Vad är Zinfandel för druva? Zinfandel är en blå druva med tjockt skal som ger stora, fylliga röda viner. Ett av kännetecknen för Zinfandel är att druvorna i klasarna mognar olika – därför hittar du både rosafärgade druvor med toner av hallon och jordgubbar samt helt mörka bär med intensiv smak av svarta vinbär och björnbär. Vad är skillnaden mellan Zinfandel och Primitivo? Som du kanske vet kallas Zinfandel också Primitivo – och vice versa. I USA säljs vinet alltid som Zinfandel, medan italienarna använder Primitivo – dock har flera italienska vinproducenter börjat använda Zinfandel-namnet på sina etiketter i hopp om att lättare kunna sälja vinet internationellt, eftersom Zinfandel-varumärket är starkare än Primitivo. Och vad är då skillnaden mellan Zinfandel och Primitivo? Det har varit ett mysterium som hållit vinälskare på halster i årtionden. Genom DNA-tester har forskare äntligen kunnat dra slutsatsen att Zinfandel och Primitivo är identiska – eller snarare syskon. Båda druvsorterna är nämligen kloner av den kroatiska druvan med det lättuttalade namnet, Crljenak Kaštelanski (även kallad Tribidrag). Trots att de två druvornas DNA är identiskt kan det vara stor smakskillnad mellan amerikansk Zinfandel och italiensk Primitivo. Det beror på en rad faktorer såsom druvkvalitet, odlingsmetod, terroir och stil etc. – men alltså inte på själva druvsorten. Vilken temperatur bör jag servera Zinfandel vid? Zinfandel njuts bäst vid cirka 17 grader eller vid "rumstemperatur". Eftersom de flesta vardagsrum är något varmare än 17 grader rekommenderar vi att du ställer vinet i kylskåpet i omkring 15 minuter före servering. Zinfandels härliga, fylliga och söta fruktaromer kommer bäst till sin rätt när temperaturen hålls något under 20 grader. Vad passar bra till Zinfandel? Zinfandel är ett utmärkt matvin och passar väldigt bra till ett brett urval av danska vardagsrätter. Det är också en av huvudorsakerna till att Zinfandel är så populär i Danmark. Den generösa fruktsötman från de mogna druvorna står också fantastiskt till grillat kött med marinad och sås. Dessutom är det ett självklart val till de danska festmåltiderna med juland och fläskstek med rödkål. Varför är Zinfandel så populär? Zinfandel älskas av många för sin underbara fruktsötma och koncentrerade smakrikedom. Priset är också en viktig faktor. Druvan är lätt att odla, och du får otroligt mycket för pengarna när du köper Zinfandel. Samtidigt passar vinerna mycket väl till den typ av mat vi äter i Danmark, särskilt grillat kött och julmaten. Hur smakar Zinfandel? Zinfandel ger typiskt saftiga och koncentrerade viner med smak av körsbär, plommon, blåbär, tranbär och boysenbär. Zinfandel är ofta fyllig och rik i smaken, något som amerikanerna gärna beskriver som "jammy" eller "syltaktig".Största delen av Zinfandelvinerna har mognat på ekfat eller andra träslag. Därför hittar du ofta aromer i form av bland annat lakrits, peppar, bränt/rökt trä, vanilj, muskot, kaffe, kanel, tobak och nejlikor. Hur skiljer sig Zinfandel från andra rödviner? Zinfandel är ljusare i färgen än Cabernet Sauvignon och Merlot, men med hög alkoholhalt, generös fruktsötma och fatlagring hör Zinfandel till de mest fylliga och smakintensiva rödvinerna. Vad är white Zinfandel? white Zinfandel är märkligt nog inte vitt, utan typiskt ljust rosa och ganska sött i smaken. white Zinfandel görs på de blå druvorna, men som om det vore ett vitt vin. Det vill säga druvorna krossas och skalen avlägsnas snabbt därefter, men de tillbringar tillräckligt med tid tillsammans med musten för att ge den den vackra ljusrosa färgen. white Zinfandel var en extremt populär vintyp i USA på 1980-talet och har bidragit till att bevara den höga planteringsandelen av Zinfandel i USA genom åren. Historien om Zinfandel Många anser Zinfandel vara en av världens äldsta druvsorter och daterar dess ursprung tillbaka till 6000 f.Kr. Zinfandels väg till USA tros ha gått via Österrike, som kom i besittning av Zinfandelstockar när de regerade över Kroatien – den kroatiska druvan Tribidrag är faderdruvan till Zinfandel. År 1832 tog en amerikansk plantskoleägare sticklingar med från Wien till USA och i mitten av 1840‑talet förde Frederick Macondray som den förste Zinfandelstockar till Kalifornien. Efter den stora guldruschen i mitten av 1800‑talet rådde brist på trä och metalltråd. Därför blev Zinfandel otroligt populär, eftersom dess odling inte krävde något av detta. När större delen av Kaliforniens vinmarker senare förstördes av vinlusen phylloxera var Zinfandel en av de första sorterna att återplanteras omkring 1885. År 1888 utgjorde Zinfandel en tredjedel av alla vinstockar i hela Kalifornien. Idag är Zinfandel den femte mest odlade druvsorten i USA, med nästan 50 000 hektar planterade med Zinfandel.
Läs mer ↓Zinfandel är en blå druva med tjockt skal som ger stora, fylliga röda viner. Ett av kännetecknen för Zinfandel är att druvorna i klasarna mognar olika – därför hittar du både rosafärgade druvor med toner av hallon och jordgubbar samt helt mörka bär med intensiv smak av svarta vinbär och björnbär.
Som du kanske vet kallas Zinfandel också Primitivo – och vice versa. I USA säljs vinet alltid som Zinfandel, medan italienarna använder Primitivo – dock har flera italienska vinproducenter börjat använda Zinfandel-namnet på sina etiketter i hopp om att lättare kunna sälja vinet internationellt, eftersom Zinfandel-varumärket är starkare än Primitivo.
Och vad är då skillnaden mellan Zinfandel och Primitivo? Det har varit ett mysterium som hållit vinälskare på halster i årtionden. Genom DNA-tester har forskare äntligen kunnat dra slutsatsen att Zinfandel och Primitivo är identiska – eller snarare syskon. Båda druvsorterna är nämligen kloner av den kroatiska druvan med det lättuttalade namnet, Crljenak Kaštelanski (även kallad Tribidrag). Trots att de två druvornas DNA är identiskt kan det vara stor smakskillnad mellan amerikansk Zinfandel och italiensk Primitivo. Det beror på en rad faktorer såsom druvkvalitet, odlingsmetod, terroir och stil etc. – men alltså inte på själva druvsorten.
Zinfandel njuts bäst vid cirka 17 grader eller vid "rumstemperatur". Eftersom de flesta vardagsrum är något varmare än 17 grader rekommenderar vi att du ställer vinet i kylskåpet i omkring 15 minuter före servering. Zinfandels härliga, fylliga och söta fruktaromer kommer bäst till sin rätt när temperaturen hålls något under 20 grader.
Zinfandel är ett utmärkt matvin och passar väldigt bra till ett brett urval av danska vardagsrätter. Det är också en av huvudorsakerna till att Zinfandel är så populär i Danmark. Den generösa fruktsötman från de mogna druvorna står också fantastiskt till grillat kött med marinad och sås. Dessutom är det ett självklart val till de danska festmåltiderna med juland och fläskstek med rödkål.
Zinfandel älskas av många för sin underbara fruktsötma och koncentrerade smakrikedom. Priset är också en viktig faktor. Druvan är lätt att odla, och du får otroligt mycket för pengarna när du köper Zinfandel. Samtidigt passar vinerna mycket väl till den typ av mat vi äter i Danmark, särskilt grillat kött och julmaten.
Zinfandel ger typiskt saftiga och koncentrerade viner med smak av körsbär, plommon, blåbär, tranbär och boysenbär. Zinfandel är ofta fyllig och rik i smaken, något som amerikanerna gärna beskriver som "jammy" eller "syltaktig".Största delen av Zinfandelvinerna har mognat på ekfat eller andra träslag. Därför hittar du ofta aromer i form av bland annat lakrits, peppar, bränt/rökt trä, vanilj, muskot, kaffe, kanel, tobak och nejlikor.
Zinfandel är ljusare i färgen än Cabernet Sauvignon och Merlot, men med hög alkoholhalt, generös fruktsötma och fatlagring hör Zinfandel till de mest fylliga och smakintensiva rödvinerna.
white Zinfandel är märkligt nog inte vitt, utan typiskt ljust rosa och ganska sött i smaken. white Zinfandel görs på de blå druvorna, men som om det vore ett vitt vin. Det vill säga druvorna krossas och skalen avlägsnas snabbt därefter, men de tillbringar tillräckligt med tid tillsammans med musten för att ge den den vackra ljusrosa färgen. white Zinfandel var en extremt populär vintyp i USA på 1980-talet och har bidragit till att bevara den höga planteringsandelen av Zinfandel i USA genom åren.
Många anser Zinfandel vara en av världens äldsta druvsorter och daterar dess ursprung tillbaka till 6000 f.Kr. Zinfandels väg till USA tros ha gått via Österrike, som kom i besittning av Zinfandelstockar när de regerade över Kroatien – den kroatiska druvan Tribidrag är faderdruvan till Zinfandel. År 1832 tog en amerikansk plantskoleägare sticklingar med från Wien till USA och i mitten av 1840‑talet förde Frederick Macondray som den förste Zinfandelstockar till Kalifornien.
Efter den stora guldruschen i mitten av 1800‑talet rådde brist på trä och metalltråd. Därför blev Zinfandel otroligt populär, eftersom dess odling inte krävde något av detta. När större delen av Kaliforniens vinmarker senare förstördes av vinlusen phylloxera var Zinfandel en av de första sorterna att återplanteras omkring 1885. År 1888 utgjorde Zinfandel en tredjedel av alla vinstockar i hela Kalifornien. Idag är Zinfandel den femte mest odlade druvsorten i USA, med nästan 50 000 hektar planterade med Zinfandel.