Dominio del Aguila - från 0-100 poäng på under 10 år Dominio del Aguila har på rekordtid skapat en enorm framgång, som kulminerar 2021 när huset skördar sin första 100-poängs rating bara 10 årgångar efter grundandet. Robert Parker kallar Canta La Perdiz för: "a world-class red... among the greatest in Ribera..." Lärling från Vega Sicilia och Romanée Conti Dominio del Aguila ägs och drivs av makarna Jorge och Isabel Monzon. De startade 2009 och skördade, som nämnt, sin första 100-poängs rating för toppvinen Canta La Perdíz i årgång 2016. Jorge har ett CV som kan få de flesta vinmakare att svettas, med erfarenhet från två av världens främsta vinhus, Romanée Conti och Vega Sicilia. Jorge och Isabel Monzon disponerar 30 hektar vingårdar planterade med extraordinärt gamla vinstockar, där en stor del har passerat 100 år. Det finns inga viner som de som produceras hos Dominio del Aguila och man kan glömma alla planer på att expandera produktionen. Det finns inga andra vinstockar eller marker med samma ålder och kvalitet, och det vore otänkbart att kunna bygga ut de 500 år gamla källarna. Det är vad det är, och som vinälskare kan man bara vara tacksam över att så unika vingårdar hamnat i händerna på Jorge och Isabel Monzon. Läs mer om eller köp Canta la Perdiz här → Se alla Dominio del Aguila viner här → Så här lagras rödviner från Ribera del Duero Joven / Roble Mindre än 6 månader på ekfat, får frigöras när den är klar Crianza 24 månaders lagring, varav minst 6 månader på fat före frigivning Reserva 36 månaders lagring, varav minst 12 månader på fat före frigivning Gran Reserva60 månaders lagring, varav minst 18 månader på fat före frigivning Ribera del Duero historia Ribera del Duero är ett av Spaniens bästa vindistrikt och ligger ungefär ett par timmars bilresa norr om Madrid. Den berömda Duerofloden skär genom distriktet och rinner hela vägen till Portugal, där den mynnar ut i Atlanten. Ribera del Dueros position som en av Spaniens och världens ledande vinregioner är faktiskt ganska ny jämfört med andra klassiska områden. Regionen fick först sin DO-status (Denominación de Origen – den näst högsta kvalitetsbeteckningen i Spanien) 1982, varefter mer än 200 producenter tillkommit. Regionen kunde faktiskt ha uppnått den högsta rangeringen, DOCa, 2008, men man har aldrig ansökt om detta och därför är Ribera del Duero fortfarande, märkligt nog, endast en DO-region. Fram tills nyligen stod de många vinproducenterna i Ribera del Duero i skuggan av grannen i öst, Rioja. Undantaget är förstås Ribera del Dueros äldsta och mest berömda vinhus, Vega Sicilia, vars historia sträcker sig tillbaka till 1864. Under 1990-talet ökade försäljningen av vin från Ribera del Duero explosionsartat och otaliga av dagens mest kända vinhus etablerade sig under dessa år. Enligt vinkritikern Søren Frank är Danmark faktiskt den plats i världen (utom Spanien) där det dricks mest rödvin från Ribera del Duero. Tempranillo - kungdruvan över dem alla Ribera del Dueros berömmelse bygger på Tempranillo-druvan, som spelar huvudrollen i i stort sett alla rödviner härifrån. Man kan också blanda in Cabernet Sauvignon, Garnacha och Mazuelo samt andra sorter, men Tempranillo är stjärnan, och du kommer att se många viner skapade uteslutande på den. Druvan är världens tredje mest planterade druvsort, vilket är ganska imponerande när man tänker på att majoriteten odlas på den iberiska halvön. Tempranillo går under en mängd olika namn beroende på var du befinner dig. Den kan heta Tinto Fino eller Tinto del País på flera ställen i Spanien, och i Portugal kallas den Aragonez och Tinta Roriz. På Supervin skriver vi alltid Tempranillo i produktbeskrivningarna så att du lätt kan hitta vinerna som är gjorda på druvan. Klimatet i Ribera del Duero är faktiskt ganska extremt eftersom det ligger inåt landet och inte kyls av havsbriser på samma sätt som till exempel Rioja. Sommarter temperaturer kan nå upp mot stekheta +40 grader, medan det på vintrarna kan bli ner mot -20 grader. Vingårdarna i Ribera del Duero är bland Europas högsta och når nästan en kilometer över havsytan. Druvorna exponeras mer för solens skarpa strålar och skyddar sig genom att utveckla ett tjockare skal. Därför är vinerna generellt djupt färgade, intensiva i smaken och har fler tanniner än vinerna från Rioja. Vad är skillnaden mellan amerikansk och fransk ek? Rödviner från Spanien och i synnerhet Ribera del Duero har alltid kännetecknats av mognad på ekfat, som ger en kryddig karaktär. I vinvärlden skiljer man grovt sett mellan två typer av ek; amerikansk och fransk. Det finns också en tredje ektyp, kallad slavonsk ek, som främst växer i Kroatien och som ofta används i Italien för lagring av Barolo och Brunello. Amerikansk ek har varit synonymt med Rioja i åratal, men många vinproducenter i Ribera del Duero använder också amerikanska fat. Amerikansk ek avger tydliga aromer av kokos, vanilj, kanel och söta bakspices. Generellt ger amerikansk ek en mer kraftfull och tydlig kryddighet jämfört med fransk ek. Fransk ek uppfattas generellt som den finare sorten för lagring. Den är också betydligt dyrare än amerikansk ek. Träet är mer finkornigt och tätt i strukturen och släpper därmed in mindre syre genom porerna. Det gör att ekens påverkan blir mer avmildad jämfört med den amerikanska sorten. Den finkorniga trästrukturen gör smakpåverkan mer nyanserad och finessrik samtidigt som tanninerna från träet är mer silkeslena. De typiska aromerna du hittar i en vin lagrat på franska fat är: mörk choklad, rostade kaffebönor, cederträ och vanilj (i en något mer diskret form). Även om många betraktar de franska faten som finare, föredrar många producenter att mogna sina viner på en blandning av franska och amerikanska fat. Viner från Ribera del Duero passar utmärkt till lamm En tumregel inom mat- och vinsammansättning är att välja lokal vin till lokala rätter. I Ribera del Duero har man fött upp får i århundraden och därför är det ingen överraskning att deras rödviner passar perfekt till lammkött. Vinernas kryddiga smakprofil, goda tanniner och stora kropp är precis vad saftigt lammkött med örter behöver. Dessutom passar Ribera del Duero-viner mycket bra till grillade oxbiffar, vilt, kraftiga tapasrätter och lagrade ostar. Om du gör lyxiga tapas kan iberisk skinka vara a match made in heaven med ett glas Tempranillo. Se ännu fler av våra Ribera del Duero-viner från producenterna: Lopez Cristobal, Rodriguez Sanzo, Dominio De Cair, Rolland & Galarreta.
Läs mer ↓Dominio del Aguila - från 0-100 poäng på under 10 år
Dominio del Aguila har på rekordtid skapat en enorm framgång, som kulminerar 2021 när huset skördar sin första 100-poängs rating bara 10 årgångar efter grundandet.
Robert Parker kallar Canta La Perdiz för: "a world-class red... among the greatest in Ribera..."
Lärling från Vega Sicilia och Romanée Conti
Dominio del Aguila ägs och drivs av makarna Jorge och Isabel Monzon. De startade 2009 och skördade, som nämnt, sin första 100-poängs rating för toppvinen Canta La Perdíz i årgång 2016. Jorge har ett CV som kan få de flesta vinmakare att svettas, med erfarenhet från två av världens främsta vinhus, Romanée Conti och Vega Sicilia. Jorge och Isabel Monzon disponerar 30 hektar vingårdar planterade med extraordinärt gamla vinstockar, där en stor del har passerat 100 år.
Det finns inga viner som de som produceras hos Dominio del Aguila och man kan glömma alla planer på att expandera produktionen. Det finns inga andra vinstockar eller marker med samma ålder och kvalitet, och det vore otänkbart att kunna bygga ut de 500 år gamla källarna. Det är vad det är, och som vinälskare kan man bara vara tacksam över att så unika vingårdar hamnat i händerna på Jorge och Isabel Monzon.
Läs mer om eller köp Canta la Perdiz här →
Se alla Dominio del Aguila viner här →
Så här lagras rödviner från Ribera del Duero
Joven / Roble
Mindre än 6 månader på ekfat, får frigöras när den är klar
Crianza 24 månaders lagring, varav minst 6 månader på fat före frigivning
Reserva 36 månaders lagring, varav minst 12 månader på fat före frigivning
Gran Reserva60 månaders lagring, varav minst 18 månader på fat före frigivning
Ribera del Duero är ett av Spaniens bästa vindistrikt och ligger ungefär ett par timmars bilresa norr om Madrid. Den berömda Duerofloden skär genom distriktet och rinner hela vägen till Portugal, där den mynnar ut i Atlanten.
Ribera del Dueros position som en av Spaniens och världens ledande vinregioner är faktiskt ganska ny jämfört med andra klassiska områden. Regionen fick först sin DO-status (Denominación de Origen – den näst högsta kvalitetsbeteckningen i Spanien) 1982, varefter mer än 200 producenter tillkommit. Regionen kunde faktiskt ha uppnått den högsta rangeringen, DOCa, 2008, men man har aldrig ansökt om detta och därför är Ribera del Duero fortfarande, märkligt nog, endast en DO-region.
Fram tills nyligen stod de många vinproducenterna i Ribera del Duero i skuggan av grannen i öst, Rioja. Undantaget är förstås Ribera del Dueros äldsta och mest berömda vinhus, Vega Sicilia, vars historia sträcker sig tillbaka till 1864. Under 1990-talet ökade försäljningen av vin från Ribera del Duero explosionsartat och otaliga av dagens mest kända vinhus etablerade sig under dessa år. Enligt vinkritikern Søren Frank är Danmark faktiskt den plats i världen (utom Spanien) där det dricks mest rödvin från Ribera del Duero.
Ribera del Dueros berömmelse bygger på Tempranillo-druvan, som spelar huvudrollen i i stort sett alla rödviner härifrån. Man kan också blanda in Cabernet Sauvignon, Garnacha och Mazuelo samt andra sorter, men Tempranillo är stjärnan, och du kommer att se många viner skapade uteslutande på den. Druvan är världens tredje mest planterade druvsort, vilket är ganska imponerande när man tänker på att majoriteten odlas på den iberiska halvön. Tempranillo går under en mängd olika namn beroende på var du befinner dig. Den kan heta Tinto Fino eller Tinto del País på flera ställen i Spanien, och i Portugal kallas den Aragonez och Tinta Roriz. På Supervin skriver vi alltid Tempranillo i produktbeskrivningarna så att du lätt kan hitta vinerna som är gjorda på druvan.
Klimatet i Ribera del Duero är faktiskt ganska extremt eftersom det ligger inåt landet och inte kyls av havsbriser på samma sätt som till exempel Rioja. Sommarter temperaturer kan nå upp mot stekheta +40 grader, medan det på vintrarna kan bli ner mot -20 grader. Vingårdarna i Ribera del Duero är bland Europas högsta och når nästan en kilometer över havsytan. Druvorna exponeras mer för solens skarpa strålar och skyddar sig genom att utveckla ett tjockare skal. Därför är vinerna generellt djupt färgade, intensiva i smaken och har fler tanniner än vinerna från Rioja.
Rödviner från Spanien och i synnerhet Ribera del Duero har alltid kännetecknats av mognad på ekfat, som ger en kryddig karaktär. I vinvärlden skiljer man grovt sett mellan två typer av ek; amerikansk och fransk. Det finns också en tredje ektyp, kallad slavonsk ek, som främst växer i Kroatien och som ofta används i Italien för lagring av Barolo och Brunello.
Amerikansk ek har varit synonymt med Rioja i åratal, men många vinproducenter i Ribera del Duero använder också amerikanska fat. Amerikansk ek avger tydliga aromer av kokos, vanilj, kanel och söta bakspices. Generellt ger amerikansk ek en mer kraftfull och tydlig kryddighet jämfört med fransk ek.
Fransk ek uppfattas generellt som den finare sorten för lagring. Den är också betydligt dyrare än amerikansk ek. Träet är mer finkornigt och tätt i strukturen och släpper därmed in mindre syre genom porerna. Det gör att ekens påverkan blir mer avmildad jämfört med den amerikanska sorten. Den finkorniga trästrukturen gör smakpåverkan mer nyanserad och finessrik samtidigt som tanninerna från träet är mer silkeslena. De typiska aromerna du hittar i en vin lagrat på franska fat är: mörk choklad, rostade kaffebönor, cederträ och vanilj (i en något mer diskret form). Även om många betraktar de franska faten som finare, föredrar många producenter att mogna sina viner på en blandning av franska och amerikanska fat.
En tumregel inom mat- och vinsammansättning är att välja lokal vin till lokala rätter. I Ribera del Duero har man fött upp får i århundraden och därför är det ingen överraskning att deras rödviner passar perfekt till lammkött. Vinernas kryddiga smakprofil, goda tanniner och stora kropp är precis vad saftigt lammkött med örter behöver. Dessutom passar Ribera del Duero-viner mycket bra till grillade oxbiffar, vilt, kraftiga tapasrätter och lagrade ostar. Om du gör lyxiga tapas kan iberisk skinka vara a match made in heaven med ett glas Tempranillo.
Se ännu fler av våra Ribera del Duero-viner från producenterna: Lopez Cristobal, Rodriguez Sanzo, Dominio De Cair, Rolland & Galarreta.