13 druvsorter med 1 speciell!
Upp till 13 olika druvsorter får användas i Châteauneuf-du-Pape. Regionens signaturdruva är Grenache och den spelar ofta en huvudroll i vinerna. Ju högre andel Grenache i vinet, desto mer rött och ljust blir vinet. Syrah och Mourvèdre är också bland de viktigaste druvorna i den totala blandningen och bidrar med tanniner, färg och mycket mer. De återstående tillåtna druvorna för produktion av rött vin i Châteauneuf-du-Pape är Cinsault, Counoise, Muscardin, Piquepoul noir, Terret noir och Vaccarèse.
Vinmakaren som ville göra Chateauneuf-du-Pape men inte kunde...
Fransk vinlagstiftning är mycket rigid. Och det är också mycket bra i de flesta situationer. Men att klumpa ihop viner som dessa i samma kategori som vanliga Côtes du Rhône, gränsar till galenskap.
Den alltid experimenterande 100-poängsproducenten Xavier Vignon kombinerar olika terroirer, olika årgångar, en mängd olika druvor och flera olika typer av lagring i flera av sina viner. Och Rhône-mästaren har lyckats trolla fram ren magi. Det hjälper också att de fält som används främst ligger i Châteauneuf-du-Pape och att han ofta använder de bästa årgångarna i Rhônedalen.
Vinerna klassificeras dock enligt de gamla "appellationsreglerna". Det är därför de kallas "Vin de France". Detta ger dig en enorm fördel i prisförhandlingar, så att du kan få vansinnigt bra vin i "Chateauneuf" -kvalitet, men till otroligt låga priser.
Châteaneuf-du-Pape betyder direkt översatt "Påvens nya slott", och södra Rhônes mest kända appellation har en speciell koppling till påvarna. Redan i början av 1300-talet flydde påven från Rom till Avignon, där han bodde fram till 1379. Även om de byggde ett sommarpalats i Châteauneuf-du-Pape, är namnet i sig inte en direkt hänvisning till påvens nya slott. Man tror att handlare i staden Châteauneuf såg en stor marknadsföringspotential i att lägga till "Pape", påve, i stadsnamnet 1893. Man kan lugnt säga att uppdraget är slutfört, även om kvaliteten på vinerna också gör sitt till.
Châteauneuf-du-Pape består av cirka 3200 hektar vingårdar och har ett varmt klimat med många soltimmar. Många är dock bekymrade över att klimatet blir lite för varmt i södra Rhône, varför fler producenter försöker plantera druvor på nordvända, mindre solexponerade sluttningar. Mistralvinden spelar också en nyckelroll i vinodlingen här, eftersom den ger svalka till den varma regionen. Vinden är dock så kraftig att många låter vinrankorna växa fritt som små buskar, nära marken, för att skydda druvorna. Jordmånen i Châteauneuf-du-Pape är känd för sina stora, platta stenar (galets roulés på franska). Stenarna lagrar värme under dagen och avger den under kvällen och natten, vilket förlänger mognadsprocessen.
Upp till 13 olika druvsorter får användas i Châteauneuf-du-Pape. Regionens signaturdruva är Grenache och den spelar ofta en huvudroll i vinerna. Ju högre andel Grenache i vinet, desto mer rött och ljust blir vinet. Syrah och Mourvèdre är också bland de viktigaste druvorna i den totala blandningen och bidrar med tanniner, färg och mycket mer. De återstående tillåtna druvorna för produktion av rött vin i Châteauneuf-du-Pape är Cinsault, Counoise, Muscardin, Piquepoul noir, Terret noir och Vaccarèse. Eftersom många olika druvsorter används i en Châteauneuf-du-Pape utnyttjas inte principen om ett enda fält i samma utsträckning som i t.ex. Bourgogne.
Tack vare det varma klimatet i södra Rhône kan du förvänta dig viner med stor frukttäthet, hög alkoholhalt och en fin smakkoncentration med toner av söta körsbär, jordgubbar, svarta vinbär, svarta körsbär och björnbär i kombination med karakteristiska inslag av peppar, lavendel, viol och torkade örter. Denna doft av torkade örter kallas lokalt för garrigue och beror till stor del på att många örter odlas i anslutning till vingårdarna. Vinerna lagras inte på små ekfat lika ofta som i till exempel Bordeaux. Detta beror delvis på att Grenache lätt oxiderar, varför den nästan alltid lagras i betongtankar. De andra druvorna, å andra sidan, tillför ofta lite kryddig smakkomplexitet från fatlagringen.
De rika smakerna i kombination med örtiga undertoner gör att Châteauneuf-du-Pape-vinerna passar utmärkt till lamm. Speciellt det traditionella påsklammet med vitlök och rosmarin. Dessutom är det många som gärna serverar dessa viner till den stora julmiddagen med anka och fläskstek, eftersom de har kraft och mogen fruktsötma att stå emot både sås och potatis. Châteauneuf-du-Pape älskar också saftiga biffar - särskilt pepparstek - samt viltkött och grillade rätter. I allmänhet passar vinerna bra till rätter med kraftiga smaker och inslag av örter.