskilda gröna, eller vegetabiliska, aromer som kommer till uttryck i form av sparris eller dill. Den stora signaturen för Grüner är emellertid vitpeppar, vilket normalt inte förknippas med Riesling. Till skillnad från Riesling, som odlas i stora delar av världen, är Grüner Veltliner i stort sett uteslutande ett österrikiskt fenomen. Vad passar att äta till Grüner Veltliner? Grüner Veltliner är en utmärkt matvin, både på grund av dess höga syra och tack vare de gröna och peppriga tonerna i vinerna. Blickar man mot Österrike ser man ofta Grüner på bordet tillsammans med den traditionella Weinerschnitzeln. Ett perfekt match där det friska vinet skär igenom den feta paneringen. Grüner framhålls ofta som särskilt bra till friterad mat. Dessutom passar den, precis som Riesling, till ett stort urval fiskrätter och skaldjur, särskilt om man gjort en hollandaise-sås och kryddat den med vitpeppar – då faller alla bitar på plats.
Läs mer ↓Grüner Veltliner är en grön druvsort som är särskilt känd från Österrike, där den utgör mer än en tredjedel av alla planterade vinstockar. Det är en druvsort som mognar relativt sent och den ses därför sällan odlad norr om Österrike. Det blir helt enkelt för kallt. Å andra sidan trivs den inte i för varma klimat, eftersom den då tappar sin karaktärsskapande syra. Grüner Veltliner ger lätt stora skördar, vilket många vinodlare utnyttjar för att göra prisvänliga, krispiga och lättdruckna viner, men utan större komplexitet. Kontrolleras däremot skördarna kan Grüner Veltliner skapa exceptionella viner med koncentration, komplexitet och lagringspotential i nivå med de bästa Rieslingarna.
Som nämnts är Grüner Veltliner Österrikes mest planterade druvsort och den åtnjuter därför en helt särskild status i landet. Det gäller särskilt i den nordöstra regionen, Niederösterreich, där hälften av alla vinrankor är Grüner Veltliner. De bästa vinerna finns här i underområdena Kremstal, Wachau, Kamptal och Traisental. Från sistnämnda område gör Markus Huber synnerligen komplexa, fatlagrade viner från några av landets bästa Grüner-vingårdar. Prova hans vingårdsvin, Berg, som har fått stora lovord och höga betyg från internationella recensenter.
I många år har Grüner Veltliner stått i Rieslings skugga och det är först under de senaste 20-25 åren som den har uppnått sitt internationella erkännande i takt med att österrikiskt vin generellt blivit populärt. När man går igenom vinlistan på världens bästa restauranger hittar man ofta ett eller flera exempel på Grüner Veltliner – något som före millennieskiftet hade varit otänkbart. Faktum är att druvans besvärliga namn har varit ett hinder för dess internationella framgång. Därför kallas den ofta bara ”Grüner” eller ”Grü-Ve”.
Grüner Veltliner och Riesling tenderar att blandas ihop, och de delar också flera gemensamma drag. Båda druvorna är aromatiska, har hög syra och blir sällan fatlagrade. I den lägre delen av prisskalan är vinerna från båda druvorna friska, mineraliska och med inslag av äpplen och citrus. Grüner Veltliner skiljer sig dock från Riesling genom sina särskilda gröna, eller vegetabiliska, aromer som kommer till uttryck i form av sparris eller dill. Den stora signaturen för Grüner är emellertid vitpeppar, vilket normalt inte förknippas med Riesling. Till skillnad från Riesling, som odlas i stora delar av världen, är Grüner Veltliner i stort sett uteslutande ett österrikiskt fenomen.
Grüner Veltliner är en utmärkt matvin, både på grund av dess höga syra och tack vare de gröna och peppriga tonerna i vinerna. Blickar man mot Österrike ser man ofta Grüner på bordet tillsammans med den traditionella Weinerschnitzeln. Ett perfekt match där det friska vinet skär igenom den feta paneringen. Grüner framhålls ofta som särskilt bra till friterad mat. Dessutom passar den, precis som Riesling, till ett stort urval fiskrätter och skaldjur, särskilt om man gjort en hollandaise-sås och kryddat den med vitpeppar – då faller alla bitar på plats.