Barolo-viner

VALDA FILTER: Distrikt: Barolo
86 produkter hittade – Bästa pris visas alltid först

Barolo - kungarnas vin

I nordöstra Italien, runt Piemonte, hittar vi de världsberömda Barolovinerna, som av många anses vara de bästa i Italien. Det är därför vinerna har fått smeknamnet "kungarnas vin".

Piemonte betyder "vid foten av berget" och det är just de branta kullarna och sluttningarna som är grogrunden för Nebbiolo-druvorna, som behöver mycket solsken för att mogna ordentligt. Barolo görs alltid med 100% Nebbiolo. Produktionen av Barolo är fördelad på totalt 11 kommuner, varav fem är särskilt välkända: Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba och Monforte d'Alba.  Barolo blev en av Italiens första DOCG-beteckningar 1980, den bästa och högsta kvalitetsbeteckningen, men har en historia som går mycket längre tillbaka. Man tror att de första Barolo-vinerna gjordes omkring 1830.

Hur tillverkas Barolo - vilka är kraven?

Som nämnts är Barolo alltid gjord av 100% Nebbiolo. Druvan är rik på både syra och tanniner, vilket också återspeglas i hur Barolo framställs. Det krävs trots allt tålamod för att få Barolo till dryckesmognad. Vinet måste lagras i minst 2 år på ekfat - antingen stora slavonska (osmakade) fat eller små barriques, beroende på producentens stil. Därefter måste vinet tillbringa minst ett år på flaska innan det släpps. Det tar alltså minst tre år från det att druvorna skördas till dess att det färdiga Barolo-vinet finns på hyllorna. För Barolo Riserva är kraven ännu strängare och de måste tillbringa minst 3 år på ekfat och 2 år på flaska innan de släpps.

Traditionalister mot modernister 

Barolo har varit skådeplatsen för en av de största striderna i vinhistorien - det berömda "Barolokriget" mellan traditionalister och modernister. På ena sidan finns de stolta gamla producenterna som alltid har gjort sin Barolo på ett speciellt sätt. Den traditionella stilen bygger på att Nebbiolo-druvorna macererar under lång tid (där musten är i kontakt med druvskalen), vilket främjar en stor extraktion av färg, smak och särskilt tanniner. Mognaden sker i stora, gamla slavonska träfat där de får ligga mycket länge för att runda av den stora mängden tanniner. Förr i tiden kunde Barolovinerna lagras i upp till 10 år innan de släpptes på marknaden. Detta är sällsynt, men i allmänhet gillar traditionalister att lagra sina viner längre än minimikraven.  
Yngre, moderna producenter anser å andra sidan att denna metod är föråldrad och för dyr att tillämpa, eftersom vinet måste lagras för länge innan det kan drickas och säljas. Modernisterna hävdar att vägen framåt för att hålla jämna steg med tiden är att förkorta lagringstiden och göra mer lättillgängliga viner som lagras på små franska barriquer, med Bordeaux som förebild.

Som en allmän tumregel kan sägas att Barolo från moderna producenter vanligtvis är redo att drickas tidigare - cirka 6-10 år från skörden, medan traditionell Barolo ofta behöver 12-15 år för att uppnå sin fulla potential. Vinerna kan dock avnjutas i förväg, särskilt om de dekanteras. På grund av dessa skillnader i stilar är det värt att ta en titt på producenten och produktionsmetoden när du köper Barolo.

Du hittar ett stort urval av Barolo på Supervin

Oavsett om du letar efter billig Barolo eller världsklassutgåvor med höga betyg, har Supervin rätt Barolo för dig. Vi har också Barolo från både traditionella och moderna producenter, så att du själv kan prova din favoritstil. Producenten Parusso rekommenderas om du gillar modern Barolo, medan Neirano praktiserar ett mer traditionellt tillvägagångssätt.

Hur smakar Barolo

I glaset skiljer sig Barolo från många andra viner med sin vackra färg. Nebbiolo-druvan ger en mycket speciell tegelfärg till vinerna, som nästan är en studie i sig. Dessutom har Barolo en distinkt doft av tjära och rosor, med röda och svarta körsbär, plommon, violer, grafit, örter, läder och tryffel. I enlighet med producentens filosofi har vinerna också fatnoter av tobak, mokka och vanilj. Låt dig inte luras av den ljusa, transparenta färgen på glaset. Vinerna är mycket fylliga med stora mängder tanniner och hög syra, vilket gör dem till utmärkta matviner.

Vilken typ av mat ska du servera med Barolo?

Tack vare sin höga syrahalt och höga tanninhalt har Barolo stor gastronomisk potential. När du kombinerar mat med vin är det alltid en bra idé att titta på vad lokalbefolkningen dricker. Piemonte är känt som Europas tryffelcentrum, vilket är anledningen till att det finns en helig allians mellan Barolo och tryffel. Testa att servera en enkel pastarätt med riven tryffel och låt änglarna sjunga... I den mer vardagliga änden av skalan kan du också prova saftiga biffar från antingen lamm eller nöt och rätter med svamp.