Färg och smak En lila druva som i rätt klimat har potential att ge raffinerade viner med en mycket fyllig arom. En ung röd Sangiovese som har tillbringat kort tid på ekfat har typiskt en frisk, fruktig smak av jordgubbar och man kan till och med ana en liten kryddighet i vinet. Efter längre lagring på ekfat utvecklar den oftast en djupare och återhållen ekarom. En äldre Sangiovese betraktas inte som lika aromatisk som andra röda druvsorter som t.ex. Cabernet Sauvignon. Istället har den en profil av syrliga, röda bär med toner av ek och jord. Den har vanligtvis en hög tanninhalt. Sangiovese är bra till tomatbaserade rätter På grund av sin höga syra och behagliga alkoholhalt har detta rödvin en god utgångspunkt för de flesta rätter. Den har en klassisk koppling till sina italienska rötter i såväl historia som matlagning, där den särskilt ofta paras med tomatbaserade rätter såsom pasta och pizza. Samtidigt tillför den återhållsamma och djupa aromen, med sin jordiga karaktär, ett element till maten som gör den mycket kompatibel med typiska italienska örter som basilika, timjan och salvia. Av samma skäl passar vinet utmärkt till en biff eller till och med en mustig soppa. Doftnoter för Sangiovese En omedelbar fruktig arom med karaktärsdrag som: frukt, jordgubbar, körsbär, plommon, blommor och nötter. Särskilt ofta ett syrligt bär med blommiga inslag. Äldre versioner av Sangiovese-rödvin kan ha ektoner och en jordig känsla som dock vanligtvis endast märks i smaken. Sangiovese kommer från Toscana, Italien Det är inte säkert att namnet Sangiovese får klockan att ringa, men faktum är att det är en av Italiens mest använda druvor, som även används i viner som Chianti och Brunello m.fl. Historiskt anses Sangiovese vara en av de tidigaste druvorna som de gamla romarna tog till sig, vilket bland annat återspeglas i den direkta översättningen av namnet, som betyder ’Jupiters blod’ – Jupiter var en romersk gud. Även om druvan odlas i stora delar av världen är hemlandet fortfarande Italien, där den har sin historia och stora roll i det italienska vinspektrumet. Sangiovese är en italiensk stolthet Den röda Sangiovese är en mycket värdefull druva när det gäller produktionen av italienska viner. Särskilt i Toscana, där den utgör grunden för flera av Toscanas toppviner. Generellt står vinodlingarna med denna druva för cirka 10 % av alla vingårdar i Italien, vilket ger en tydlig bild av hur högt uppskattad den är.
Läs mer ↓En lila druva som i rätt klimat har potential att ge raffinerade viner med en mycket fyllig arom. En ung röd Sangiovese som har tillbringat kort tid på ekfat har typiskt en frisk, fruktig smak av jordgubbar och man kan till och med ana en liten kryddighet i vinet. Efter längre lagring på ekfat utvecklar den oftast en djupare och återhållen ekarom. En äldre Sangiovese betraktas inte som lika aromatisk som andra röda druvsorter som t.ex. Cabernet Sauvignon. Istället har den en profil av syrliga, röda bär med toner av ek och jord. Den har vanligtvis en hög tanninhalt.
På grund av sin höga syra och behagliga alkoholhalt har detta rödvin en god utgångspunkt för de flesta rätter. Den har en klassisk koppling till sina italienska rötter i såväl historia som matlagning, där den särskilt ofta paras med tomatbaserade rätter såsom pasta och pizza. Samtidigt tillför den återhållsamma och djupa aromen, med sin jordiga karaktär, ett element till maten som gör den mycket kompatibel med typiska italienska örter som basilika, timjan och salvia. Av samma skäl passar vinet utmärkt till en biff eller till och med en mustig soppa.
En omedelbar fruktig arom med karaktärsdrag som: frukt, jordgubbar, körsbär, plommon, blommor och nötter. Särskilt ofta ett syrligt bär med blommiga inslag. Äldre versioner av Sangiovese-rödvin kan ha ektoner och en jordig känsla som dock vanligtvis endast märks i smaken.
Det är inte säkert att namnet Sangiovese får klockan att ringa, men faktum är att det är en av Italiens mest använda druvor, som även används i viner som Chianti och Brunello m.fl. Historiskt anses Sangiovese vara en av de tidigaste druvorna som de gamla romarna tog till sig, vilket bland annat återspeglas i den direkta översättningen av namnet, som betyder ’Jupiters blod’ – Jupiter var en romersk gud. Även om druvan odlas i stora delar av världen är hemlandet fortfarande Italien, där den har sin historia och stora roll i det italienska vinspektrumet.
Den röda Sangiovese är en mycket värdefull druva när det gäller produktionen av italienska viner. Särskilt i Toscana, där den utgör grunden för flera av Toscanas toppviner. Generellt står vinodlingarna med denna druva för cirka 10 % av alla vingårdar i Italien, vilket ger en tydlig bild av hur högt uppskattad den är.