Vilken typ av druva är Pinot Noir? Pinot Noir är världens äldsta och viktigaste Pinot-druvsort. Den har odlats i minst 2000 år, och enligt Jancis Robinson finns det över 1000 Pinot‑varianter. Själva namnet Pinot Noir kan översättas till ”svart kotte” – en referens till druvklasarnas kotteaktiga struktur. Det tunna och fina druvskalet ger vinerna ett mycket ljust utseende. Det bidrar också till att vinerna inte innehåller särskilt mycket garvsyror (tanniner). Det finns dock många producenter som försöker jäsa hela druvklasar för att utvinna mer tannin från stjälkarna och därigenom ge vinerna mer kropp och struktur. Hur smakar Pinot Noir? När vi talar om Pinot Noir är nyckelorden elegans och finess. ”It dances on the palate rather than overpowering it”, som vinförfattaren Jancis Robinson beskriver det. Ung och frisk Pinot Noir har tydliga toner av hallon, jordgubbe, körsbär och violer. Med tiden utvecklar de bra exemplaren hyperkomplexa nyanser av skogsgolv, torkad frukt och blommighet. Många producenter lagrar sina viner på fat, dock sällan mer än 14 månader, och vinerna har därför ofta toner av vanilj, rök, rostat bröd, lakrits, anis, kaffebönor m.m. Pinot Noir-viner är ofta lätta i stilen utan många tanniner och med en frisk, matvänlig syra. Var odlas Pinot Noir? Pinot Noir kan frambringa några av vinvärldens mest gudomliga, eleganta och komplexa viner – men det är lättare sagt än gjort. Vinodlare brukar kalla Pinot Noir för en riktig diva‑druva. Den är synnerligen besvärlig att odla, eftersom det mycket tunna druvskalet gör den känslig för röta. Druvan mognar tidigt, vilket ställer krav på klimatet - blir temperaturen för hög får man otillräckligt nyanserade och marmeladaktiga viner. I de svalare områden där den i regel trivs bäst är den känslig för höstregn och röta på druvorna kring skörden. Eftersom Pinot Noir kan vara nyckeln till ett sinnligt paradis försöker många länder ge sig i kast med att odla druvan. Här tittar vi närmare på några av de mest framgångsrika områdena. Loire och Alsace - I Frankrike får Bourgogne allt fokus på Pinot Noir, så få är medvetna om att Alsace och Loire faktiskt producerar utmärkta varianter.I Alsace är det den enda tillåtna blå druvan och utgör bara 10 % av planteringarna i den vitvinsdominerade regionen. Men Grand Cru‑producenterna börjar så smått ge Pinot Noir större uppmärksamhet, och du kan hitta många fruktiga och lättdrickna varianter utan för hög alkohol och ekfatslagring. I Loire har druvan spelat en huvudroll i roséproduktionen och har därför inte fått samma möjlighet att visa upp sig som rödvin. Det beror också på att klimatet i Loire traditionellt varit svalare än i Bourgogne, men i takt med klimatförändringarna har man lättare att skapa eleganta och fina Pinot Noir‑viner. Nya Zeeland - Ett av de länder som verkligen satsat på den burgundiska druvan. Hälften av landets plantering är Pinot Noir. De bästa exemplaren kommer från det södra Central Otago och Marlborough, där klimatet liknar Bourgogne. USA - Man kan inte säga Pinot Noir i USA utan att nämna filmen Sideways (2004). Här talar huvudpersonen Miles längtansfullt om Pinot i det Merlot-dominerade Kalifornien. Han är känd för citatet: i’m not drinking any fucking Merlot”, som fick stor betydelse för både Merlot‑försäljningen, men i synnerhet också för Pinot Noir. Man anslår att försäljningen i USA har ökat med 170 % sedan filmen släpptes 2004. Amerikanerna har blivit så förtjusta i vinerna att många producenter lätt kan sälja sina viner på hemmamarknaden i USA och därmed bara exporterar till Europa av prestigeskäl.Oregon och Kalifornien står för de mest framstående amerikanska exemplaren. I Kalifornien gynnas vingårdarna vid Sonoma Coast och Carneros av svala havsvindar, vilket bevarar fräschören i vinerna. Pinot Noir från USA har dock nästan alltid en liten ton av extra sötma jämfört med de europeiska varianterna på grund av värmen och de extra soltimmarna. Lägg också märke till att färgen är markant mer koncentrerad och djup än många Pinot Noir‑viner från exempelvis Bourgogne. Tyskland och Österrike - här går