Tillbaka

Alvear Pedro Ximénez 1927

Spanien

Spanien, Andalusien

16% alk.

75 cl

1 fl. per st.
409,95 SEK
6 fl. per st.
359,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Robert Parker
95 Point Jeb Dunnuck
95 Point Mad og Monopolet
95 Point Houlberg
95 Point Ekstra Bladet
94 Point Verema
94 Point James Suckling
93 Point Guia Peñin
4,2⭐ Vivino
DELT NR. 3 I TEST AF "24 FREMRAGENDE SØDE VINE Din VinGuide

Beställ före

0 timmar 19 min

så skickar vi det idag!

Alvear Pedro Ximénez 1927

Spanien

Spanien, Andalusien

16% alk.

75 cl

"98 points. Intense, rich and an amazingly, unctuously textured" - Robert Parker

"95 points. Full-bodied, opulent, and sexy…" - Jeb Dunnuck

"95 point. Det her er kæmpe value for money!" - Mad og Monopolet

"95 point. Virkelig tyktflydende nektar" - Houlberg

"95 pont. 6 af 6 stjerner. Virkelig tæt og koncentreret" - Ekstra Bladet

"94 ponts. A pretty mind-blowing sweet wine..." - James Suckling

Är du redo för en dessertvinsupplevelse i världsklass?

Få viner i världen kommer någonsin i närheten av 98 poäng från världens mest inflytelserika vinkritiker, Robert Parker. Och absolut inte dessertviner!

Det är inte utan anledning som Bodegas Alvear är erkänd som en av Spaniens bästa vingårdar när det gäller de söta specialiteterna från den berömda Pedro Ximénez-druvan. Stommen i detta spektakulära vin skapades redan 1927 och har sedan dess blandats med nyare årgångar med hjälp av Solera-systemet.

Trots ett betyg på 98 från Robert Parker själv finns vinet tillgängligt till ett rörande lågt pris!

Drick vinet som en dessert på egen hand eller njut av det med glass eller prova att hälla det ovanpå glass. Den passar också bra till cheesecake, choklad, frukttårtor och blåmögelost. Drick vinet kylt vid ca 4-8°C. Vinet håller sig i 3 månader efter öppnandet om det förvaras i kylskåp.

1 fl. per st.
409,95 SEK
6 fl. per st.
359,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Robert Parker
95 Point Jeb Dunnuck
95 Point Mad og Monopolet
95 Point Houlberg
95 Point Ekstra Bladet
94 Point Verema
94 Point James Suckling
93 Point Guia Peñin
4,2⭐ Vivino
DELT NR. 3 I TEST AF "24 FREMRAGENDE SØDE VINE Din VinGuide

Beställ före

0 timmar 19 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Alvear Pedro Ximénez 1927

98 Point

Robert Parker

The NV Pedro Ximenez Solera 1927 is non-vintage, but does have some 1927 material in it. This is totally dark brown/amber with notes of figs, toffee, caramel syrup, molasses and coffee. It is dense, super sweet, intense, rich and an amazingly, unctuously textured, thick beverage to consume slowly and introspectively after a meal. Drink now through 2050, or even longer.

95 Point

Jeb Dunnuck

The NV Alvear Solera 1927 always seems to deliver, and releases have been incredibly consistent over the past decade or more. As always, the wine was pulled from a very old, fortified Solera blend that includes grapes going back to 1927. Full-bodied, opulent, and sexy, it’s has slightly more acidity than the 2015 release as well as huge notes of figs, plums, coffee, smoked earth, and caramel. It’s a big, rich, powerful wine that needs to be consumed at the end of a meal.

95 Point

Mad og Monopolet

Sherry er helt fantastisk, og er du til det sødmefulde, så kan du godt glæde dig. Det her er kæmpe value for money! Pedro Ximénez-druen bliver ofte til de helt sødmefulde og intense sherryer, hvilket denne også er. Det er en god omgang flydende nektar - duft af tørret frugt, mælkechokolade, karamel, grillet ananas og et hint af fad. I munden har den en lækker cremet og fed struktur, masser af sødme, fylde og overvældende meget smag! (vurderet ved en tilbudspris på kr. 169,95)

95 Point

Houlberg

Duftmæssigt er det også federe end portvin og de fleste sherryer, hvorved jeg her virkelig får mættet min ellers umættelige, søde tand. Det er nøddehonning, sirup fra de bedste skuffer, flydende karamel, endda nogle chokoladeovertrukne Dumle karameller, tørrede figner, søde dadler, gamle mahognimøbler, kaffelikør samt et lille brandy flamberet element. I munden er det lige så fedt ... og lige så sødt. Jeg har - som nævnt - en sød tand, men dette er også meget, meget sødt. Det er jo sukker smeltet på panden, karamel, flydende nødder, tørrede dadler samt tørrede figner, lidt rosiner, flydende svesker og virkelig tyktflydende nektar, men hold nu op, hvor er der masser af smag. 95 point. Nyd vinen til lidt stærk ost eller en god isdessert. Forhandles af Supervin, hvor prisen for en 37,5 cl. flaske er 209,95 kr., mens du ved køb af 6 flasker kan købe vinen til 169,95 kr. Vinanmeldelse 6/7

95 Point

Ekstra Bladet

6 stjerner. Alkoholprocent: 16%. Virkelig tæt og koncentreret. Svesker, rosiner, mørke jule krydderier i smagen. Pæn syre som holder den massive frugt oppe. Flot balance og meget lang afslutning. 95

94 Point

Verema

94 Point

James Suckling

A pretty mind-blowing sweet wine with so much density and sweetness, offering syrup, toffee, burnt-sugar and chocolate flavors, as well as espresso coffee and toffee pudding. It’s full and very, very sweet. Caramel at the end. From a solera established in 1927.

93 Point

Guia Peñin

4,2⭐

Vivino

DELT NR. 3 I TEST AF "24 FREMRAGENDE SØDE VINE

Din VinGuide

Hur smakar Alvear Pedro Ximénez 1927?

Vinet är nyhällt från flaskan och seglar djärvt och mörkt i glaset. Kraftfull och komplex doft med toner av torkad frukt, karamell, choklad och en aning likör. I munnen rullar den sublima PX över tungan med en oöverträffad koncentration av katrinplommon, russin och torkade fikon. Den syndiga sötman kompenseras av en härlig underliggande friskhet som ger vinet balans. Lång eftersmak med spännande inslag av rostade nötter i karamell. PX i världsklass!

Alvear Pedro Ximénez 1927 passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Årgång

1927

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

16 %

Servering

4-8°C

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter