Ripasso är en extremt populär typ av rödvin som kommer från Valpolicella, öster om Gardasjön - precis som Amarone-vinerna. De första Ripassos kom ut på marknaden i början av 1980-talet och blev en gigantisk succé under de följande decennierna. Bara under perioden 2007 till 2013 ökade produktionen från 7,5 till 25 miljoner flaskor! Orsaken till framgången är inte minst att Ripasso är mycket billigare än Amarone, samtidigt som smaken hos goda producenter kan närma sig den "dyra storebrodern". Namnet "Ripasso" i sig är en hänvisning till hur vinet produceras, eftersom det ursprungliga Valpolicella-vinet pumpas över druvkärlet från Amarone-produktionen - en så kallad "re-passing".
Vinet görs av samma druvsorter som Amarone, Corvina, Corvinone och Rondinella. Men till skillnad från en Amarone görs en Ripasso inte av torkade druvor. Man börjar med att göra ett torrt rödvin på traditionellt sätt, varefter det genomgår en andra jäsning på druvkärlet från Amarone-produktionen. Druvkärlet innehåller en viss mängd socker som utlöser en sekundär jäsning, vilket ger Ripasso extra smak, mer alkohol och en lätt sötma som du känner igen från Amarone. De når dock mycket sällan samma alkoholnivå, utan ligger vanligtvis runt 13,5-14,5%.
Efter den andra jäsningen lagras vinet vanligtvis på ekfat för att ge ytterligare kryddig smakkomplexitet.
En Ripasso har en rik, fyllig och lite söt fruktsmak, särskilt mörka körsbär, plommon och björnbär. Beroende på hur lång fatlagring vinet har haft kan du också känna inslag av vanilj, tobak, mörk choklad, lakrits och örter. Ett Ripasso har mer tyngd och smakkoncentration än ett vanligt rödvin från exempelvis Valpolicella, men är inte lika kraftfullt som en Amarone. Om du vill smaka Danmarks bästa Ripasso för priset, leta efter våra topproducenter, Zeni och Buglioni.
Ripassos stora popularitet i Danmark beror främst på att vinet passar bra till ett brett utbud av danska vardagsrätter. Prova den på allt från pizza och pasta till hamburgare och grillat. Den passar också mycket bra till det danska julbordet med fläsk- och ankstek, där dess behagliga fruktiga sötma står sig väl mot sötman i den brynta potatisen.