Tillbaka

Alvear Moscatel

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

750 gram

1 st. per st.
224,95 SEK
6 st. per st.
174,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point Verema

Beställ före

6 timmar 0 min

så skickar vi det idag!

Alvear Moscatel

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

750 gram

"96 points." - Verema

Nej, priset är inte ett tryckfel...

Ett perfekt dessertvin med 96 poäng i en 75 cl. helflaska från 100-poängsikonen Bodegas Alvear. Wow, vilket värde!

Aromatisk muscat (Moscatel) är inte utan anledning den mest populära druvsorten när man väljer vin till alla typer av fruktdesserter, söta bakverk, cheesecake, crème brulée eller glass. Och varför inte njuta av det bästa köpet på marknaden?

Alvear från D.O. Montilla - Moriles i Andalusien är kungen av söta spanska starkviner, och husets bärnstensfärgade 100% Moscatel-pärla överträffar helt enkelt allt annat vi har smakat i samma prisklass.

Vi talar om stor komplexitet efter flera års lagring på fat. Vi talar om en imponerande koncentration av fruktsmak med en sockerhalt på 195 gram per liter. Långt över det normala och tillräckligt för att matcha vaniljglass med rostade fikon eller kolasås!

Om du letar efter ett sött och aromatiskt vin till blåmögelost eller foie gras kan du inte heller gå fel... Ett måste Moscatel!

Njut av det som ett mysigt glas eller till söta fruktdesserter, bakverk, crème brulée, kolaglass, foie gras och blåmögelost. Servera kallt vid 6-8°C.

1 st. per st.
224,95 SEK
6 st. per st.
174,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point Verema

Beställ före

6 timmar 0 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Alvear Moscatel

96 Point

Verema

Hur smakar Alvear Moscatel?

Alvear Moscatel presenterar sig vackert korpbrun i glaset... Magiskt aromatisk och oerhört koncentrerad på näsan med nektarliknande nyanser av apelsinskal, muskotnöt, persika, ananas, torkade aprikoser, ljusa sultanrussin, nötter, vaniljstång, smörkola och honung... I munnen härligt krämig med imponerande smakdjup och en snyggt balanserad sötma. Hela härligheten kulminerar i en minutlång avslutning där frukt, fatkryddor, sötma och friskhet förenas i en komplex, välstrukturerad och perfekt balanserad helhet. Mums, mannen! Drick den nu eller spara den i årtionden.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Aprikos

Tasting Note Icon

Honung

Tasting Note Icon

Nötter

Tasting Note Icon

Russin

Tasting Note Icon

Torkad frukt

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Alvear Moscatel passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Vikt

750 gram

Alkohol-%

15 %

Servering

6-8°C

Lagringspotential

+20 år

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter