Tillbaka

Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2005 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

1 fl. per st.
689,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point James Suckling
94 Point Guia Peñin

Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2005 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

"96 points. A super-extreme Pedro Ximenez but effortlessly balanced... Velvety, bittersweet and unique, it has a thick yet complex finish that lingers ... You don’t even need dessert." - James Suckling

Ännu en fullträff av ett dessertvin från 100-poängshuset Bodegas Alvear.

Topprecenserat med imponerande 94 poäng hos Guia Peñin och en provningsupplevelse du aldrig kommer att glömma. Mörkt, fylligt och sött med stor komplexitet från 17 år på fat och flaska.

Vinet tillhör den unika Sacristía-serien som, inspirerad av Vintage Port, görs i särskilt goda årgångar. Detta har aldrig tidigare gjorts med PX-viner, vilket gör sortimentet mycket eftertraktat. Vi har tilldelats en mikroskopisk andel, så tveka inte att köpa om den lilla gröna lampan lyser.

Servera vinet som en perfekt avslutning på måltiden - antingen som en dessert i sig eller till glass, kakor, frukttårtor eller blåmögelost. Avnjut kyld vid 4-6°C.

1 fl. per st.
689,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point James Suckling
94 Point Guia Peñin

Recensioner av Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2005 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

96 Point

James Suckling

A super-extreme Pedro Ximenez but effortlessly balanced. This shows fudge, black walnuts, dates, charcoal and prunes with a touch of balsam and oyster sauce. Velvety, bittersweet and unique, it has a thick yet complex finish that lingers. You might find it a bit much, but it deserves contemplation. You don’t even need dessert. Only 15% alcohol.

94 Point

Guia Peñin

Hur smakar Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2005 37,5 cl (halvflaske) i trækasse?

Den mörka och fylliga PX:en kommer direkt från flaskan och seglar runt i glaset. Madre mía för en doft som möter näsan... Plommonmarmelad, torkade fikon, katrinplommon och bakade äpplen vävs samman med djupa inslag av lakrits, kakao och crème brulee från de många åren på fat. Vid den första klunken av vinet känner du den unika koncentrationen och fruktigheten som sprider sig i hela kroppen. En frisk syra kan kännas i bakgrunden och ger en fin motvikt till den överdådiga sötman. Eftersmaken är oändlig, med läckra fatkryddor, rostade nötter, lakrits och torkad frukt i massor. Fantástico!

Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2005 37,5 cl (halvflaske) i trækasse passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Årgång

2005

Innehåll

37.5 cl

Alkohol-%

15 %

Servering

4-6°C.

Förslutning

Kork

Förpackning

1 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter