Var kommer Sauvignon Blanc ifrån? Den härliga druvan ger några av världens mest aromatiska vita viner. Druvan antas härstamma från den franska regionen Loire, där några av de bästa och mest arketypiska Sauvignon Blanc-vinerna kommer från idag. Man kan stöta på flaskor, särskilt i de översjöiska länderna, där druvan går under namnet Fumé Blanc.DNA-analyser har visat att Sauvignon Blanc faktiskt är en av föräldradruvorna till Cabernet Sauvignon, och många menar sig kunna spåra aromatiska likheter i vinerna. Det är särskilt vissa örtiga toner som återkommer i båda druvorna. Det självklara alternativet till Chardonnay Sauvignon Blanc är för närvarande ett av de mest populära vita vinerna man kan dricka. Tillsammans med Chardonnay är det de två mest planterade gröna druvsorterna i världen. Skillnaden mellan de två druvorna är dock enorm, så om du har tröttnat lite på Chardonnay kan Sauvignon Blanc vara ett friskt inslag. Där Chardonnay är en riktig winemaker-druva som kan böjas och vridas i alla möjliga riktningar, är Sauvignon Blanc en druva som vanligtvis görs i en fruktbevarande stil på ståltankar utan lagring på ekfat. Det friska och aromatiska uttrycket gör att större delen är avsedd att drickas ung. Det finns naturligtvis undantag, som vi också ser närmare på nedan. De klassiska vinerna från Sancerre och Pouilly-Fumé I Loiredalen hittar vi de finaste och renaste varianterna av Sauvignon Blanc. Här trivs druvan i den kalkhaltiga jordmånen, där klimatet är tillräckligt varmt för att druvorna ska mogna optimalt utan att förlora den balanserande och fräscha effekten av syran. Vinerna från både Sancerre och Pouilly-Fumé är de bästa och mest berömda från Loire. De har toner av lime, honungsmelon, persika, krusbär, fläderblom samt ett grönt inslag av nyklippt gräs eller sparris. Tack vare det kalkhaltiga terroiret hittar du också härliga mineraliska inslag av flinta, våta stenar och kanske till och med rök. Sauvignon Blanc-viner från Nya Zeeland Ett av de mest populära vita vinerna just nu är Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough. De har skapat en otrolig framgång med sina spröda och lättdruckna viner. Stilen är ännu fruktigare än i Frankrike och visar ofta tropiska toner av passionsfrukt samt mycket mogna päron. Denna stil finns också hos andra översjöiska destinationer, som till exempel Chile, där Supervin har en av de bästa producenterna i sortimentet – huset Casa Marin, som fått 96 poäng. Lyxiga Sauvignon Blanc-viner från Bordeaux När man säger Bordeaux tänker de flesta nog på stora röda viner. Faktum är att vitt Bordeaux på Sauvignon Blanc från områdena Pessac-Léognan och Graves hör till några av världens största vita viner. Stilen är dock helt annorlunda än på många andra håll, eftersom vinerna lagras på små ekfat och ofta blandas med den fylligare Sémillon-druvan. Det ger mycket intressanta viner, varav de bästa har potential att utvecklas 10–15 år i källaren. Det aromatiska och örtiga präglade är inte lika uttalat i dessa viner, som i högre grad kännetecknas av lätt kryddiga fattoner av vanilj samt brioche, något som framhävs av att vinerna ofta genomgår malolaktisk jäsning. Man får inte glömma Sauternes! Sauvignon Blanc spelar en viktig roll tillsammans med Sémillon i den världskända dessertvin som bjuder på en unik smakkoncentration med ett väld av spännande aromer såsom mango, persika, aprikos, honung, ingefära, apelsinskal och söta kryddor. Sauternes är ett utsökt dessertvin som passar fantastiskt till kakor, frukttårtor, glass samt ett brett urval av ostar – särskilt kombinationen med blåmögelostar och Sauternes är ett match made in heaven. Denna typ av mat passar bra till Sauvignon Blanc De flesta kockar blir glada när det ska matchas mat med Sauvignon Blanc. Den härliga friskheten och det örtiga uttrycket gör den till en