
Ashton Hills Estate Pinot Noir 2018
Wow! Ashton Hills är ”on fire” i årgång 2018…
Husets Estate Pinot Noir är ett legendariskt terroirvin från 3 hektar i Adelaide Hills - tättpackad med gudomligt parfymerad frukt, bourgogneliknande mineralitet och utsökta kryddtoner från 12 månader på nya och använda franska ekfat.
Och framför allt det magiska, bourgogneinspirerade uttrycket från den erfarne Stephen George, som lyckligtvis fortfarande är djupt involverad i produktionen.
Stilen träffar precis mitt emellan sexig röd bourgogne och kalifornisk power-pinot. Prova den medan du har chansen... vi har endast tilldelats ynka 100 flaskor!
Njut av den till ankbröst, grillad fisk och skaldjur, barbecue-marinerat fågel- och fläskkött, charkuterier, svamp samt lätta asiatiska rätter. Servera vid 14–17°C.
“The most distinguished site in South Australia for Pinot Noir; Stephen’s unremitting attention to detail has made Ashton Hills the one Grand Cru of the state.” – James Halliday
Ashton Hills grundades 1982 av den Bourgogne-älskande vinmakaren Stephen George, som förälskade sig i 3 svala hektar – 570 meter uppe i Piccadilly Valley, Adelaide Hills.
Genom 30 års noggranna experiment med mer än 25 olika kloner av Pinot Noir har Stephen kommit fram till de 5 som utgör basen för South Australias finaste Pinot Noir.
Vinframställningen har genom åren varit så ”old school” att den i dag är hypermodern! Ingen konstbevattning. Musten jäser spontant med en varierande andel hela druvklasar. Det tillsätts minimalt med svavel, och vinet mognar i kontakt med jäst. Användningen av nya ekfat är ytterst försiktig (reserverat för Estate- och Reserve-viner).
Stephen George har fortfarande sitt hem och arbete på Ashton Hills, som i dag ägs av Wirra Wirra från McLaren Vale. Stephen gör därför numera Ashton Hills-vinerna i nära samarbete med Wirra Wirras vinmakare Paul Smith, som tidigare arbetat bland annat hos Petaluma och Grosset.
Wirra Wirra har bara ett uttalat mål med sin investering i Ashton Hills: ”Don’t mess it up!”
Hur smakar Ashton Hills Estate Pinot Noir 2018?
Ljus körsbärsröd med en härligt parfymaktig doft av viol, hallon, jordgubbar och körsbär, kompletterad i en komplex palett av burgundisk skogsbotten, rostig jord, anis, cederträ, fina örter samt exotiska fatkryddor. I munnen silkeslen med vackert nyanserad bärfrukt och utsökt fatkryddighet i fulländad harmoni. Avslutningen är lång, mineralisk och nästan euforiskt komplex. Drick nu eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Ashton Hills Estate Pinot Noir 2018 passar bra till...
Om Ashton Hills Vineyard
”The One Grand Cru of the State” – James Halliday
Ashton Hills grundades 1982 av den Bourgogne-älskande vinmakaren Stephen George, som förälskade sig i 3 svala hektar 570 meter upp i Piccadilly Valley, Adelaide Hills.
Genom 30 års experiment med över 25 olika kloner av Pinot Noir har Stephen kommit fram till de fem som nu utgör basen för South Australias bästa och mest burgundiska Pinot Noir-viner.
Vinframställningen har under alla år varit så ”old school” att den idag är hypermodern: Ingen konstbevattning. Musten jäser spontant med en varierande andel hela druvklasar. Man tillsätter minimalt med svavel, och användningen av nya ekfat är ytterst försiktig (reserverat för Estate- och Reserve-viner).
Stephen George har fortfarande sitt hem och sin verksamhet på Ashton Hills, som idag ägs av Wirra Wirra från McLaren Vale. Stephen gör därför nu Ashton Hills-vinerna i nära samarbete med Wirra Wirras vinmakare Paul Smith, som tidigare arbetat bland annat hos Petaluma och Grosset.
Wirra Wirra har ett uttalat mål med investeringen i Ashton Hills: ”Don’t mess it up!”
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential