
Alvear Solera Cream Tia Sabina
Robert Parker är en stor beundrare av Bodegas Alvears underbara, söta Pedro Ximénez-dessertviner, som gång på gång får toppomdömen. Denna gång har han gett hela 91 poäng till denna utmärkta Oloroso-sherry.
Alvear ligger i Montilla-Moriles i södra Spanien, strax söder om Córdoba i Andalusien. Områdets varma och torra klimat ger ett terroir som är perfekt för den här typen av vin med stor koncentration och komplexitet.
Detta vin ger dig hela sherryupplevelsen – i detta fall i Oloroso-format. I glaset har den en klar bärnstenfärgad nyans, som understöds av den kraftfulla och fylliga karaktären från solerasystemet.
Vinet kan avnjutas för sig självt, efter en måltid eller serveras som följeslagare till bland annat blåmögelostar, lätta kakor, kaffe eller nötter.
Hur smakar Alvear Solera Cream Tia Sabina?
I glaset visar vinet en klar bärnstensfärg. Näsan möts av en koncentrerad, djup och komplex arom som bjuder på toner av cederträ med inslag av torkad frukt, karamell och apelsinskal. När vinet når gommen möts man av en elegant och silkeslen munkänsla samt en perfekt balans mellan druvornas naturliga sötma och de framträdande karaktärerna från lång fatlagring och oxidering. Drick nu eller lagra i 20+ år.
Smaknoter
Cederträ
Fikon
Kola
Torkad frukt
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Alvear Solera Cream Tia Sabina passar bra till...
Hur är Alvear Solera Cream Tia Sabina framställt?
Vinet är framställt av 100 % Pedro Ximénez-druvor från Bodegas Alvears egna vingårdar i Montilla-Moriles nära Córdoba. Efter pressning påbörjas jäsningen, som stoppas genom tillsats av druvsprit för att bevara druvornas naturliga sötma och skapa en fyllig, rund stil. Därefter lagras vinet på amerikanska ekfat i solerasystemet, där den långsamma oxidationen utvecklar de karakteristiska tonerna av kola, nötter och torkad frukt samt den djupa mahognyfärgen. Vinet buteljeras först när soleran uppnått en genomsnittlig ålder på 20 år, vilket säkerställer extra komplexitet och djup. Restsocker: 110 g/L.
Druvor
Pedro Ximénez (PX)Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729.
Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.
Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.
Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.
Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.
Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.
Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener



















