0Varukorg
ERBJUDANDET SLUTAR OM: 0 dagar 18 timmar 11 min 5 sek

Tillbaka

Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2007 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 0 dagar 18 timmar 11 min 5 sek
Marknadspris
629,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
469,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point James Suckling
95 Point Guia Peñin

Beställ före

10 timmar 41 min

så skickar vi det idag!

Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2007 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

"96 points. Shows real harmony and silkiness on the palate." - James Suckling

James Suckling's favorit PX.

Den store vinkritikern ger sitt högsta betyg till årgång 2007 av Bodegas Alvears enastående Sacristia-serie. Alvear är den enda producenten i världen som gör en rad årgångsdessertviner av den berömda Pedro Ximénez-druvan.

Tillverkad av de bästa druvorna som torkas under den ständiga solen i södra Spanien och lagras i minst 10 år på gamla ekfat. Resultatet är ett underbart koncentrerat dessertvin med ett djup och en komplexitet i världsklass.

Vi har tilldelats mycket få flaskor, så tveka inte att köpa.

Servera vinet som en perfekt avslutning på måltiden - antingen som en dessert eller till glass, kakor, frukttårtor eller blåmögelost. Avnjut kyld vid 4-6°C.

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 0 dagar 18 timmar 11 min 5 sek
Marknadspris
629,95 SEK
BÄSTA PRIS
1 fl. per st.
469,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point James Suckling
95 Point Guia Peñin

Beställ före

10 timmar 41 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2007 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

96 Point

James Suckling

Arresting cocoa beans, nori, dates, soy sauce and licorice syrup. Loads of concentration and viscosity with dates and melted dark chocolate, but you really don’t quite feel it that sweet. Shows real harmony and silkiness on the palate. Long and bittersweet finish. Drink or hold.

95 Point

Guia Peñin

Hur smakar Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2007 37,5 cl (halvflaske) i trækasse?

Vacker nötbrun färg med svagt rödaktiga inslag vid kanten av glaset. Nosen är sprängfylld av mörka frukter som dadlar, russin, plommon och fikon. Snurra det oljiga vinet runt i glaset och djupa inslag av rostat bröd, cederträ och tobak kommer fram. I munnen landar vinet med överlägsen kraft och överdådiga smaker. En mängd söta frukter samspelar perfekt med frisk syra för en sublim smakharmoni. Den långa avslutningen bjuder på spännande inslag av fatkryddor, balsamico, choklad och bränd karamell.

Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2007 37,5 cl (halvflaske) i trækasse passar bra till...

Hur är Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2007 37,5 cl (halvflaske) i trækasse framställt?

Vinet är gjort på 100% Pedro Ximénez, som Bodegas Alvear skördar från sina bästa vingårdar i Montilla-Moriles, som ligger strax utanför Córdoba. Vinet görs av druvor från en specifik årgång, vilket skiljer det från andra PX-dessertviner som vanligtvis görs av en blandning av olika årgångar - även känt som Solera-systemet. När druvorna skördats läggs de ut på mattor i solen, där de koncentrerar sin smak och sockerhalt under torkningen. Jäsningen stoppas genom tillsats av druvsprit, vilket ger en alkoholhalt på 15% vid buteljeringen. Vinet lagras i minst 10 år på gamla ekfat innan det släpps. Eftersom vinet har mognat och långsamt oxiderat på ekfat har det en nästan oändlig lagringspotential, enligt Bodegas Alvear.

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Årgång

2007

Innehåll

37.5 cl

Alkohol-%

15 %

Servering

4-6°C.

Förslutning

Kork

Förpackning

1 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter