
Atipyque de Verderrubi 2015
Det mest spännande och komplexa Rueda-vinet vi har smakat. Och det är till och med ekologiskt.
Som namnet Atipyque antyder är detta ett mycket ovanligt vitt vin från Spaniens kanske bästa vitvinsregion, Rueda. Det är känt för att producera världsberömda vita viner från Verdejo-druvan.
Vinmakaren Emiliano Pita har gett Verdejo en atypisk och lyxig behandling genom att lagra den i 6 månader på stora ekfat tillsammans med jästresterna.
Resultatet är ett utsökt och komplext vitt vin med toner av citrus, persika och aprikos. Atypisk och extremt framgångsrik!
Vinet är ett perfekt komplement till fet fisk som lax, sushi eller kryddig asiatisk mat.
Hur smakar Atipyque de Verderrubi 2015?
Klar, ljusgul färg i glaset med friska gröna nyanser. Elegant och komplex doft med aromer av färska gula frukter, citrus, aprikos, kvitten samt torkad och exotisk frukt. I bakgrunden märker du också Verdejo-typiska antydningar av anis. I munnen landar vinet med en extremt läcker, nästan oljig fetma. Smaken är intensiv och nyanserad, med spännande brioche-toner från fatlagringen. Vinet har en fin uppfriskande syra som balanserar den stora smaken och fylligheten. Utmärkt Verdejo! Drick nu eller spara 5-7 år från skördeåret.
Atipyque de Verderrubi 2015 passar bra till...
Om Viñedos Verderrubi
Bakom vinet står den ambitiösa vinmakaren Emilio J. Pita, som efter studier i enologi i Bordeaux har gjort vin på världsberömda adresser som Cloudy Bay på Nya Zeeland och Newton i Napa Valley.
Det säger väl allt om nivån att Decanter Magazine hyllar Emilio J. Pita för en av Ruedas fem bästa vita viner. Familjen har alltid varit druvodlare, och redan som mycket ung experimenterade Emilio med att göra vin av familjens druvor. Därefter tog han nattåget till Bordeaux, där han lärde sig franska och slutligen avlade examen i enologi vid Universitetet i Bordeaux under den berömde vitvinsprofessorn Denis Dubourdieu. Den skicklige Emilio anställdes sedan som vinmakare för lyxgruppen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), för vilken han hann göra vin hos Newton Vineyards i Napa Valley, Kalifornien, samt hos Cloudy Bay på Nya Zeeland.
Sedan 2010 har Emilio varit tillbaka i Rueda, där han lever ut sin pojkdröm med en liten serie fantastiska toppviner från familjens 27 hektar. Klimat och jordmån ger perfekta mognadsförhållanden för Verdejo, som är Dominio de Verderrubís huvudsakliga fokus. Kärnvärden är terroir, ekologi och hållbarhet, vilket ger viner med sällsynt friskhet och energi!
Kärnvärden är terroir, ekologi och hållbarhet, vilket ger viner med sällsynt friskhet och energi.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning