Cava är ett mousserande vin som främst produceras i Katalonien. Det smakrika, spanska mousserande vinet Cava är Spaniens svar på Champagne. Dock är Cava oftast billigare än Champagne. Cava finns vanligtvis som vitt eller rosé. Den vita Cavan är generellt torrare, medan rosé-Cava är något sötare. Cava är Spaniens mest utsökta mousserande vin.
Det mousserande vinet tillverkas enligt den traditionella champagnemetoden, där vinet genomgår en andra jäsning i flaskan. Det finns strikta krav på produktionsmetoden. Den andra jäsningen måste ske i flaskan, och endast ett antal godkända druvsorter får användas vid framställningen. Vinet görs på de traditionella tre stora Cava-druvorna: Parellada, Xarel-lo och Macabeo, som respektive ger tyngd och fyllighet, krämighet och syra samt friskhet. Druvorna måste uteslutande komma från godkända vinodlingsområden.
Ett gammalt vinhus med en unik historia. Torre Oria grundades 1897 av familjen Oria de Rueda, och är än i dag bland de viktigaste vingårdarna i Valencias kuperade inland, Utiel-Requena.
Torre Oria fick stor framgång 1993 med sina mousserande viner och var de första utanför Katalonien som fick licens att lansera vinet som D.O. Cava utanför Katalonien. Det erfarna vinhuset producerar dock också röda och vita bordsviner av stabil kvalitet – alltid med fokus på value-for-money och optimal drickglädje.
Torre Oria har investerat betydande summor i verksamheten under de senaste åren, och företaget har specialiserat sig på produktion av Cava samt röda och vita bordsviner med fokus på "value-for-money". Torre Oria exporterar idag sina läckra viner till mer än 40 länder runt om i världen.
Cirka halvvägs mellan Ribera del Duero och Priorat i Katalonien hittar vi den spännande nordostspanska regionen Calatayud. I dessa högbelägna backar är Bodegas Langa i dag det ledande vinhuset – och det enda med en 5 generationer lång och obruten familjetradition. Vinhuset leds i dag av bröderna Juan och César Langa Gonzalez, som förfogar över 70 hektar med toppmarker som Los Yermos och El Coll, som är välsignade med över 100 år gamla vinstockar!
Frukten från de ekologiskt odlade vingårdarna är med andra ord i världsklass, och ambitiösa investeringar i modern källarteknologi har lyft vinerna hela vägen upp i den kritikerrosade spanska topklassen. Sortimentet är otroligt spännande och perfekt varierat. Från Calatayuds bästa Cava-bubblor till utmärkta röda viner på Garnacha… för att inte glömma den otroligt populära Pi på Concejon-druvan… Bodegas Langa är din garanti för spansk toppkvalitet till förbluffande attraktiva priser - extrem value-for-money!
När du häller upp ett härligt, svalt glas Cava kan du förvänta dig en aromatisk doft av vita sommarblommor, citrus, päron, persika och exotiska inslag av mango och ananas. Du hittar också de eftertraktade brödiga nyanserna som man känner igen från Champagne, vilka kommer från lagringen på jästfällningen. I munnen är Cava härligt krämig och frisk med en mjuk mousse av fina bubblor tack vare andrajäsningen på flaska. Smaken domineras av röda äpplen, citrus, persika och exotisk frukt, som främst kommer från Macabeo-druvan. (Smakmässigt är största delen av Cava mindre syrlig än Champagne, eftersom klimatet i Cava-appellationerna generellt är varmare än i norra Frankrike.)
Torre Oria har mer än 125 års erfarenhet och är idag en av de viktigaste producenterna av Cava i Valencia. Husets omfattande arbete erkändes 1993, när de som den första producenten utanför Katalonien tilldelades officiell status som D.O. Cava. Torre Oria har gjort det till sitt kännetecken att producera utmärkt, kritikerrosad Cava till mycket förmånliga priser.
Drygt tre timmars bilresa rakt norrut hittar vi Bodegas Langa, som är den ledande Cava-producenten i appellationen Calatayud. Utöver de klassiska Cavaerna ger de dig också möjlighet att prova helt speciella reserva- och gran reserva-utgåvor, som verkligen utmanar Champagne vad gäller komplexitet och smak – men till ett betydligt mer fördelaktigt pris.