Amarone della Valpolicella är det fullständiga namnet på det kraftfulla, viskösa rödvinselixiret som härstammar från Valpolicelladalen i Veneto, strax öster om semesterparadiset Gardasjön. Den italienska smakbomben är den "torra" versionen av sin motsats, Recioto della Valpolicella från samma distrikt. Amarone är utan tvekan ett av Italiens finaste och mest välkända viner. Vinet är känt för sina intensiva smaker av solmogna körsbär och mörk choklad med himmelska inslag av russin och apelsinskal.
En Amarone måste ha en alkoholhalt på minst 14% och för att uppnå detta genomgår vinet den världsberömda Appassimento-metoden. De traditionella druvorna Corvina, Rondinella och Molinara går igenom Appassimento-processen, som är en lufttorkningsprocess under 3-4 månader. Detta gör att vattnet i druvorna avdunstar, vilket gör att druvorna skrumpnar och får en hög sockerhalt. Den stora mängden socker gör att vinet kan jäsa upp till de 14% alkohol som krävs och ofta mycket högre. Det är ett legendariskt vin i sig och du är garanterad en fantastisk upplevelse varje gång korken gör sitt förföriska "pop".
Amarone i sin fulla längd heter Amarone della Valpolicella, vilket hänvisar till ursprungsregionen där det berömda röda vinet produceras. Valpolicella delas in i tre underregioner: Classico, Valpantena och Est, där Classico är den mest välkända och den som producerar de bästa årgångarna. Amarone betyder "det stora bittra", men skapades ursprungligen som ett Recioto - ett sött dessertvin - som av misstag jästes torrt. På så sätt skapades Amarone som vi känner det idag. År 2010 uppnådde Amarone della Valpolicella den finaste appellationsbeteckningen, DOCG, som garanterar vin av bästa kvalitet genom strikta krav på allt från skördeavkastning till druvsammansättning och mycket mer.
Amarone framställs huvudsakligen av de lokala druvsorterna Corvina (45-95%), Corvinone (upp till 50%) och Rondinella (5-50%) och en liten andel (upp till 15%) av andra sorter från Verona-området.
Det som gör Amarone-vinet så unikt är sättet det tillverkas på. De flesta har stött på namnet "Appassimento-metoden", som hänvisar till den process som druvorna går igenom i Amarone-produktionen. När de hela druvklasarna skördas i början av oktober lämnas de att torka på mattor eller i plastlådor, där de torkar under 3 månader och koncentrerar sina smaker och aromer när vattnet avdunstar. Efter torkning pressas de russinliknande druvorna och jäses till en alkoholhalt på minst 14%. En Amarone har vanligtvis 15-17% alkohol tack vare den höga mängden socker i druvorna.
Amarone måste mogna i minst 2 år innan den släpps på marknaden. Detta kan göras på gamla "botti"-fat som inte tillför kryddsmaker till vinet. Många modernare producenter väljer dock att lagra sina viner på små ekfat för att ge Amarone en mer kryddig smak. Du kan alltid kontrollera våra produktbeskrivningar för att se hur länge vinet har lagrats och på vilken typ av ekfat. Det finns också Amarone Riserva, som kräver minst 4 års lagring efter skörden.
Ripasso och Amarone har det gemensamt att de båda är viner gjorda på Valpolicella-druvor, men utöver det är de två helt olika viner. Medan Amarone görs uteslutande av torkade druvor, skapas Ripasso ursprungligen på traditionellt sätt med färska druvor som jäses till ett torrt rött vin. Det som gör Ripasso speciellt är att det genomgår en andra jäsning med druvkärlet från Amarone-produktionen. Sockret från druvrester utlöser sekundär jäsning och tillför kropp, alkohol och sötma till det färdiga vinet. Ripasso är skapat i syfte att efterlikna Amarone-stilen, men till ett mycket lägre pris. Det är därför den i folkmun kallas Amarones "lillebror".
Amarone är älskat för sin otroliga rikedom och koncentration av smak som uppnås genom den resurskrävande appassimento-metoden. Som nämnts har vinerna alltid minst 14% alkohol, vilket ger en skön värmande känsla när du dricker dem. Den mjuka fruktsmaken balanseras av en god syra som också gör Amarone till ett utmärkt matvin.
Vinerna smakar mörka, solmogna körsbär, plommon, katrinplommon, svarta vinbär och balsamico, omslutna av kryddiga toner av kakao, vanilj, piptobak, kaffe och kryddnejlika. Naturligtvis beror styrkan i fatkaraktären på den lagringsmetod som används av varje producent. Amarone-viner har stor lagringspotential och kan lätt utvecklas under 10-15 år, medan de allra bästa kan hålla i 20+ år.
Amarone, med sin rika och söta fruktsmak, har blivit en julfavorit bland många danskar när anka och fläskstek serveras med sötpotatis och rödkål. Förutom till dansk julmat är Amarone också perfekt att servera till grillad mat, som också brukar ha en liten sötma om köttet har marinerats i BBQ-sås. Vinet passar också bra till mogna ostar som parmasan.