Druva

Riesling

Vad är Riesling för en druva? Riesling kan med all rätt kallas världens mest förnäma gröna druva – åtminstone om man ser till Rieslings enorma utvecklingspotential och förmåga att behålla sina aromatiska kännetecken. Den ädla druvan är känd för att ge några av världens bästa vita viner med gudomlig komplexitet och nyansrikedom. Riesling görs i både torra och söta varianter, där båda typerna har en fantastisk förmåga att mogna och utvecklas över tid tack vare dess höga syra.   Riesling tillhör de så kallade aromatiska druvsorterna, som innehåller en stor koncentration av lättigenkännliga aromer – precis som Gewürztraminer, Viognier eller Sauvignon Blanc med flera. Därför kan många – utan att nödvändigtvis veta mycket om vin – peka ut Riesling om de fick den serverad utan att se flaskan. Var kommer Riesling ifrån? Det råder viss osäkerhet kring var druvan ursprungligen har sina rötter, men många anser att den kommer från Tyskland – närmare bestämt regionerna kring Rhen. Här har man dokumenterat dess existens ända tillbaka till 1400-talet. Dess popularitet växte snabbt och under 1800-talet var Riesling en av världens mest prisade vintyper – på nivå med Champagne och de röda bordeauxvinerna.Första och andra världskriget förstörde stora delar av de tyska vinområdena, och det fick därefter återplanteras i stor skala. Vinindustrins fokus låg då på kvantitet snarare än kvalitet, vilket resulterade i massproduktion av mindre lyckade produkter såsom Liebfraumilch, som kunde produceras i stor volym i en lättigenkännlig stil. Det något fläckiga rykte som Riesling fick under andra halvan av 1900-talet vände igen kring millennieskiftet. Då var druvan återigen den mest odlade druvsorten i Tyskland. Det är den fortfarande idag, där nästan en fjärdedel av alla vinstockar i Tyskland är Riesling. Var odlas Riesling? Riesling odlas på många platser i världen. En av druvans allra största styrkor är dess förmåga att spegla platsen (terroir) där den odlas. Riesling visar sig från sin bästa sida när den får mogna långsamt, så att den behåller sin karakteristiska höga syra och samtidigt utvecklar den djupa och eftertraktade smakkoncentrationen. Som sagt hittar du Riesling på många platser i världen. De europeiska frontlöparna är Tyskland, Österrike och Alsace, men du hittar även mycket bra varianter i Chile, Australien, Nya Zeeland och Washington, USA. I de överraskande exemplen där värmen kan vara en utmaning, hjälps vingårdarna ofta av svala, höga lägen och/eller av svala havsvindar.    Hur smakar Riesling? Riesling är en kameleont och ändrar uttryck beroende på var och hur den odlas. Vinerna kan vara lätta eller fylliga, knastertorra eller söta samt eleganta eller kraftfulla – det finns en Riesling-stil för alla! Generellt är Riesling känd för aromer som äpple, päron, nektarin, persika, lime, ananas samt ljuvliga florala toner. Riesling som legat några år kan utveckla en mycket särpräglad petroleumdoft, som älskas av många men som kan upplevas som mycket ovanlig för andra.Riesling lagras nästan aldrig på ekfat, eftersom den då skulle tappa sitt aromatiska särdrag. En annan sak som kännetecknar Riesling i stort sett oavsett odlingsplats är dess höga syra. Syran bidrar till Rieslings lätta och uppfriskande uttryck, som många förknippar med torr Riesling. Den höga syran är också avgörande i dessertvinerna, där den ger en harmonisk kontrast till den stora sötman.   Vad kännetecknar tysk Riesling? Tyskland är ett gudabenådat land när det gäller Riesling. Här hittar vi en rad vinområden som producerar några av de bästa exempel den ädla druvan kan prestera. Av de främsta områdena bör Mosel, Rheingau, Rheinessen och Pfalz framhållas. Generellt är tysk Riesling lättare i stilen än grannvinerna från Alsace. Ofta har vinerna ett par procentenheter lägre alkohol och den karakteristiska restsötman balanseras på ett vackert sätt av den höga syran.    Det tyska kvalitetssystemet - få förklaringen här I Tyskland finns ett något komplicerat system – som de säkert själva skulle kalla grundligt och överskådligt – där de delar in sina viner efter kvalitet. Vinerna rangordnas från botten till toppen som; Deutscher Wein, Landwein och Qualitätswein/Prädikatswein. Här är det klart sistnämnda kategori man bör fokusera på. Dels för att de bästa vinerna kommer härifrån, men också för att över 90 % av den sammanlagda tyska vinproduktionen utgörs av Qualitätswein/Prädikatswein. Qualitätswein För att få producera Qualitätswein måste druvorna uppnå en viss mognad och komma från en av 13 specifika regioner (kallade Anbaugebiete). På dessa viner kan du ofta hitta sötmanivån på etiketten. Trocken – torrt vin med under 9 g/l (restsocker per liter). I princip går gränsen vid 4 g/l, men vinproducenten får använda upp till 9 g/l, så länge syran högst är 2 g/l lägre än sockerhalten i vinet.   Halbtrocken – halvtorrt eller lätt sött vin med upp till 18 g/l. På samma sätt som för trocken går gränsen vid 12 g/l, men i praktiken får producenten använda upp till 18 g/l så länge restsockerhalten inte överstiger syran med mer än 10 g/l. Feinherb – en inofficiell beteckning för att beskriva ett halvtorrt vin Lieblich – sött vin med upp till 45 g/l Süss – ännu sötare vin med mer än 45 g/l   När man talar om Qualitätswein är det viktigt att känna till VDP, som är en tysk sammanslutning av vinproducenter med det uttalade syftet att främja det bästa tyska vinet från de 13 officiella vinregionerna. VDP-systemet skapades ursprungligen för att klassificera torr Riesling, men idag omfattar det både torra och söta viner. Sammanslutningen av vinproducenter grundades 1910 och idag består den av 197 producenter. De delar kvalitetsmässigt in sina viner i 4 kategorier: Gutswein - Dessa viner är så kallade ”entry-level” viner eller ”husets vin”, som uppfyller VDP-systemets basala krav. Druvorna måste komma från producentens egna marker. Ortswein – Går man ett steg upp på rangstegen får man viner med ett regionalt uttryck. Här är druvorna skördade från en särskild by – på samma sätt som man känner igen från en fransk Villages-vin. Erste Lage – Dessa viner kan kvalitetsmässigt jämföras med Premier Cru från Bourgogne. Vinerna kommer från förstklassiga vingårdar med optimala odlingsförhållanden. Grosse Lage – Grand Cru-varianterna av tysk vin. Det blir inte bättre än så här. Komplexa viner med ett unikt särdrag från en enskild mark – de torra varianterna bär beteckningen Grosse Gewächs. Prädikatswein - få överblicken över sötmanivåerna i tysk Riesling KabinettSkördat från mogna druvor i en lätt, torr till halvtorr stil med relativt låg alkohol. SpätleseBetyder ”sent skördat” och kommer därför att ha lite mer kropp och alkohol än Kabinett. Spätlese görs också i en torr eller halvtorr stil, där sötman balanseras av den knivskarpa syran. AusleseBetyder ”utvald skörd” och görs därför endast i de bästa årgångarna från helt mogna druvor. Dessa viner är ofta halvsöta till stilen. Några druvor kan vara angripna av den ädla botrytis-svampen, vilket ger vinet särskilda aromer åt riktningen lätt kryddad honung och russin. Detta kommer dock aldrig att vara dominerande i en Auslese-vin. Beerenauslese Betyder ”utvald skörd av bär”. Dessa viner görs av sent skördade, övermogna druvor, där varje klase noggrant plockas för att endast ta perfekta druvor till vinet. Druvorna är angripna av ädelröta (botrytis) och är söta i smaken – perfekta till desserter och kan bevaras i årtionden. TrockenbeerenausleseKan översättas till ”utvalda torkade druvor”. Dessa viner görs av övermogna, särskilt utvalda druvor som delvis är russiniserade, vilket ger en otrolig smakkoncentration. Dessa söta dessertviner har också potential att utvecklas över flera decennier. EisweinHelt bokstavligt ”is-vin”. Druvorna skördas medan de fortfarande är frusna på vinstocken. När man krossar de frusna druvorna skiljer man vattnet från musten, så att en exceptionell smakkoncentration uppnås.  På grund av den globala uppvärmningen kan man inte längre vara säker på att kunna göra Eiswein varje år i Tyskland. Vad kännetecknar Riesling från Alsace? För många är Riesling liktydigt med Alsace. Det världsberömda vinområdet är faktiskt också det enda stället i Frankrike där det är tillåtet att odla Riesling. Alsace Riesling är känd för att vara mycket torra i stilen utan mycket restsocker. De bästa exemplaren har en angenäm fyllighet, vilket beror på en relativt hög alkoholprocent. Så om du letar efter frisk och knastertorr Riesling med god munkänsla är Alsace ett självklart ställe att titta. Liksom i Tyskland finns det även i Alsace söta versioner av Riesling. De gör den sent skördade ”Vendange Tardives” och ”Sélection de grains nobles”, där den sistnämnda är den sötaste varianten av Riesling från Alsace. Vilken mat passar bra till Riesling? Det finns knappast en mer matvänlig druva än Riesling. Den goda balansen mellan syra och sötma gör att vinerna klarar otroligt många rätter. Riesling är det perfekta paret till praktiskt taget alla rätter med fisk och skaldjur. Den kan också, som en av de få vinerna, stå väl till det orientaliska köket med kryddig mat och chili (i relativt små mängder). Riesling är också ett utmärkt vin till sushi – särskilt de halvtorra varianterna, som kan balansera några av de något starkare sushibitarna som till exempel spicy tuna samt tillbehöret chilimajo. Är Riesling söt? Många hade den uppfattningen efter att Tyskland under 1970- och 1980-talen exporterat söt Riesling av växlande kvalitet. Riesling framställs i alla grader av sötma – från knastertorr till den sockersöta Eiswein. Du hittar en detaljerad översikt över sötmanivåerna under Qualitätswein och Prädikatsweinn här på sidan. Var hittar jag den bästa Riesling? Du kan hitta bra Riesling på många platser i världen, men de flesta vinexperter är överens om att den bästa Riesling produceras i Tyskland och Alsace. Föredrar du lite fylligare Rieslingviner, välj Alsace, men om du föredrar den helt friska och lätta stilen är de tyska (och österrikiska) vinerna något för dig. Är du osäker på vilken Riesling du ska köpa, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna – antingen i butiken eller på telefon 98 92 18 53. 

Läs mer
VALDA FILTER: Druva: Riesling
214 produkter hittade – Bästa pris visas alltid först

Riesling

Vad är Riesling för en druva?

Riesling kan med all rätt kallas världens mest förnäma gröna druva – åtminstone om man ser till Rieslings enorma utvecklingspotential och förmåga att behålla sina aromatiska kännetecken. Den ädla druvan är känd för att ge några av världens bästa vita viner med gudomlig komplexitet och nyansrikedom. Riesling görs i både torra och söta varianter, där båda typerna har en fantastisk förmåga att mogna och utvecklas över tid tack vare dess höga syra.

 

Riesling tillhör de så kallade aromatiska druvsorterna, som innehåller en stor koncentration av lättigenkännliga aromer – precis som Gewürztraminer, Viognier eller Sauvignon Blanc med flera. Därför kan många – utan att nödvändigtvis veta mycket om vin – peka ut Riesling om de fick den serverad utan att se flaskan.

Var kommer Riesling ifrån?

Det råder viss osäkerhet kring var druvan ursprungligen har sina rötter, men många anser att den kommer från Tyskland – närmare bestämt regionerna kring Rhen. Här har man dokumenterat dess existens ända tillbaka till 1400-talet. Dess popularitet växte snabbt och under 1800-talet var Riesling en av världens mest prisade vintyper – på nivå med Champagne och de röda bordeauxvinerna.Första och andra världskriget förstörde stora delar av de tyska vinområdena, och det fick därefter återplanteras i stor skala. Vinindustrins fokus låg då på kvantitet snarare än kvalitet, vilket resulterade i massproduktion av mindre lyckade produkter såsom Liebfraumilch, som kunde produceras i stor volym i en lättigenkännlig stil. Det något fläckiga rykte som Riesling fick under andra halvan av 1900-talet vände igen kring millennieskiftet. Då var druvan återigen den mest odlade druvsorten i Tyskland. Det är den fortfarande idag, där nästan en fjärdedel av alla vinstockar i Tyskland är Riesling.

Var odlas Riesling?