druvan under namnet Spätburgunder och det finns knappast mer hypade Pinot‑länder just nu än Tyskland och Österrike. Man stöter ofta på påståenden där tysk och österrikisk Spätburgunder jämförs med de stora Grand Cru’er från Bourgogne. Även här har klimatförändringarna – tillsammans med större iver och know how från producenterna – bidragit till att lyfta de tyska och österrikiska Pinot Noir‑vinerna upp i Grand Cru‑ligan. En av Supervins egna österrikiska producenter, Markowitsch, är ett tydligt bevis på att de många lovorden har fog för sig i verkligheten. De blev världsberömda när deras Pinot Noir reserve till ca. 350 kr. vann mot La Tâche från Romanée Conti, som ibland kostar upp till 45.000 kr. Pinot Noir från Bourgogne Världens mest komplexa och finessrika Pinot Noir‑viner kommer från Bourgogne. De bästa hittar vi på den berömda gyllene sluttningen Côte d’Or, närmare bestämt Côte de Nuits, där alla Grand Cruer är placerade förutom en i Côte de Beaune (Corton). Du kan emellertid gott hitta bra Bourgogne‑viner till kundvänliga priser – leta efter 1.er Cru eller Villages. Som du kanske har märkt har priserna på Bourgogne stigit kraftigt under de senaste åren, i takt med att efterfrågan nått rekordnivåer. Därför gör vi på Supervin en dygd av att köpa in stort hos Bourgogne‑producenterna, så att vi kan erbjuda våra kunder marknadens bästa priser på de eftertraktade vinerna. Pinot Noir och mat - vad passar bra ihop? Pinot Noir är ett utmärkt matvin och passar till många typer av rätter. De klassiska – inte alltför kryddstarka - grytorna som Coq au vin och Boeuf Bourguignon är som skapta för dessa viner. Generellt är Pinot Noir kanske det mest lämpade rödvinet att kombinera med kyckling, fågel och viltkött. Har man på sig den stora vita kockmössan är foie gras och andra inälvsrätter särskilt bra att matcha med vinerna. Om du bestämt dig för att dra korken ur en Grand Cru, där innehållet är som flytande silke, är svamprätter ett match made in heaven. De ultrafina skogsgolvstonerna i dessa viner kommer att framträda ännu tydligare tack vare svampen. Har du en Pinot Noir från Kalifornien, Chile, Nya Zeeland eller bara från en varm årgång, kan du med fördel tänka grillmat, pulled pork eller rätter där det ingår lite sötare marinad eller såser. Var hittar jag bra och billig Pinot Noir? Pinot Noir – och särskilt utgåvorna från Bourgogne – kan lätt bli en dyr affär, men inte hos Supervin. Vi är Jyllands största vinbutik och därför köper vi in stort från producenterna – särskilt restpartier – så att vi kan erbjuda dig god Pinot Noir från Bourgogne och resten av världen till marknadens bästa priser. Varför är Pinot Noir så populärt? Efterfrågan på Pinot Noir är i dessa år helt extrem, och den självklara frågan är förstås varför? En förklaring kan vara att vinerna har en smakprofil som tilltalar en bred publik. Vinerna är lätta att ta till sig och har en härlig frisk fruktsmak som kompletteras av en diskret sötma. Vinerna är också typiskt låga i alkohol och garvsyror, vilket gör Pinot Noir perfekt för de något varmare dagarna på året. Dessutom kan en del av orsaken också tillskrivas kulturella faktorer som exempelvis filmen Sideways (2004). Här förklarade huvudpersonen Miles sin kärlek till Pinot Noir och samtidigt satte han Merlot i skamvrån med kommentaren ”im not drinking any fucking merlot”. Sedan dess har försäljningen av Pinot Noir utvecklats explosivt och man uppskattar att försäljningen ökat med 170 % i USA sedan filmen kom ut 2004.
Läs mer ↓Pinot Noir är världens äldsta och viktigaste Pinot-druvsort. Den har odlats i minst 2000 år, och enligt Jancis Robinson finns det över 1000 Pinot‑varianter. Själva namnet Pinot Noir kan översättas till ”svart kotte” – en referens till druvklasarnas kotteaktiga struktur. Det tunna och fina druvskalet ger vinerna ett mycket ljust utseende. Det bidrar också till att vinerna inte innehåller särskilt mycket garvsyror (tanniner). Det finns dock många producenter som försöker jäsa hela druvklasar för att utvinna mer tannin från stjälkarna och därigenom ge vinerna mer kropp och struktur.
När vi talar om Pinot Noir är nyckelorden elegans och finess. ”It dances on the palate rather than overpowering it”, som vinförfattaren Jancis Robinson beskriver det. Ung och frisk Pinot Noir har tydliga toner av hallon, jordgubbe, körsbär och violer. Med tiden utvecklar de bra exemplaren hyperkomplexa nyanser av skogsgolv, torkad frukt och blommighet. Många producenter lagrar sina viner på fat, dock sällan mer än 14 månader, och vinerna har därför ofta toner av vanilj, rök, rostat bröd, lakrits, anis, kaffebönor m.m.
Pinot Noir-viner är ofta lätta i stilen utan många tanniner och med en frisk, matvänlig syra.
Pinot Noir kan frambringa några av vinvärldens mest gudomliga, eleganta och komplexa viner – men det är lättare sagt än gjort. Vinodlare brukar kalla Pinot Noir för en riktig diva‑druva. Den är synnerligen besvärlig att odla, eftersom det mycket tunna druvskalet gör den känslig för röta. Druvan mognar tidigt, vilket ställer krav på klimatet - blir temperaturen för hög får man otillräckligt nyanserade och marmeladaktiga viner. I de svalare områden där den i regel trivs bäst är den känslig för höstregn och röta på druvorna kring skörden.
Eftersom Pinot Noir kan vara nyckeln till ett sinnligt paradis försöker många länder ge sig i kast med att odla druvan. Här tittar vi närmare på några av de mest framgångsrika områdena.
Världens mest komplexa och finessrika Pinot Noir‑viner kommer från Bourgogne. De bästa hittar vi på den berömda gyllene sluttningen Côte d’Or, närmare bestämt Côte de Nuits, där alla Grand Cruer är placerade förutom en i Côte de Beaune (Corton). Du kan emellertid gott hitta bra Bourgogne‑viner till kundvänliga priser – leta efter 1.er Cru eller Villages.
Som du kanske har märkt har priserna på Bourgogne stigit kraftigt under de senaste åren, i takt med att efterfrågan nått rekordnivåer. Därför gör vi på Supervin en dygd av att köpa in stort hos Bourgogne‑producenterna, så att vi kan erbjuda våra kunder marknadens bästa priser på de eftertraktade vinerna.
Pinot Noir är ett utmärkt matvin och passar till många typer av rätter. De klassiska – inte alltför kryddstarka - grytorna som Coq au vin och Boeuf Bourguignon är som skapta för dessa viner. Generellt är Pinot Noir kanske det mest lämpade rödvinet att kombinera med kyckling, fågel och viltkött. Har man på sig den stora vita kockmössan är foie gras och andra inälvsrätter särskilt bra att matcha med vinerna. Om du bestämt dig för att dra korken ur en Grand Cru, där innehållet är som flytande silke, är svamprätter ett match made in heaven. De ultrafina skogsgolvstonerna i dessa viner kommer att framträda ännu tydligare tack vare svampen.
Har du en Pinot Noir från Kalifornien, Chile, Nya Zeeland eller bara från en varm årgång, kan du med fördel tänka grillmat, pulled pork eller rätter där det ingår lite sötare marinad eller såser.
Pinot Noir – och särskilt utgåvorna från Bourgogne – kan lätt bli en dyr affär, men inte hos Supervin. Vi är Jyllands största vinbutik och därför köper vi in stort från producenterna – särskilt restpartier – så att vi kan erbjuda dig god Pinot Noir från Bourgogne och resten av världen till marknadens bästa priser.
Efterfrågan på Pinot Noir är i dessa år helt extrem, och den självklara frågan är förstås varför? En förklaring kan vara att vinerna har en smakprofil som tilltalar en bred publik. Vinerna är lätta att ta till sig och har en härlig frisk fruktsmak som kompletteras av en diskret sötma. Vinerna är också typiskt låga i alkohol och garvsyror, vilket gör Pinot Noir perfekt för de något varmare dagarna på året.
Dessutom kan en del av orsaken också tillskrivas kulturella faktorer som exempelvis filmen Sideways (2004). Här förklarade huvudpersonen Miles sin kärlek till Pinot Noir och samtidigt satte han Merlot i skamvrån med kommentaren ”im not drinking any fucking merlot”. Sedan dess har försäljningen av Pinot Noir utvecklats explosivt och man uppskattar att försäljningen ökat med 170 % i USA sedan filmen kom ut 2004.