Tillbaka

Alvear PX de Sacristía 2002 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

1 fl. per st.
604,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Robert Parker

Beställ före

4 timmar 34 min

så skickar vi det idag!

Alvear PX de Sacristía 2002 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

En verklig raritet!

Endast ett par hundra halvflaskor har tillverkats av detta fenomenala vintage-dessertvin på den utsökta Pedro Ximénez-druvan. Till skillnad från de kända sherry‑utgåvorna är denna serie från Bodegas Alvear gjord på druvor från en enda årgång, vilket är banbrytande för den här vintypen.

Det opulenta och koncentrerade dessertvinet är framställt av torkade PX-druvor, som därefter får mogna i minst 10 år på ekfat, där det bygger upp en underbar komplexitet.

Vi har skaffat endast 24 flaskor, så tveka inte att slå till!

Servera vinet som den perfekta avslutningen på måltiden – antingen som dessert i sig eller till glass, kakor, fruktpajer eller blåmögelostar. Njut avkylt vid 4–6 °C.

1 fl. per st.
604,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Robert Parker

Beställ före

4 timmar 34 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Alvear PX de Sacristía 2002 37,5 cl (halvflaske) i trækasse

93 Point

Robert Parker

There are notable aromas of cocoa, spices and raisins, and a thick and dense palate. 426 half bottles.

Hur smakar Alvear PX de Sacristía 2002 37,5 cl (halvflaske) i trækasse?

Vid upphällning mörk mahognyfärgad och fyllig i glaset. Doften förtrollar sinnena med mörka plommon, dadlar, sultanrussin och fikon, som kompletteras av djupa inslag av kakao och fatkryddor. I munnen är vinet dekadent, oljigt och helt igenom underbart. Den otroliga sötman balanseras på ett utsökt sätt av en fin underliggande syra. En lång eftersmak med massor av mörka russin, torkade frukter och pikanta fattoner. Fantastiskt!

Alvear PX de Sacristía 2002 37,5 cl (halvflaske) i trækasse passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Årgång

2002

Innehåll

37.5 cl

Alkohol-%

15 %

Servering

4–6 °C

Förslutning

Kork

Förpackning

1 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter