Druva

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är världens mest planterade druvsort. Om vi tittar på druvans stamtavla hittar vi Sauvignon Blanc och Cabernet Franc som dess föräldrar. Denna familjekoppling är orsaken till att du kan hitta stora överlapp i de tre druornas aromprofiler trots de mycket olika viner de i slutändan ger upphov till. Cabernet Sauvignon kännetecknas av ett tjockt druvskal som ger mycket färg och tanniner. Druvan mognar sent och kräver ett klimat med relativt mycket sol och värme. Även i ett ganska varmt område som Médoc i Bordeaux är det långt ifrån varje år som Cabernet Sauvignon mognar optimalt.  Du kan hitta Cabernet Sauvignon över hela världen De flesta vinkritiker är överens om att de bästa och mest populära Cabernet Sauvignon-vinerna kommer från Bordeaux, Bolgheri (Toscana) och Napa Valley (Kalifornien). Eftersom Cabernet Sauvignon är världens mest planterade druvsort kan du därför hitta den i stort sett alla vinproducerande länder med ett någorlunda varmt klimat. Du kan ha tur och hitta exceptionella Cabernet Sauvignon-viner utanför de tre stora områdena, till exempel i Chile där producenten VIK fått otroliga 99 poäng för sin toppvin med samma namn. Grand Cru Classé och äktenskapet med Merlot En stor del av Cabernet Sauvignons världsberömmelse kan tillskrivas Bordeauxs klassificering från 1855. Den legendariska klassifikationen hade som syfte att rangordna de bästa slotten i Bordeaux och har därefter bara ändrats ett par gånger, exempelvis när Mouton-Rothschild 1973 flyttades från 2:e till 1:a Cru. De fem Cru Classé-nivåerna innehåller uteslutande viner från Médoc, där Cabernet Sauvignon är den viktigaste druvan (med undantag för Haut-Brion från Graves). I Bordeaux ser man sällan 100 % Cabernet Sauvignon-viner, eftersom klimatet inte är tillräckligt varmt för att druvorna ska mogna fullt ut. Istället ingår den i den berömda blandningen med Merlot, som faktiskt är den mest planterade druvan i Bordeaux. Merlot är den perfekta partnern till Cabernet Sauvignon och tillsätts för att göra Médocs viner mjukare och mer tillgängliga i uttrycket. Ju svalare årgång, desto mer Merlot kommer att ingå i vinerna från vänstra stranden. Supertoscanerna från Bolgheri Cabernet Sauvignon spelade en huvudroll när den progressiva vinrörelsen i Toscana, ledd av Sassicaia, skapade Supertoscanerna. Druvan trivs utmärkt i Toscana, och om du smugglar in en Supertoscan i en Bordeaux-blindprovning kan det vara svårt att hitta skillnaderna. Det är dock värt att notera att Bolgheri och Toscana i allmänhet har fler soltimmar än Bordeaux. Därför kan Cabernet Sauvignon vara mer direkt att dricka och behöver inte nödvändigtvis lika lång lagringstid i källaren som en stor flaska Margaux. Ett annat kännetecken för Cabernet Sauvignon i Toscana är den karaktäristiska örtiga tonen som man också kopplar till Brunello. De stora "Napa Cabs" från Kalifornien Kaliforniens mest berömda vindistrikt, Napa Valley, är i hög grad skyldigt sin popularitet till Cabernet Sauvignon, trots att Chardonnay faktiskt är den mest planterade druvan i Kalifornien. Till skillnad från Bordeaux och Bolgheri görs många viner från Napa Valley på 100 % Cabernet Sauvignon. Vinerna kännetecknas av att vara några av vinvärldens absolut fylligaste röda viner med en otrolig fruktkoncentration och massor av polerade, mogna tanniner som ger dem en enorm lagringspotential. Riktig Napa Cab är generöst fatlagrad med rikliga mängder kryddighet – sinnebilden av ett kraftfullt vin! Så smakar Cabernet Sauvignon Man kan alltid känna igen Cabernet Sauvignon på dess doft och smak av svarta vinbär och mörka plommon. Många förknippar druvan särskilt med toner som kommer från fatlagring och flaskmognad – till exempel cederträ, choklad, kaffe, blyantsspets (även kallad grafit), vanilj och varma kryddor. Som nämnts är stor Cabernet Sauvignon från Napa Valley något av det fylligaste och fruktrikaste röda vin som finns. Bordeaux å andra sidan är mer karaktäriserat av sin elegans och inte lika stor kropp som sina översjöiska syskon.  Cabernet Sauvignon till mat På grund av druvans höga tannininnnehåll är viner på Cabernet Sauvignon utmärkta följeslagare till kött, eftersom tanninerna binder till proteinerna i köttet. Bordeaux från Médoc passar utmärkt till lamm, anka, stekt nötkött och kyckling. Man bör dock vara försiktig med att para söta såser och dansk julmat med klassisk Bordeaux, eftersom de kan framstå som för torra till den typen av mat. Här kan man med fördel titta över Atlanten till bland annat Napa Valley, där deras viner hyllas som några av de bästa till BBQ och rätter med en lätt sötma.  

