Vad är Malbec Malbec är en blå druvsort som är känd för att frambringa fylliga, koncentrerade viner med en imponerande mörklila, nästan bläcksvart färg. Vinerna får sin karaktäristiska färg och smakkoncentration från Malbec-druvornas tjocka druvskal, som också bidrar med matvänliga tanniner. Druvan kräver mycket värme och solsken för att mogna optimalt och därför trivs den bäst i Sydamerika, Bordeaux och Cahors i södra Frankrike. Malbecs ursprung – från södra Frankrike till Argentina Druvan härstammar från sydvästra Frankrike, där den tidigare gick under namnet Côt och åtnjöt stjärnstatus som den mest planterade druvan. Den var till och med en viktig blandningsdruva i Bordeaux (och får fortfarande användas idag), men en förödande vinter 1956 dödade stora delar av vinrankorna, som sedan återplanterades med andra, mer internationella sorter som Cabernet Sauvignon och Merlot. Den trivs dock fortfarande i appellationen Cahors, där man kräver minst 70 % Malbec i alla rödviner. Vi måste dock resa till Sydamerika för att hitta Malbecs frälsningsland. Argentina har gjort Malbec till landets nationaldruva nummer ett, och de har skapat en enorm internationell framgång med den franska druvan. Idag står de för hela 75 % av världens Malbec-odling, där regionen Mendoza producerar de absolut vackraste vinerna. Skillnaden mellan Malbec från Frankrike och Argentina Du kommer mycket snabbt att känna stora skillnader mellan Malbec från Frankrike respektive Argentina. I Sydamerika får druvorna rikligt med sol, vilket hjälper till att mjuka upp deras tanniner, så vinerna slutligen blir mycket drickvänliga. Malbec gynnas också av de stora höjdmetrarna i Argentina (och Chile), som kompletterar de varma dagarna med svala nätter. Det gör att Malbec-druvorna utvecklar en härlig koncentrerad, fruktig smak, men utan att förlora den strukturgivande syran. Smaken domineras av mörka plommon, björnbär, svarta körsbär, lakrits, choklad, tobak och andra kryddor från en frekvent förekommande fatlagring. I Frankrike mognar druvan inte i samma grad och därför är fruktsmaken inte lika mörk och djup. Den har generellt högre syra och mer robusta tanniner samt en aromprofil som kännetecknas av röda körsbär, svarta vinbär, plommon, svartpeppar, läder och kryddor. Populär blandningsdruva, men kan också stå ensam Som nämnts var Malbec en populär blandningsdruva i Bordeaux och du kommer oftast också att möta Malbec i sällskap med andra bordeaux-druvor som exempelvis Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot och Cabernet Sauvignon. Det görs dock också världsklassviner på 100 % Malbec och du hittar båda delarna hos Argentinas kanske största vinmakare, Marcelo Pelleriti. Han var den första sydamerikanska vinmakaren att få de legendariska 100 poängen från Robert Parker och han står bakom en rad vinerier i Argentina som vi importerar direkt från i Supervin. Marcelo Pelleriti producerar Malbec-viner i alla prisklasser med utmärkt valuta för pengarna. Hans toppvin ”Honor” är gjort på Malbec och Cabernet Franc och har fått upp till 98 poäng hos James Suckling. Det är ytterst sällsynt att hitta viner med så höga betyg för under 500 kroner. Utforska hans viner, som produceras under märkena ”Abremundos”, ”Kauzo”, ”Felipe Staiti”. Malbec är det självklara biffvinet När det ska serveras mat till Malbec gäller det att välja de bästa biffarna överhuvudtaget. Argentina är obestridligen det land i världen som äter mest nötkött och därför matchar Malbec-vinerna, inte överraskande, perfekt till det. Det beror bland annat på att vinets tanniner går direkt in i köttet och skapar total smakharmoni. I linje med detta är Malbec också utmärkt att servera tillsammans med saftiga hamburgare, pizza, tapas och lamm.
Läs mer ↓Malbec är en blå druvsort som är känd för att frambringa fylliga, koncentrerade viner med en imponerande mörklila, nästan bläcksvart färg. Vinerna får sin karaktäristiska färg och smakkoncentration från Malbec-druvornas tjocka druvskal, som också bidrar med matvänliga tanniner. Druvan kräver mycket värme och solsken för att mogna optimalt och därför trivs den bäst i Sydamerika, Bordeaux och Cahors i södra Frankrike.
Druvan härstammar från sydvästra Frankrike, där den tidigare gick under namnet Côt och åtnjöt stjärnstatus som den mest planterade druvan. Den var till och med en viktig blandningsdruva i Bordeaux (och får fortfarande användas idag), men en förödande vinter 1956 dödade stora delar av vinrankorna, som sedan återplanterades med andra, mer internationella sorter som Cabernet Sauvignon och Merlot. Den trivs dock fortfarande i appellationen Cahors, där man kräver minst 70 % Malbec i alla rödviner.
Vi måste dock resa till Sydamerika för att hitta Malbecs frälsningsland. Argentina har gjort Malbec till landets nationaldruva nummer ett, och de har skapat en enorm internationell framgång med den franska druvan. Idag står de för hela 75 % av världens Malbec-odling, där regionen Mendoza producerar de absolut vackraste vinerna.
Du kommer mycket snabbt att känna stora skillnader mellan Malbec från Frankrike respektive Argentina. I Sydamerika får druvorna rikligt med sol, vilket hjälper till att mjuka upp deras tanniner, så vinerna slutligen blir mycket drickvänliga. Malbec gynnas också av de stora höjdmetrarna i Argentina (och Chile), som kompletterar de varma dagarna med svala nätter. Det gör att Malbec-druvorna utvecklar en härlig koncentrerad, fruktig smak, men utan att förlora den strukturgivande syran. Smaken domineras av mörka plommon, björnbär, svarta körsbär, lakrits, choklad, tobak och andra kryddor från en frekvent förekommande fatlagring. I Frankrike mognar druvan inte i samma grad och därför är fruktsmaken inte lika mörk och djup. Den har generellt högre syra och mer robusta tanniner samt en aromprofil som kännetecknas av röda körsbär, svarta vinbär, plommon, svartpeppar, läder och kryddor.
Som nämnts var Malbec en populär blandningsdruva i Bordeaux och du kommer oftast också att möta Malbec i sällskap med andra bordeaux-druvor som exempelvis Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot och Cabernet Sauvignon. Det görs dock också världsklassviner på 100 % Malbec och du hittar båda delarna hos Argentinas kanske största vinmakare, Marcelo Pelleriti. Han var den första sydamerikanska vinmakaren att få de legendariska 100 poängen från Robert Parker och han står bakom en rad vinerier i Argentina som vi importerar direkt från i Supervin. Marcelo Pelleriti producerar Malbec-viner i alla prisklasser med utmärkt valuta för pengarna. Hans toppvin ”Honor” är gjort på Malbec och Cabernet Franc och har fått upp till 98 poäng hos James Suckling. Det är ytterst sällsynt att hitta viner med så höga betyg för under 500 kroner. Utforska hans viner, som produceras under märkena ”Abremundos”, ”Kauzo”, ”Felipe Staiti”.
När det ska serveras mat till Malbec gäller det att välja de bästa biffarna överhuvudtaget. Argentina är obestridligen det land i världen som äter mest nötkött och därför matchar Malbec-vinerna, inte överraskande, perfekt till det. Det beror bland annat på att vinets tanniner går direkt in i köttet och skapar total smakharmoni. I linje med detta är Malbec också utmärkt att servera tillsammans med saftiga hamburgare, pizza, tapas och lamm.