
Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)
Det mest ogenomträngligt mörka och ytterst koncentrerade dessertvinet i världshistorien... Var börjar man berättelsen om det urgamla och ikoniska Alvear Pedro Ximenez Solera 1830?
Ett av de mycket få viner som har fått maximala 100 poäng av Guía Peñin.
Vinet som får El Bulli's före detta sommelier att sväva lugnt i ett viktlöst tillstånd.
Ett vin vars intensitet överträffar allt som Jancis Robinson någonsin har upplevt ("Du kan bre det på rostat bröd.").
Det är inte minst på grund av denna oförglömliga smakbomb som Bodegas Alvear hyllas som en av Spaniens bästa vingårdar när det gäller de söta specialiteterna från den berömda Pedro Ximénez-druvan.
De äldsta delarna av Alvears spektakulära flaggskepp härstammar från 1830, sjutton år före öppnandet av Danmarks första järnväg! De gamla dropparna har sedan dess blandats med senare årgångar enligt Solera-systemet.
Idag återfylls endast det som förloras genom avdunstning och endast mycket få och mycket selektiva buteljeringar görs. Det är därför den färdiga blandningen har vilat i genomsnitt över 100 år på amerikanska ekfat.
Behöver du en sötsaksupplevelse en gång i livet? Vi tilldelas blygsamma sex (!!!!!!) 37,5 cl. halvflaskor...
Servera som dessert eller till choklad, frukttårtor, glass och blåmögelost. För att få den fulla smakupplevelsen rekommenderar Alvears källarmästare att du avnjuter vinet vid en måttligt kyld temperatur på 10-12°C.
Hur smakar Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)?
Tjock och ogenomtränglig, mörk som Marianergraven med en maghony-nyans nära kanten av glaset... På näsan, obeskrivligt rik och intensiv med explosiva aromatiska dofter av kakao, kaffelikör, cigarrlåda, dadlar, plommonfikon, medicinalväxtextrakt, kokosnöt, nougat, engelsk lakrits, tjära och russin... WAUW! På tungan strukturerad, tät djärv, silkeslen, komplex. Smaken är utomjordisk med otrolig kraft och sötma som på ett magiskt sätt förblir elegant och balanserad i den oändliga finishen... Åh, vilken oförglömlig elixir. Drick nu eller spara för generationer!
Smaknoter
Tsigarkasse
Kaffe
Kokos
Katrinplommon
Torkad frukt
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske) passar bra till...
Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729.
Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.
Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.
Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.
Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.
Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.
Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning