Var kommer Merlot ifrån? Merlot har sitt ursprung i Bordeaux, där den tillsammans med Cabernet Sauvignon frambringar några av världens mest efterfrågade viner i alla prissegment. På Merlots stamtavla heter brodern Cabernet Sauvignon, vilket delvis förklarar de två druvornas naturliga samspel. Merlot-druvan har inte ett särskilt tjockt druvskal och är därför inte rik på tanniner. Den mognar tidigt och har lätt för att uppnå en hög sockerhalt, vilket gör att syran också ligger i den lägre delen av skalan. Den röda Bordeaux-druvan är en av världens mest populära sorter och rankas faktiskt som världens näst mest planterade druvsort efter Cabernet Sauvignon. Du hittar Merlot över hela världen Som världens näst mest planterade druva hittar du den förstås i en mängd olika länder. Hos Supervin har vi Merlot-viner från hela 11 olika länder, vilket vittnar om dess otroliga förmåga att växa i många olika klimatsorter. Det betyder också att Merlot är väldigt bra på att visa vilket terroir den kommer från och du kan få mycket olika uttryck beroende på om den vuxit i Chile eller Kalifornien. Även om Merlot trivs i många typer av klimat så får det helst inte bli mycket kallare än i Bordeaux, annars får den svårt att nå full mognad och därmed också den eftertraktade silkeslena karaktären. Europa utanför Bordeaux Ser vi bort från Bordeaux ett tag så är Italien ett av de andra ställena i Europa där Merlot är särskilt populär. Det gäller framför allt i Toscana och kustområdet Bolgheri, där den spelar en central roll i Super-Tuscan-vinerna. Klimatet här är något varmare än i Bordeaux, så Merlot blir mer mogen i uttrycket än hemma i västra Frankrike. Dessutom är det värt att nämna att ett land som Österrike också har framgång med att odla den populära druvan. Vår producent Markowitsch har gjort ett vin på 80 % Merlot som fick 98 poäng av recensenten Falstaff, vilket understryker att stora Merlot-viner också kan göras utanför Bordeaux. USATar man resan över Atlanten till USA hittar man Merlot på många platser. Du hittar den i svalare områden som Washington och Finger Lakes i New York, som verkligen lyckas skapa en egen stil. Men det är i Kalifornien man hittar Merlots epicentrum, där det under 1990-talet byggdes upp ett enormt internationellt rykte för ultralena och lättdrickliga viner. Det skedde i sådan grad att Merlot praktiskt taget blev en röd variant av de extremt mogna, lena och fylliga Chardonnay-vinerna. Det var sannolikt också denna vintyp som fick Miles i filmen ”Sideways” att utstöta de berömda orden: ”I’m not drinking any fucking Merlot”! Därefter fick Pinot Noir, på bekostnad av Merlot, en stor uppblomstring i hela USA. Populariteten stiger dock åter och även om Pinot Noir blivit populär bland många amerikaner kan den inte mäta sig med arealerna av Merlot. ChileI Chile når Merlot inte samma grad av mognad och alkohol som i Kalifornien. De bästa producenterna i Chile kan faktiskt få sina viner att påminna mycket om Bordeaux. Ett gott exempel är norrmannen Alexander Vik, som har grundat vingården Viña VIK i Millahue Valley. Han har ambitionen att göra Sydamerikas bästa vin och sedan 2004 har han kommit mycket nära målet. Hans toppvin, VIK, som är gjort som en klassisk Bordeaux-blend, fick 99 poäng 2019 av James Suckling. Imponerande viner som visar att Chiles skickligaste producenter kan utmana Napa Valley, Bolgheri och till och med Bordeaux. Äktenskapet med Cabernet Sauvignon Merlot är den klart mest planterade druvsorten i Bordeaux, där den trivs i högra strandens ler- och kalkhaltiga jordar. I Bordeaux hittar du ytterst sällan 100 % Merlot-viner och det är i huvudsak endast det ikoniska slottet Château Petrus (plus några få andra) som gör den typen av vin. Istället ingår Merlot som en fast partner i blandningar med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Merlots roll i Bordeaux-vinerna är förenklat att mjuka upp den strama och sträva Cabernet Sauvignon och bidra med sammetmjuk plommonaktig fyllighet till vinerna. Omvänt har Cabernet Sauvignon rollen att ge friskhet och tanniner till Merlot, så att den inte blir för tung och endimensionell. Hur smakar Merlot? Merlot som odlas i de svalaste lägena domineras av hallon, röda plommon, jordgubbar och en antydan av gröna örter. Ju mer sol den får, desto mörkare fruktigt blir den. I varmare klimat smakar den av björnbär, svarta plommon och blåbär samt eventuella fatkryddor. Merlot i sin rena form är varken hög på syra eller tanniner, så den är en riktig publikfavorit för dem som kanske inte dricker så mycket vin eller som vill ha lättdruckna viner. Var finns de bästa Merlot-vinerna? Letar du efter Merlot från översta hyllan ska du titta mot högra stranden i Bordeaux. I St. Émilion och Pomerol har druvan de allra bästa mognadsförutsättningarna. Vinerna härifrån är otroligt koncentrerade och komplexa med smaker av plommon, svartvinbär, viol och särskilt de bästa vinerna kan ha delikata toner av tryffel. Merlot är otroligt matvänlig Eftersom Merlot varken är hög i tanniner eller garvsyror passar den mycket bra till ett stort urval av de danska vardagsklassikerna, där den inte blir för kraftig i smaken. Den mjuka, koncentrerade bärsmaken ger den tillräcklig fyllighet för att också kunna matcha allt från kyckling och vilt till grillade biffar. Många föredrar också att servera Merlotdominerade viner till julmaten, eftersom den sötmafyllda plommonsmaken passar särskilt bra med de traditionella danska julrätterna.
Läs mer ↓Merlot har sitt ursprung i Bordeaux, där den tillsammans med Cabernet Sauvignon frambringar några av världens mest efterfrågade viner i alla prissegment. På Merlots stamtavla heter brodern Cabernet Sauvignon, vilket delvis förklarar de två druvornas naturliga samspel. Merlot-druvan har inte ett särskilt tjockt druvskal och är därför inte rik på tanniner. Den mognar tidigt och har lätt för att uppnå en hög sockerhalt, vilket gör att syran också ligger i den lägre delen av skalan. Den röda Bordeaux-druvan är en av världens mest populära sorter och rankas faktiskt som världens näst mest planterade druvsort efter Cabernet Sauvignon.
Som världens näst mest planterade druva hittar du den förstås i en mängd olika länder. Hos Supervin har vi Merlot-viner från hela 11 olika länder, vilket vittnar om dess otroliga förmåga att växa i många olika klimatsorter. Det betyder också att Merlot är väldigt bra på att visa vilket terroir den kommer från och du kan få mycket olika uttryck beroende på om den vuxit i Chile eller Kalifornien. Även om Merlot trivs i många typer av klimat så får det helst inte bli mycket kallare än i Bordeaux, annars får den svårt att nå full mognad och därmed också den eftertraktade silkeslena karaktären.
Europa utanför Bordeaux
Ser vi bort från Bordeaux ett tag så är Italien ett av de andra ställena i Europa där Merlot är särskilt populär. Det gäller framför allt i Toscana och kustområdet Bolgheri, där den spelar en central roll i Super-Tuscan-vinerna. Klimatet här är något varmare än i Bordeaux, så Merlot blir mer mogen i uttrycket än hemma i västra Frankrike. Dessutom är det värt att nämna att ett land som Österrike också har framgång med att odla den populära druvan. Vår producent Markowitsch har gjort ett vin på 80 % Merlot som fick 98 poäng av recensenten Falstaff, vilket understryker att stora Merlot-viner också kan göras utanför Bordeaux.
USATar man resan över Atlanten till USA hittar man Merlot på många platser. Du hittar den i svalare områden som Washington och Finger Lakes i New York, som verkligen lyckas skapa en egen stil. Men det är i Kalifornien man hittar Merlots epicentrum, där det under 1990-talet byggdes upp ett enormt internationellt rykte för ultralena och lättdrickliga viner. Det skedde i sådan grad att Merlot praktiskt taget blev en röd variant av de extremt mogna, lena och fylliga Chardonnay-vinerna. Det var sannolikt också denna vintyp som fick Miles i filmen ”Sideways” att utstöta de berömda orden: ”I’m not drinking any fucking Merlot”! Därefter fick Pinot Noir, på bekostnad av Merlot, en stor uppblomstring i hela USA. Populariteten stiger dock åter och även om Pinot Noir blivit populär bland många amerikaner kan den inte mäta sig med arealerna av Merlot.
ChileI Chile når Merlot inte samma grad av mognad och alkohol som i Kalifornien. De bästa producenterna i Chile kan faktiskt få sina viner att påminna mycket om Bordeaux. Ett gott exempel är norrmannen Alexander Vik, som har grundat vingården Viña VIK i Millahue Valley. Han har ambitionen att göra Sydamerikas bästa vin och sedan 2004 har han kommit mycket nära målet. Hans toppvin, VIK, som är gjort som en klassisk Bordeaux-blend, fick 99 poäng 2019 av James Suckling. Imponerande viner som visar att Chiles skickligaste producenter kan utmana Napa Valley, Bolgheri och till och med Bordeaux.
Merlot är den klart mest planterade druvsorten i Bordeaux, där den trivs i högra strandens ler- och kalkhaltiga jordar. I Bordeaux hittar du ytterst sällan 100 % Merlot-viner och det är i huvudsak endast det ikoniska slottet Château Petrus (plus några få andra) som gör den typen av vin. Istället ingår Merlot som en fast partner i blandningar med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Merlots roll i Bordeaux-vinerna är förenklat att mjuka upp den strama och sträva Cabernet Sauvignon och bidra med sammetmjuk plommonaktig fyllighet till vinerna. Omvänt har Cabernet Sauvignon rollen att ge friskhet och tanniner till Merlot, så att den inte blir för tung och endimensionell.
Merlot som odlas i de svalaste lägena domineras av hallon, röda plommon, jordgubbar och en antydan av gröna örter. Ju mer sol den får, desto mörkare fruktigt blir den. I varmare klimat smakar den av björnbär, svarta plommon och blåbär samt eventuella fatkryddor. Merlot i sin rena form är varken hög på syra eller tanniner, så den är en riktig publikfavorit för dem som kanske inte dricker så mycket vin eller som vill ha lättdruckna viner.
Letar du efter Merlot från översta hyllan ska du titta mot högra stranden i Bordeaux. I St. Émilion och Pomerol har druvan de allra bästa mognadsförutsättningarna. Vinerna härifrån är otroligt koncentrerade och komplexa med smaker av plommon, svartvinbär, viol och särskilt de bästa vinerna kan ha delikata toner av tryffel.
Eftersom Merlot varken är hög i tanniner eller garvsyror passar den mycket bra till ett stort urval av de danska vardagsklassikerna, där den inte blir för kraftig i smaken. Den mjuka, koncentrerade bärsmaken ger den tillräcklig fyllighet för att också kunna matcha allt från kyckling och vilt till grillade biffar. Många föredrar också att servera Merlotdominerade viner till julmaten, eftersom den sötmafyllda plommonsmaken passar särskilt bra med de traditionella danska julrätterna.