perfekt partner till sallader i alla former. Vinerna är samtidigt utmärkta till fisk och kyckling där du varit generös med kryddörterna. Många vinälskare praisear Sauvignon Blanc från Loire som det perfekta sparrisvinet, eftersom vinerna där ibland kan ha ett inslag av sparris i doften. Vi börjar i Loiredalen, som måste betraktas som Sauvignon Blancs vagga, där de två toppappellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé är de mest berömda. Just härifrån gör Patrice Moreux arketypisk och terroirpräglad Sauvignon Blanc med inspiration från biodynamiken. Utöver den aromatiska frukten utmärker sig hans viner genom att vara synnerligen minerala. Du hittar ofta noter av våta stenar eller rykande flinta, som ger vinerna en helt fantastisk djup. Smaken är krämig och frukttät med citrusnoter, persikor, svarta vinbär och nyklippt gräs. Nya Zeeland är ett av de mest Sauvignon Blanc-fantastiska länderna i världen och hela 72 % av deras vinarealer är planterade med den aromatiska druvsorten. Därför har de också varit starkt bidragande till det popularitetshopp som gjort Sauvignon Blanc till världens näst mest efterfrågade vin efter Chardonnay. Särskilt utgåvorna från Marlborough är högt värderade och det är också här vår populära producent, Toi Toi, huserar. De gör spröd och frisk Sauvignon Blanc där du kan förvänta dig fläderblom, krusbär och tropisk frukt i överflöd. Detta är Sauvignon Blanc som alla gillar! Zealy är en av årets hetaste nyheter inom vita viner, som sätter en ny standard för hur frisk och läskande Sauvignon Blanc man kan få i spotprisnivån kring 60 kronor. Även om adressen anger nordöstra Italien skulle man lätt kunna gissa Nya Zeeland om den serverades blindt. Här doftar det av fläderblom, salt grapefrukt och tropiska toner av passionsfrukt. Kvaliteten är på inget sätt förvånande. Zealy är nämligen framställd av samma winemaker-team som förra året skapade gigantsuccén Sashy Chardonnay. Enorm kvalitet som ger ”Kiwi-konkurrenterna” ordentligt motstånd.
Läs mer ↓Den härliga druvan ger några av världens mest aromatiska vita viner. Druvan antas härstamma från den franska regionen Loire, där några av de bästa och mest arketypiska Sauvignon Blanc-vinerna kommer från idag. Man kan stöta på flaskor, särskilt i de översjöiska länderna, där druvan går under namnet Fumé Blanc.DNA-analyser har visat att Sauvignon Blanc faktiskt är en av föräldradruvorna till Cabernet Sauvignon, och många menar sig kunna spåra aromatiska likheter i vinerna. Det är särskilt vissa örtiga toner som återkommer i båda druvorna.
Sauvignon Blanc är för närvarande ett av de mest populära vita vinerna man kan dricka. Tillsammans med Chardonnay är det de två mest planterade gröna druvsorterna i världen. Skillnaden mellan de två druvorna är dock enorm, så om du har tröttnat lite på Chardonnay kan Sauvignon Blanc vara ett friskt inslag. Där Chardonnay är en riktig winemaker-druva som kan böjas och vridas i alla möjliga riktningar, är Sauvignon Blanc en druva som vanligtvis görs i en fruktbevarande stil på ståltankar utan lagring på ekfat. Det friska och aromatiska uttrycket gör att större delen är avsedd att drickas ung. Det finns naturligtvis undantag, som vi också ser närmare på nedan.
I Loiredalen hittar vi de finaste och renaste varianterna av Sauvignon Blanc. Här trivs druvan i den kalkhaltiga jordmånen, där klimatet är tillräckligt varmt för att druvorna ska mogna optimalt utan att förlora den balanserande och fräscha effekten av syran.
Vinerna från både Sancerre och Pouilly-Fumé är de bästa och mest berömda från Loire. De har toner av lime, honungsmelon, persika, krusbär, fläderblom samt ett grönt inslag av nyklippt gräs eller sparris. Tack vare det kalkhaltiga terroiret hittar du också härliga mineraliska inslag av flinta, våta stenar och kanske till och med rök.
Ett av de mest populära vita vinerna just nu är Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough. De har skapat en otrolig framgång med sina spröda och lättdruckna viner. Stilen är ännu fruktigare än i Frankrike och visar ofta tropiska toner av passionsfrukt samt mycket mogna päron. Denna stil finns också hos andra översjöiska destinationer, som till exempel Chile, där Supervin har en av de bästa producenterna i sortimentet – huset Casa Marin, som fått 96 poäng.
När man säger Bordeaux tänker de flesta nog på stora röda viner. Faktum är att vitt Bordeaux på Sauvignon Blanc från områdena Pessac-Léognan och Graves hör till några av världens största vita viner. Stilen är dock helt annorlunda än på många andra håll, eftersom vinerna lagras på små ekfat och ofta blandas med den fylligare Sémillon-druvan. Det ger mycket intressanta viner, varav de bästa har potential att utvecklas 10–15 år i källaren. Det aromatiska och örtiga präglade är inte lika uttalat i dessa viner, som i högre grad kännetecknas av lätt kryddiga fattoner av vanilj samt brioche, något som framhävs av att vinerna ofta genomgår malolaktisk jäsning.
Sauvignon Blanc spelar en viktig roll tillsammans med Sémillon i den världskända dessertvin som bjuder på en unik smakkoncentration med ett väld av spännande aromer såsom mango, persika, aprikos, honung, ingefära, apelsinskal och söta kryddor. Sauternes är ett utsökt dessertvin som passar fantastiskt till kakor, frukttårtor, glass samt ett brett urval av ostar – särskilt kombinationen med blåmögelostar och Sauternes är ett match made in heaven.
De flesta kockar blir glada när det ska matchas mat med Sauvignon Blanc. Den härliga friskheten och det örtiga uttrycket gör den till en perfekt partner till sallader i alla former. Vinerna är samtidigt utmärkta till fisk och kyckling där du varit generös med kryddörterna. Många vinälskare praisear Sauvignon Blanc från Loire som det perfekta sparrisvinet, eftersom vinerna där ibland kan ha ett inslag av sparris i doften.
Vi börjar i Loiredalen, som måste betraktas som Sauvignon Blancs vagga, där de två toppappellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé är de mest berömda. Just härifrån gör Patrice Moreux arketypisk och terroirpräglad Sauvignon Blanc med inspiration från biodynamiken. Utöver den aromatiska frukten utmärker sig hans viner genom att vara synnerligen minerala. Du hittar ofta noter av våta stenar eller rykande flinta, som ger vinerna en helt fantastisk djup. Smaken är krämig och frukttät med citrusnoter, persikor, svarta vinbär och nyklippt gräs.
Nya Zeeland är ett av de mest Sauvignon Blanc-fantastiska länderna i världen och hela 72 % av deras vinarealer är planterade med den aromatiska druvsorten. Därför har de också varit starkt bidragande till det popularitetshopp som gjort Sauvignon Blanc till världens näst mest efterfrågade vin efter Chardonnay. Särskilt utgåvorna från Marlborough är högt värderade och det är också här vår populära producent, Toi Toi, huserar. De gör spröd och frisk Sauvignon Blanc där du kan förvänta dig fläderblom, krusbär och tropisk frukt i överflöd. Detta är Sauvignon Blanc som alla gillar!
Zealy är en av årets hetaste nyheter inom vita viner, som sätter en ny standard för hur frisk och läskande Sauvignon Blanc man kan få i spotprisnivån kring 60 kronor. Även om adressen anger nordöstra Italien skulle man lätt kunna gissa Nya Zeeland om den serverades blindt. Här doftar det av fläderblom, salt grapefrukt och tropiska toner av passionsfrukt. Kvaliteten är på inget sätt förvånande. Zealy är nämligen framställd av samma winemaker-team som förra året skapade gigantsuccén Sashy Chardonnay. Enorm kvalitet som ger ”Kiwi-konkurrenterna” ordentligt motstånd.