Riesling odlas på många platser i världen. En av druvans allra största styrkor är dess förmåga att spegla platsen (terroir) där den odlas. Riesling visar sig från sin bästa sida när den får mogna långsamt, så att den behåller sin karakteristiska höga syra och samtidigt utvecklar den djupa och eftertraktade smakkoncentrationen. Som sagt hittar du Riesling på många platser i världen. De europeiska frontlöparna är Tyskland, Österrike och Alsace, men du hittar även mycket bra varianter i Chile, Australien, Nya Zeeland och Washington, USA. I de överraskande exemplen där värmen kan vara en utmaning, hjälps vingårdarna ofta av svala, höga lägen och/eller av svala havsvindar. 

 

Hur smakar Riesling?

Riesling är en kameleont och ändrar uttryck beroende på var och hur den odlas. Vinerna kan vara lätta eller fylliga, knastertorra eller söta samt eleganta eller kraftfulla – det finns en Riesling-stil för alla! Generellt är Riesling känd för aromer som äpple, päron, nektarin, persika, lime, ananas samt ljuvliga florala toner. Riesling som legat några år kan utveckla en mycket särpräglad petroleumdoft, som älskas av många men som kan upplevas som mycket ovanlig för andra.Riesling lagras nästan aldrig på ekfat, eftersom den då skulle tappa sitt aromatiska särdrag. En annan sak som kännetecknar Riesling i stort sett oavsett odlingsplats är dess höga syra. Syran bidrar till Rieslings lätta och uppfriskande uttryck, som många förknippar med torr Riesling. Den höga syran är också avgörande i dessertvinerna, där den ger en harmonisk kontrast till den stora sötman.

 

Vad kännetecknar tysk Riesling?

Tyskland är ett gudabenådat land när det gäller Riesling. Här hittar vi en rad vinområden som producerar några av de bästa exempel den ädla druvan kan prestera. Av de främsta områdena bör Mosel, Rheingau, Rheinessen och Pfalz framhållas. Generellt är tysk Riesling lättare i stilen än grannvinerna från Alsace. Ofta har vinerna ett par procentenheter lägre alkohol och den karakteristiska restsötman balanseras på ett vackert sätt av den höga syran. 

 

Det tyska kvalitetssystemet - få förklaringen här

I Tyskland finns ett något komplicerat system – som de säkert själva skulle kalla grundligt och överskådligt – där de delar in sina viner efter kvalitet. Vinerna rangordnas från botten till toppen som; Deutscher Wein, Landwein och Qualitätswein/Prädikatswein. Här är det klart sistnämnda kategori man bör fokusera på. Dels för att de bästa vinerna kommer härifrån, men också för att över 90 % av den sammanlagda tyska vinproduktionen utgörs av Qualitätswein/Prädikatswein.

Qualitätswein

För att få producera Qualitätswein måste druvorna uppnå en viss mognad och komma från en av 13 specifika regioner (kallade Anbaugebiete). På dessa viner kan du ofta hitta sötmanivån på etiketten.

  • Trocken – torrt vin med under 9 g/l (restsocker per liter). I princip går gränsen vid 4 g/l, men vinproducenten får använda upp till 9 g/l, så länge syran högst är 2 g/l lägre än sockerhalten i vinet.  
  • Halbtrocken – halvtorrt eller lätt sött vin med upp till 18 g/l. På samma sätt som för trocken går gränsen vid 12 g/l, men i praktiken får producenten använda upp till 18 g/l så länge restsockerhalten inte överstiger syran med mer än 10 g/l.
  • Feinherb – en inofficiell beteckning för att beskriva ett halvtorrt vin
  • Lieblich – sött vin med upp till 45 g/l
  • Süss – ännu sötare vin med mer än 45 g/l

 

När man talar om Qualitätswein är det viktigt att känna till VDP, som är en tysk sammanslutning av vinproducenter med det uttalade syftet att främja det bästa tyska vinet från de 13 officiella vinregionerna. VDP-systemet skapades ursprungligen för att klassificera torr Riesling, men idag omfattar det både torra och söta viner. Sammanslutningen av vinproducenter grundades 1910 och idag består den av 197 producenter. De delar kvalitetsmässigt in sina viner i 4 kategorier:

Gutswein - Dessa viner är så kallade ”entry-level” viner eller ”husets vin”, som uppfyller VDP-systemets basala krav. Druvorna måste komma från producentens egna marker. Ortswein – Går man ett steg upp på rangstegen får man viner med ett regionalt uttryck. Här är druvorna skördade från en särskild by – på samma sätt som man känner igen från en fransk Villages-vin.

Erste Lage – Dessa viner kan kvalitetsmässigt jämföras med Premier Cru från Bourgogne. Vinerna kommer från förstklassiga vingårdar med optimala odlingsförhållanden.

Grosse Lage – Grand Cru-varianterna av tysk vin. Det blir inte bättre än så här. Komplexa viner med ett unikt särdrag från en enskild mark – de torra varianterna bär beteckningen Grosse Gewächs.

Prädikatswein - få överblicken över sötmanivåerna i tysk Riesling

KabinettSkördat från mogna druvor i en lätt, torr till halvtorr stil med relativt låg alkohol.

SpätleseBetyder ”sent skördat” och kommer därför att ha lite mer kropp och alkohol än Kabinett. Spätlese görs också i en torr eller halvtorr stil, där sötman balanseras av den knivskarpa syran.

AusleseBetyder ”utvald skörd” och görs därför endast i de bästa årgångarna från helt mogna druvor. Dessa viner är ofta halvsöta till stilen. Några druvor kan vara angripna av den ädla botrytis-svampen, vilket ger vinet särskilda aromer åt riktningen lätt kryddad honung och russin. Detta kommer dock aldrig att vara dominerande i en Auslese-vin.

Beerenauslese Betyder ”utvald skörd av bär”. Dessa viner görs av sent skördade, övermogna druvor, där varje klase noggrant plockas för att endast ta perfekta druvor till vinet. Druvorna är angripna av ädelröta (botrytis) och är söta i smaken – perfekta till desserter och kan bevaras i årtionden.

TrockenbeerenausleseKan översättas till ”utvalda torkade druvor”. Dessa viner görs av övermogna, särskilt utvalda druvor som delvis är russiniserade, vilket ger en otrolig smakkoncentration. Dessa söta dessertviner har också potential att utvecklas över flera decennier.

EisweinHelt bokstavligt ”is-vin”. Druvorna skördas medan de fortfarande är frusna på vinstocken. När man krossar de frusna druvorna skiljer man vattnet från musten, så att en exceptionell smakkoncentration uppnås.  På grund av den globala uppvärmningen kan man inte längre vara säker på att kunna göra Eiswein varje år i Tyskland.

Vad kännetecknar Riesling från Alsace?

För många är Riesling liktydigt med Alsace. Det världsberömda vinområdet är faktiskt också det enda stället i Frankrike där det är tillåtet att odla Riesling. Alsace Riesling är känd för att vara mycket torra i stilen utan mycket restsocker. De bästa exemplaren har en angenäm fyllighet, vilket beror på en relativt hög alkoholprocent. Så om du letar efter frisk och knastertorr Riesling med god munkänsla är Alsace ett självklart ställe att titta. Liksom i Tyskland finns det även i Alsace söta versioner av Riesling. De gör den sent skördade ”Vendange Tardives” och ”Sélection de grains nobles”, där den sistnämnda är den sötaste varianten av Riesling från Alsace.

Vilken mat passar bra till Riesling?

Det finns knappast en mer matvänlig druva än Riesling. Den goda balansen mellan syra och sötma gör att vinerna klarar otroligt många rätter. Riesling är det perfekta paret till praktiskt taget alla rätter med fisk och skaldjur. Den kan också, som en av de få vinerna, stå väl till det orientaliska köket med kryddig mat och chili (i relativt små mängder). Riesling är också ett utmärkt vin till sushi – särskilt de halvtorra varianterna, som kan balansera några av de något starkare sushibitarna som till exempel spicy tuna samt tillbehöret chilimajo.

Är Riesling söt?

Många hade den uppfattningen efter att Tyskland under 1970- och 1980-talen exporterat söt Riesling av växlande kvalitet. Riesling framställs i alla grader av sötma – från knastertorr till den sockersöta Eiswein. Du hittar en detaljerad översikt över sötmanivåerna under Qualitätswein och Prädikatsweinn här på sidan.

Var hittar jag den bästa Riesling?

Du kan hitta bra Riesling på många platser i världen, men de flesta vinexperter är överens om att den bästa Riesling produceras i Tyskland och Alsace. Föredrar du lite fylligare Rieslingviner, välj Alsace, men om du föredrar den helt friska och lätta stilen är de tyska (och österrikiska) vinerna något för dig. Är du osäker på vilken Riesling du ska köpa, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna – antingen i butiken eller på telefon 98 92 18 53.