Tillbaka

Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)

Spanien

Spanien, Andalusien

11,5% alk.

37.5 cl

1 fl. per st.
2 954,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
100 Point Guia Peñin
99 Point Club Oenologique
98 Point Guia Repsol
98 Point Jeb Dunnuck
97 Point Falstaff
97 Point Robert Parker
19 Jancis Robinson
4,4 stjerner Vivino

Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)

Spanien

Spanien, Andalusien

11,5% alk.

37.5 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"100 points. Flavourful, creamy, complex, great length" - Guia Peñin

"99 points. An experience of peace in zero gravity. In other words, it makes you float" - Club Oenologique

"98 points. Powerful, complex, explosive…" - Guia Repsol

"98 points. Black, inky, and massively concentrated and rich" - Jeb Dunnuck

"97 points. Incredibly multifaceted and intense … an elixir." - Falstaff

"97 points. The oldest and most concentrated sweet wine from Alvear" - Robert Parker

"19 out of 20 points. Concentrated to the highest levels I have ever tasted … You could spread it on toast." - Jancis Robinson

"4,4 stjerner. Blandt top 1% af alle vine i verden" - Vivino

Det mest ogenomträngligt mörka och ytterst koncentrerade dessertvinet i världshistorien... Var börjar man berättelsen om det urgamla och ikoniska Alvear Pedro Ximenez Solera 1830?

Ett av de mycket få viner som har fått maximala 100 poäng av Guía Peñin.

Vinet som får El Bulli's före detta sommelier att sväva lugnt i ett viktlöst tillstånd.

Ett vin vars intensitet överträffar allt som Jancis Robinson någonsin har upplevt ("Du kan bre det på rostat bröd.").

Det är inte minst på grund av denna oförglömliga smakbomb som Bodegas Alvear hyllas som en av Spaniens bästa vingårdar när det gäller de söta specialiteterna från den berömda Pedro Ximénez-druvan.

De äldsta delarna av Alvears spektakulära flaggskepp härstammar från 1830, sjutton år före öppnandet av Danmarks första järnväg! De gamla dropparna har sedan dess blandats med senare årgångar enligt Solera-systemet.

Idag återfylls endast det som förloras genom avdunstning och endast mycket få och mycket selektiva buteljeringar görs. Det är därför den färdiga blandningen har vilat i genomsnitt över 100 år på amerikanska ekfat.

Behöver du en sötsaksupplevelse en gång i livet? Vi tilldelas blygsamma sex (!!!!!!) 37,5 cl. halvflaskor...

Servera som dessert eller till choklad, frukttårtor, glass och blåmögelost. För att få den fulla smakupplevelsen rekommenderar Alvears källarmästare att du avnjuter vinet vid en måttligt kyld temperatur på 10-12°C.

1 fl. per st.
2 954,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
100 Point Guia Peñin
99 Point Club Oenologique
98 Point Guia Repsol
98 Point Jeb Dunnuck
97 Point Falstaff
97 Point Robert Parker
19 Jancis Robinson
4,4 stjerner Vivino

Recensioner av Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)

100 Point

Guia Peñin

Colour: dark mahogany. Aroma: aromatic coffee, caramel, powerful, balanced. Palate: flavourful, creamy, complex, great length, long.

99 Point

Club Oenologique

THE SPANISH WINES THAT BEST TELL THE STORY OF EL BULLI: Chosen by Eloi Sanchez, who was renowned for his elegance and savoir faire during his time as sommelier at El Bulli, between 1997 and 2001. Today, he conducts high-level gastronomic events. For Sanchez, this wine is ‘an experience of peace in zero gravity. In other words, it makes you float.’ It’s a wine that offers the highest levels of concentration as it comes from a very old solera started in 1830. It has an almost-impenetrable dark mahogany colour and maximum aromatic concentration, with hints of figs, incense, coffee and bitter herbs. Extremely viscous and syrupy in the mouth (500gr/l of residual sugar) and with a delicacy that is reminiscent of roasted coffee. Integrated alcohol. As thick as it is irresistible.

98 Point

Guia Repsol

Appearance: Covered mahogany color. Clean and bright. Aroma: Powerful, complex, explosive aromas. Raisined fruit, pastries, toasts and chocolates. Palate: Unctuous, full, full, fatty. Excellent aftertaste.

98 Point

Jeb Dunnuck

Almost off the charts, the NV Pedro Ximénez Solera 1830 comes from the oldest Solera blend of the estate and spent on average more than 50 years in American oak casks, with some lots going back to 1830. Black, inky, and massively concentrated and rich, it has an insane bouquet of crushed raisins, figs, coffee liqueur, and caramel. While powerful and just about over the top, it stays clean and balanced, and just keeps on going on the finish. It’s another wine to sip after a meal.

97 Point

Falstaff

Deep dark chocolate brown, opaque with fine orange edges. Initially a mixture of freshly roasted coffee, honey, precious woods, a delicate hint of polish, nuts, bourbon vanilla, incredibly multifaceted and intense. On the palate, incredibly dense, complex, has an enormous sweetness, silky texture, melted nougat on the finish, lingers for a long time, an elixir.

97 Point

Robert Parker

The oldest and most concentrated sweet wine from Alvear is the NV Pedro Ximénez Solera 1830, a wine that cannot change despite this new bottling from January 2017, as it's so old, concentrated and sweet (480 grams of sugar per liter) that we wouldn't feel its evolution over our lifetime. I've tasted and described this wine before and it's as good, old and powerful as I remember it. The notes I mentioned before, noble woods, espresso coffee, vanilla and coconut are still there and so is the complex, velvety and fine palate, with a luscious and never-ending finish. Unfortunately what is changing with this wine is availability and price. 318 half bottles were produced. The price provided is for a half bottle.

19

Jancis Robinson

100% Pedro Ximénez. A very old solera. The top wine of the winery. Bottle number 107 of 135.

Notes of burnt tocinillo de cielo (a typical Spanish egg-yolk dessert). On the palate, it is a syrup, although it remains fresh, bitter, powerful and concentrated to the maximum. I even feel that it is heavy in the glass! Chocolate, carob, am I drinking tar? Concentrated to the highest levels I have ever tasted. I am surprised by the great acidity it has despite all the density and sweetness. Just one sip provides lots of layers. It is a wine about maximum concentration. It's deep and awe inspiring, but it stays cool. You could spread it on toast.

4,4 stjerner

Vivino

(331 bedømmelser, “Blandt top 1% af alle vine i verden”, 25-07-24)

Hur smakar Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Tjock och ogenomtränglig, mörk som Marianergraven med en maghony-nyans nära kanten av glaset... På näsan, obeskrivligt rik och intensiv med explosiva aromatiska dofter av kakao, kaffelikör, cigarrlåda, dadlar, plommonfikon, medicinalväxtextrakt, kokosnöt, nougat, engelsk lakrits, tjära och russin... WAUW! På tungan strukturerad, tät djärv, silkeslen, komplex. Smaken är utomjordisk med otrolig kraft och sötma som på ett magiskt sätt förblir elegant och balanserad i den oändliga finishen... Åh, vilken oförglömlig elixir. Drick nu eller spara för generationer!

Smaknoter

Tasting Note Icon

Tsigarkasse

Tasting Note Icon

Kaffe

Tasting Note Icon

Kokos

Tasting Note Icon

Katrinplommon

Tasting Note Icon

Torkad frukt

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske) passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Årgång

1830

Innehåll

37.5 cl

Alkohol-%

11,5 %

Servering

10-12°C

Lagringspotential

+50 år

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

1 st. trälåda
Liknande produkter