Läs mer
VALDA FILTER: Druva: Cabernet Sauvignon
876 produkter hittade – Bästa pris visas alltid först

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är världens mest planterade druvsort. Om vi tittar på druvans stamtavla hittar vi Sauvignon Blanc och Cabernet Franc som dess föräldrar. Denna familjekoppling är orsaken till att du kan hitta stora överlapp i de tre druornas aromprofiler trots de mycket olika viner de i slutändan ger upphov till.

Cabernet Sauvignon kännetecknas av ett tjockt druvskal som ger mycket färg och tanniner. Druvan mognar sent och kräver ett klimat med relativt mycket sol och värme. Även i ett ganska varmt område som Médoc i Bordeaux är det långt ifrån varje år som Cabernet Sauvignon mognar optimalt. 

Du kan hitta Cabernet Sauvignon över hela världen

De flesta vinkritiker är överens om att de bästa och mest populära Cabernet Sauvignon-vinerna kommer från Bordeaux, Bolgheri (Toscana) och Napa Valley (Kalifornien). Eftersom Cabernet Sauvignon är världens mest planterade druvsort kan du därför hitta den i stort sett alla vinproducerande länder med ett någorlunda varmt klimat. Du kan ha tur och hitta exceptionella Cabernet Sauvignon-viner utanför de tre stora områdena, till exempel i Chile där producenten VIK fått otroliga 99 poäng för sin toppvin med samma namn.

Grand Cru Classé och äktenskapet med Merlot

En stor del av Cabernet Sauvignons världsberömmelse kan tillskrivas Bordeauxs klassificering från 1855. Den legendariska klassifikationen hade som syfte att rangordna de bästa slotten i Bordeaux och har därefter bara ändrats ett par gånger, exempelvis när Mouton-Rothschild 1973 flyttades från 2:e till 1:a Cru. De fem Cru Classé-nivåerna innehåller uteslutande viner från Médoc, där Cabernet Sauvignon är den viktigaste druvan (med undantag för Haut-Brion från Graves). I Bordeaux ser man sällan 100 % Cabernet Sauvignon-viner, eftersom klimatet inte är tillräckligt varmt för att druvorna ska mogna fullt ut. Istället ingår den i den berömda blandningen med Merlot, som faktiskt är den mest planterade druvan i Bordeaux. Merlot är den perfekta partnern till Cabernet Sauvignon och tillsätts för att göra Médocs viner mjukare och mer tillgängliga i uttrycket. Ju svalare årgång, desto mer Merlot kommer att ingå i vinerna från vänstra stranden.

Supertoscanerna från Bolgheri

Cabernet Sauvignon spelade en huvudroll när den progressiva vinrörelsen i Toscana, ledd av Sassicaia, skapade Supertoscanerna. Druvan trivs utmärkt i Toscana, och om du smugglar in en Supertoscan i en Bordeaux-blindprovning kan det vara svårt att hitta skillnaderna. Det är dock värt att notera att Bolgheri och Toscana i allmänhet har fler soltimmar än Bordeaux. Därför kan Cabernet Sauvignon vara mer direkt att dricka och behöver inte nödvändigtvis lika lång lagringstid i källaren som en stor flaska Margaux. Ett annat kännetecken för Cabernet Sauvignon i Toscana är den karaktäristiska örtiga tonen som man också kopplar till Brunello.

De stora "Napa Cabs" från Kalifornien

Kaliforniens mest berömda vindistrikt, Napa Valley, är i hög grad skyldigt sin popularitet till Cabernet Sauvignon, trots att Chardonnay faktiskt är den mest planterade druvan i Kalifornien. Till skillnad från Bordeaux och Bolgheri görs många viner från Napa Valley på 100 % Cabernet Sauvignon. Vinerna kännetecknas av att vara några av vinvärldens absolut fylligaste röda viner med en otrolig fruktkoncentration och massor av polerade, mogna tanniner som ger dem en enorm lagringspotential. Riktig Napa Cab är generöst fatlagrad med rikliga mängder kryddighet – sinnebilden av ett kraftfullt vin!

Så smakar Cabernet Sauvignon

Man kan alltid känna igen Cabernet Sauvignon på dess doft och smak av svarta vinbär och mörka plommon. Många förknippar druvan särskilt med toner som kommer från fatlagring och flaskmognad – till exempel cederträ, choklad, kaffe, blyantsspets (även kallad grafit), vanilj och varma kryddor. Som nämnts är stor Cabernet Sauvignon från Napa Valley något av det fylligaste och fruktrikaste röda vin som finns. Bordeaux å andra sidan är mer karaktäriserat av sin elegans och inte lika stor kropp som sina översjöiska syskon. 

Cabernet Sauvignon till mat

På grund av druvans höga tannininnnehåll är viner på Cabernet Sauvignon utmärkta följeslagare till kött, eftersom tanninerna binder till proteinerna i köttet. Bordeaux från Médoc passar utmärkt till lamm, anka, stekt nötkött och kyckling. Man bör dock vara försiktig med att para söta såser och dansk julmat med klassisk Bordeaux, eftersom de kan framstå som för torra till den typen av mat. Här kan man med fördel titta över Atlanten till bland annat Napa Valley, där deras viner hyllas som några av de bästa till BBQ och rätter med en lätt sötma.