
Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2006 37,5 cl (halvflaske) i trækasse
Robert Parker älskar Bodegas Alvears underbara, söta Pedro Ximénez dessertviner. Vinerna får topprecensioner gång på gång, men du måste vara snabb eftersom det finns mycket få flaskor kvar.
Sacristía-serien är unik i sitt slag eftersom den görs på druvor från en enda årgång - precis som Vintage Port. Alla andra producenter gör sina viner av en blandning av druvor från olika årgångar med hjälp av Solera-systemet. Här får du möjlighet att uppleva de spännande skillnaderna mellan årgångarna som Robert Parker också noterar.
Vinet kan avnjutas som en dessert i sig, men passar också utmärkt till glass (även som sås ovanpå), frukttårtor och cheesecake.
Servera vinet som en perfekt avslutning på måltiden - antingen som en dessert eller till glass, kakor, frukttårtor eller blåmögelost. Avnjut kyld vid 4-6°C.
Hur smakar Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2006 37,5 cl (halvflaske) i trækasse?
I glaset glänser PX-vinet med en mörk färg som har en lätt rödaktig ton i kanten. Nosen är koncentrerad och komplex med torkade frukter som leder vägen med katrinplommon, dadlar, lönnsirap och mörka plommon, omslutna av djupa inslag av kakao, lakrits och fatkryddor. Vinet landar på tungan med en sublim rikedom och smakkoncentration som förför hela det sensoriska systemet med en fantastisk sötma från de torkade PX-druvorna. En fin och frisk syra hjälper till att hålla sötman på plats och skapar elegans i smaken. Lång eftersmak med perfekt integrerade fatkryddor, rostade nötter och torkad frukt.
Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2006 37,5 cl (halvflaske) i trækasse passar bra till...
Hur är Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2006 37,5 cl (halvflaske) i trækasse framställt?
Vinet är gjort på 100% Pedro Ximénez, som Bodegas Alvear skördar från sina bästa vingårdar i Montilla-Moriles, som ligger strax utanför Córdoba. Vinet görs av druvor från en specifik årgång, vilket skiljer det från andra PX-dessertviner som vanligtvis görs av en blandning av olika årgångar - även känt som Solera-systemet. När druvorna skördats läggs de ut på mattor i solen, där de koncentrerar sin smak och sockerhalt under torkningen. Jäsningen stoppas genom tillsats av druvsprit, vilket ger en alkoholhalt på 15% vid buteljeringen. Vinet lagras i minst 10 år på gamla ekfat innan det släpps. Eftersom vinet har mognat och långsamt oxiderat på ekfat har det en nästan oändlig lagringspotential, enligt Bodegas Alvear. Vinet innehåller 525 gram restsocker per liter när det tappas på flaska.
Druvor
Pedro Ximénez (PX)Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729.
Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.
Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.
Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.
Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.
Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.
Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning
Allergener









