
Axel Pauly Riesling Steinerd Feinherb Mosel 2014
Mäktiga Moselskatter från Axel Pauly!
Vi gick på Rieslingjakt i de mörka källarna hos Mosels nya stjärna, och han lämnade dörren öppen till Steinard 2014...
Normalt får man betala mycket mer för den här typen av vin som har mognat under optimala förhållanden hos producenten. Vi säkrade dock en batch av detta vin innan Axel Paulys 95-poängsgenombrott hos de stora internationella kritikerna
Därför kan vi erbjuda vinet till samma pris som de nya vinerna - utsökta och mogna exotiska fruktsmaker med stickande mineralitet i perfekt balans. Mein gott, det smakar så gott!
En stor upplevelse i sig, men kan också avnjutas till förrätter med skaldjur och sushi, kryddiga asiatiska rätter, sallader och aromatiska ostar. Servera vid 6-10°C.
Hur smakar Axel Pauly Riesling Steinerd Feinherb Mosel 2014?
Doften av Steinard 2014 kommer att få alla Riesling-älskare att slicka sig om munnen... Äventyrliga aromer av gröna äpplen, lime, aprikos och mango i spännande samspel med salt och våta skifferstenar. Efterhand framträder delikata petroleumnoter i doften tack vare den tid som tillbringats i Paulys svala källare. I gommen landar vinet med den mest utsökta fina örtsötman och avslutas torrt och uppfriskande med en härlig munrengörande effekt. Magnifika Mosel! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Axel Pauly Riesling Steinerd Feinherb Mosel 2014 passar bra till...
Om Axel Pauly

“With each vintage, Axel Pauly continues to sharpen his profile” – Robert Parker
“Achieving all this within a few years is a remarkable achievement, but certainly only the beginning." – Stuart Piggot
Kometen över dem alla i Mosel... Axel Pauly från det berömda Lieser i Mittelmosel hyllas idag som en av Tysklands mest spännande och dynamiska unga vinmakare. Men vägen upp mot topparna har varit brant, hård och mödosam som Mosels vinodlingar…
Som högutbildad önolog från Geisenheim, och efter studieresor till Frankrike, Nya Zeeland och Kalifornien, tog en förväntansfull Axel Pauly 2009 över ansvaret för familjens vingård, som hans farfar grundat redan 1968.
Bara två år senare, i juli 2011, brann vingården ner till grunden. Och sju veckor efter katastrofen drog en hagelstorm in över familjens vinmarker – som jämnades helt med marken. Axel Pauly var förkrossad och nära att ge upp, men i stället för att ge efter har han på några år återuppbyggt Weingut Axel Pauly till en helt enastående nivå.
Redan 2014 kunde Axel utses till en av Tysklands bästa unga vinmakare, medan Eichelmann pekade ut honom som en stigande stjärna i Moseldalen. Weingut Axel Paulys nya vinotek har utsetts till ett av Tysklands 50 vackraste av det nationella vininstitutet.
Den hittillsvarande kulminationen kom med 2019-årgången, där en serie helt hisnande Riesling-betyg utmanar den världsberömde grannen Thomas Haag från Weingut Schloss Lieser!
Hemligheten bakom succén är en unik kombination av terroir, tradition och innovation...
Terroiren och traditionen illustreras på ett kreativt sätt med vinernas etiketter, som vid första anblick visar Mosels branta vinodlingar. När flaskan hålls horisontellt förvandlas dock vinodlingarna till 3 näsor som representerar tre generationer: Axels farfar, Axels far och Axel själv.
Tre fjärdedelar av familjens 9,5 hektar är vigda åt Riesling... Axel Paulys finaste terroir hittar vi på den 60–75 % branta, sydvända och skifferhaltiga Grosses Gewächs-toppläget, Lieserer Niederberg-Helden. Ett terroir i tysk Grand Cru-klass... Därtill kommer planteringar på det angränsande Bernkastel-Kueser Kardinalsberg.
Stilen är ren och mineraldriven med torra, halvtorra och halvsöta Rieslingviner som helt enkelt andas lätthet, elegans och saftig drickglädje. Och som samtidigt förmår återge druvsorten och terroiren med imponerande transparens och autenticitet.
Kvalitetsoptimeringen börjar redan i vinmarken, där överflödiga druvor rensas bort med hård hand. Denna 'gröna skörd' ger de kvarvarande druvorna optimala mognadsförhållanden, vilka ytterligare förfinas genom att ta bort skuggande blad runt klasarna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning