
Albillo Viñas Viejas 2015, Dominio del Aguila
Albillo Viñas Viejas 2015 är ett av världens största vita viner. Och förmodligen det största som någonsin producerats från Albillo-druvan.
Japp, "Spaniens Montrachet" är tillbaka i en överdådig ny årgång som tar vid där den mycket hyllade föregångaren slutade. Efter att ha arbetat 2 år på Domaine de la Romanée Conti vet Jorge Monzón hur världens bästa vita vin, Montrachet, tillverkas.
Frukten handplockas från gamla Albillo-stockar på 880 meters höjd. De svalaste fälten i Ribera del Duero - med samma röda lera och kalksten som i Bourgogne.
Ljust gyllene med supereleganta smaker av vitblommor, flintig mineralitet, citrus och persika. Elegant stödd av lite smör, vanilj och smörkola från skålen. I munnen, delikat komplex med krämig "sur lie"-textur och syrafriskhet i sublimt samspel. Lång eftersmak med mineraltoastade undertoner från fatet och långvarig bärkontakt. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Rekommenderas för de finaste portionerna av stekt fisk och skaldjur, fågel, svamp eller fasta ostar. Njut av vinet vid 10-14°C.
Dominio del Aguila - kom ihåg namnet! - har på bara några år uppnått det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-betyg i nivå med det legendariska Vega Sicilia. Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Jorge Monzón från Dominio del Aguila utbildade sig till oenolog i Frankrike - och har många års erfarenhet från Domaine de la Romanée-Conti respektive Bodegas Vega Sicilia. Det är så här ren världsklass smakar.
Albillo Viñas Viejas 2015, Dominio del Aguila passar bra till...
Hur är Albillo Viñas Viejas 2015, Dominio del Aguila framställt?
Albillo Viñas Viejas 2015 är gjort på 100% Albillo, den sällsynta och spännande vita druvsorten i Ribera del Duero. Druvorna odlas ekologiskt, inspirerade av biodynamik, och hela klasar skördas för hand från +100 år gamla vinstockar - vissa till och med före phylloxera. Jäsningen sker under 10 månader på ekfat med bärkontakt och låg svavelhalt. Vinet mognar under 28 månader på främst franska ekfat och vid mycket låga temperaturer (ca 8-12°C). Resultatet är ett elegant och mycket mineralrikt vitt vin av högsta klass.
Druvor
AlbilloOm Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning