ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 17 timmar 56 min 59 sek

Tillbaka

Alvear Pedro Ximénez 1910 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 17 timmar 56 min 59 sek
Marknadspris
584,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
464,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Robert Parker
95 Point Jeb Dunnuck
95 Point Guia Peñin
94-97/100 Houlberg
4,3⭐ Vivino

Beställ före

11 timmar 27 min

så skickar vi det idag!

Alvear Pedro Ximénez 1910 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

"98 points. It is remarkable stuff. The price is not high for what it represents" - Robert Parker

"95 points. Has off-the-charts richness and depth…" - Jeb Dunnuck

"94-97 points. Det er flydende druesirup af bedste skuffe…" - Houlberg

Vi har sett många recensioner genom åren från Robert Parker, men den här är i en kategori för sig själv. Anledningen till extasen finns i Bodegas Alvears fantastiska solera dessertvin som görs på den berömda Pedro Ximénez-druvan, mest känd för de söta vinerna i Sherry-distriktet.

Vinet är skapat av en blandning av årgångar från 1910 och sedan blandat med nyare årgångar enligt det traditionella solera-systemet. Det här är ren druvelixir och kan antingen avnjutas i slutet av en måltid, som Robert Parker rekommenderar, eller serveras till glassdesserter, tårta eller blåmögelost.

Även med topprecensioner över hela linjen och 98 poäng från Robert Parker har priset inte försvunnit. Pedro Ximénez blir inte mycket större än så här. Bästa köpet!

Drick vinet som en dessert på egen hand eller njut av det med glass eller prova att hälla det ovanpå glass. Den passar också bra till cheesecake, choklad, frukttårtor och blåmögelost. Drick vinet kylt vid ca 4-8°C. Vinet håller sig i 3 månader efter öppnandet om det förvaras i kylskåp.

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 17 timmar 56 min 59 sek
Marknadspris
584,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
464,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Robert Parker
95 Point Jeb Dunnuck
95 Point Guia Peñin
94-97/100 Houlberg
4,3⭐ Vivino

Beställ före

11 timmar 26 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Alvear Pedro Ximénez 1910 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

98 Point

Robert Parker

The amazing, pedal to the metal/full throttle/balls to the wall, sweet 1910 Pedro Ximenez Solera is a dark amber-colored, full-bodied, unctuously-textured beauty that should be sipped and savored slowly and carefully at the end of a meal with a plate of cashews. It is remarkable stuff. The price is not high for what it represents.

95 Point

Jeb Dunnuck

The NV Pedro Ximénez Solera 1910 comes from a separate Solera blend going back to 1910. It's on another level compared to the 1927 and has another level of viscosity and opulence that needs to be tasted to be believed. Massive coffee, toffee, burnt caramel, and spice all emerge from this motor oil-like wine that has off-the-charts richness and depth, while staying reasonably light on the palate. As with the Solera 1927, it’s best enjoyed in small sips at the end of a meal.

95 Point

Guia Peñin

94-97/100

Houlberg

I glasset overraskes du af en fed - oversvulstig, fed, tyk, opulent og brun væske … ligner en brunlig udgave Nordsøolie, den lakridsagtige danske bitter, men så hører enhver sammenligning også op. Næsen emmer af kogte blommer, rosiner, sirup, karamel, ristede kaffebønder, honning, tørrede dadler, nødder, engelsk lakrids, gamle fade, en gammel kælder … men der gemmes sig også en lille friskhed bag alle de sødlige aromaer, som bare vælter op af glasset. I munden er det virkelig tyktflydende … og vinen sætter sig nærmest demonstrativ på indersiden af glasset. Sukkersød, tæt og forførende voksenslik, som nærmest er eksplosiv i munden. Det er flydende druesirup af bedste skuffe, hvis man - som Houlberg - er til søde sager, men hvilken rigtig mand er ikke det? Det er karamel, chokolade, sirup ... måske endda svagt oxideret. Vinen skylder munden på samme vis som en brun, fed olie rammer en strand efter en gigantisk oliekatastrofe. Det er klistret, tykt og efterlader munden smukt, fyldigt forurenet … og forureningen vil nærmest ingen ende tage. Det er lidt af en godbid … fungerede ganske fint med lidt chokolade, men jeg ville nok helst ha' vinen sammen med lidt stærk, gammel ost. Det vil fandeme spille.

4,3⭐

Vivino

Hur smakar Alvear Pedro Ximénez 1910 37,5 cl (halvflaske) i trækasse?

I glaset imponerar vinet med en mörk mahognyfärg. Nosen stjäl omedelbart showen med alla typer av torkade frukter, creme brulee, flytande nötter och lönnsirap. Den enorma PX landar i munnen med en söt, djärv och koncentrerad smak som är vackert balanserad av en underliggande friskhet. Dadlar och karamell dominerar den långa eftersmaken, som mot slutet kompletteras av både nötter och kryddor från de många åren på fat. Kraftfull PX med både komplexitet och elegans. Drick nu eller spara till minst 2050.

Alvear Pedro Ximénez 1910 37,5 cl (halvflaske) i trækasse passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Årgång

1910

Innehåll

37.5 cl

Alkohol-%

15 %

Servering

4-8°C

Förslutning

Kork

Förpackning

1 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter