Druva

Primitivo

Är det skillnad mellan Zinfandel och Primitivo? Efter många års spekulationer om de två druvornas ursprung har DNA‑analyser slutligen fastställt att Zinfandel och Primitivo är identiska. Fadern i släktträdet heter Crljenak Kaštelanski (även känd som Tribidrag) och stammar från Kroatien. Trots det identiska DNA-materialet blir Zinfandel och Primitivo ändå olika vintyper. Förenklat kan man säga att Primitivo har en aning högre syra än de kaliforniska Zinfandel‑varianterna, vilket gör den lämplig för de många tomatbaserade rätterna i Italien. Observera att flera italienska vinproducenter har börjat ange Zinfandel på sina etiketter. Det gör de i förhoppningen att kunderna är mer bekanta med Zinfandel‑varumärket, vilket också kan underlätta exporten av vinerna.   Vilken typ av mat passar bra till Primitivo? Primitivo är ett fantastiskt matvin, vilket också bidrar starkt till dess popularitet i Danmark. Särskilt eftersom Primitivo passar mycket bra till många av de danska vardagsrätterna, men också till mer festliga måltider som exempelvis julanden och fläsksteken. Den härliga fruktsötman gör dessutom Primitivo utmärkt till grillmat, som ofta innehåller något sötare marinader eller såser. Är det skillnad mellan Zinfandel och Primitivo? Efter många års spekulationer om de två druvornas ursprung har DNA‑analyser slutligen fastställt att Zinfandel och Primitivo är identiska. Fadern i släktträdet heter Crljenak Kaštelanski (även känd som Tribidrag) och stammar från Kroatien. Trots det identiska DNA‑materialet blir Zinfandel och Primitivo ändå olika vintyper. Förenklat kan man säga att Primitivo har en aning högre syra än de kaliforniska Zinfandel‑varianterna, vilket gör den lämplig för de många tomatbaserade rätterna i Italien. Observera att flera italienska vinproducenter har börjat ange Zinfandel på sina etiketter. Det gör de i förhoppningen att kunderna är mer bekanta med Zinfandel‑varumärket, vilket också kan underlätta exporten av vinerna.   Vilken typ av mat passar bra till Primitivo? Primitivo är ett fantastiskt matvin, vilket också bidrar starkt till dess popularitet i Danmark. Särskilt eftersom Primitivo passar mycket bra till många av de danska vardagsrätterna, men också till mer festliga måltider som exempelvis julanden och fläsksteken. Den härliga fruktsötman gör dessutom Primitivo utmärkt till grillmat, som ofta innehåller något sötare marinader eller såser. Varför är Primitivo så populärt? Som nämnt är en av Primitivos största styrkor dess mångsidighet när det gäller mat. Du kan dock också utan problem dricka Primitivo som ett gott glas för mys utan att nödvändigtvis servera mat till. Den är härligt smakintensiv och påtagligt italiensk. En annan sak som gör Primitivo till en av danskarnas favoritdruvor är förhållandet mellan kvalitet, pris och smak. Hos Supervin strävar vi alltid efter att ha ett stort utbud av Primitivo till kundvänliga priser. Du får därmed mycket smak för pengarna när du köper Primitivo. Primitivos historia Det tidigaste omnämnandet av Primitivo kan dateras till 1799. Där skrev en amatörbotaniker om en druvsort han funnit i sin vingård som mognade tidigt. Han döpte den till Primitivo, vilket betyder "först att mogna". Ursprungligen ansågs Primitivo vara en bra blandningsdruva, men när det stod klart att Primitivo faktiskt var identisk med Zinfandel följde en stor kommersiell framgång. Idag är omkring 12 500 hektar planterade med Primitivo. Som jämförelse har USA omkring 50 000 hektar med Zinfandel. Var gör man den bästa Primitivo? Den bästa Primitivo görs i "stövelklacken" i Apulien – särskilt i appellationerna Manduria DOC och Salento IGT. Både Masso Antico och Masca del Tacco, som är bland några av Supervins mest populära och älskade viner, kommer från Salentohalvön. Vilken temperatur ska jag servera Primitivo vid? Du bör sikta på att servera din Primitivo vid cirka 16–18 grader. Vid den temperaturen framstår den fylliga fruktsötman frisk och behaglig, medan om vinet blir för varmt kan det upplevas något syltliknande.

Läs mer
VALDA FILTER: Druva: Primitivo
76 produkter hittade – Bästa pris visas alltid först

Primitivo

Är det skillnad mellan Zinfandel och Primitivo?

Efter många års spekulationer om de två druvornas ursprung har DNA‑analyser slutligen fastställt att Zinfandel och Primitivo är identiska. Fadern i släktträdet heter Crljenak Kaštelanski (även känd som Tribidrag) och stammar från Kroatien. Trots det identiska DNA-materialet blir Zinfandel och Primitivo ändå olika vintyper. Förenklat kan man säga att Primitivo har en aning högre syra än de kaliforniska Zinfandel‑varianterna, vilket gör den lämplig för de många tomatbaserade rätterna i Italien. Observera att flera italienska vinproducenter har börjat ange Zinfandel på sina etiketter. Det gör de i förhoppningen att kunderna är mer bekanta med Zinfandel‑varumärket, vilket också kan underlätta exporten av vinerna.

 

Vilken typ av mat passar bra till Primitivo?

Primitivo är ett fantastiskt matvin, vilket också bidrar starkt till dess popularitet i Danmark. Särskilt eftersom Primitivo passar mycket bra till många av de danska vardagsrätterna, men också till mer festliga måltider som exempelvis julanden och fläsksteken. Den härliga fruktsötman gör dessutom Primitivo utmärkt till grillmat, som ofta innehåller något sötare marinader eller såser.

Är det skillnad mellan Zinfandel och Primitivo?

Efter många års spekulationer om de två druvornas ursprung har DNA‑analyser slutligen fastställt att Zinfandel och Primitivo är identiska. Fadern i släktträdet heter Crljenak Kaštelanski (även känd som Tribidrag) och stammar från Kroatien. Trots det identiska DNA‑materialet blir Zinfandel och Primitivo ändå olika vintyper. Förenklat kan man säga att Primitivo har en aning högre syra än de kaliforniska Zinfandel‑varianterna, vilket gör den lämplig för de många tomatbaserade rätterna i Italien. Observera att flera italienska vinproducenter har börjat ange Zinfandel på sina etiketter. Det gör de i förhoppningen att kunderna är mer bekanta med Zinfandel‑varumärket, vilket också kan underlätta exporten av vinerna.

 

Vilken typ av mat passar bra till Primitivo?

Primitivo är ett fantastiskt matvin, vilket också bidrar starkt till dess popularitet i Danmark. Särskilt eftersom Primitivo passar mycket bra till många av de danska vardagsrätterna, men också till mer festliga måltider som exempelvis julanden och fläsksteken. Den härliga fruktsötman gör dessutom Primitivo utmärkt till grillmat, som ofta innehåller något sötare marinader eller såser.

Varför är Primitivo så populärt?

Som nämnt är en av Primitivos största styrkor dess mångsidighet när det gäller mat. Du kan dock också utan problem dricka Primitivo som ett gott glas för mys utan att nödvändigtvis servera mat till. Den är härligt smakintensiv och påtagligt italiensk. En annan sak som gör Primitivo till en av danskarnas favoritdruvor är förhållandet mellan kvalitet, pris och smak. Hos Supervin strävar vi alltid efter att ha ett stort utbud av Primitivo till kundvänliga priser. Du får därmed mycket smak för pengarna när du köper Primitivo.

Primitivos historia

Det tidigaste omnämnandet av Primitivo kan dateras till 1799. Där skrev en amatörbotaniker om en druvsort han funnit i sin vingård som mognade tidigt. Han döpte den till Primitivo, vilket betyder "först att mogna". Ursprungligen ansågs Primitivo vara en bra blandningsdruva, men när det stod klart att Primitivo faktiskt var identisk med Zinfandel följde en stor kommersiell framgång. Idag är omkring 12 500 hektar planterade med Primitivo. Som jämförelse har USA omkring 50 000 hektar med Zinfandel.

Var gör man den bästa Primitivo?

Den bästa Primitivo görs i "stövelklacken" i Apulien – särskilt i appellationerna Manduria DOC och Salento IGT. Både Masso Antico och Masca del Tacco, som är bland några av Supervins mest populära och älskade viner, kommer från Salentohalvön.

Vilken temperatur ska jag servera Primitivo vid?

Du bör sikta på att servera din Primitivo vid cirka 16–18 grader. Vid den temperaturen framstår den fylliga fruktsötman frisk och behaglig, medan om vinet blir för varmt kan det upplevas något syltliknande.