
Axel Pauly Riesling Steinerd Mosel 2021
Torkan är över! Nu är den utsålda Parker-favoriten äntligen tillbaka.
Den unge Axel Pauly handskördar druvorna till Steinerd från 60-70 år gamla rieslingrankor på det upp till 50% branta och sydvända Bernkastel-Kueser Kardinalsberg, vars varma röda skiffer har skapat ett kometvin med exotisk frukt och livlig mineralitet i perfekt balans. Kombinerat med den läckra sötman från de fina örterna är resultatet helt enkelt oemotståndligt.
I årgång 2021 finns det extra anledning att hissa flaggan - Axel Pauly har precis blivit upptagen i den exklusiva klubben Bernkastel-Ring, som sedan 1899 har stått för högsta kvalitet från Mosels branta sluttningar. Ytterligare ett bevis på att Axel Paulys har etablerat sig som en del av eliten i Tysklands mest populära Riesling-region.
Njut av det som det är - eller till delikata förrätter med skaldjur och sushi, kryddiga asiatiska rätter, sallader och aromatiska ostar. Servera vid 6-10°C.
Hur smakar Axel Pauly Riesling Steinerd Mosel 2021?
I glaset lyser Steinerd med en sprakande frisk citrongul färg som gnistrar av ungdomligt gröna reflexer. Nosen är sprängfylld med den mest förtjusande doften av vårblommor, gula mirabeller, krossade äpplen, mango och ananas, kompletterad med magisk Mosel-mineralitet. I munnen börjar Steinerd med en liten sötma och avslutas torrt, mineraliskt och perfekt munrengörande. Det är så här äkta Mosel Riesling smakar! Gröna äpplen, lime, aprikos och mango i krusande rent samspel med salt och våta skifferstenar...Mein Gott!
Axel Pauly Riesling Steinerd Mosel 2021 passar bra till...
Om Axel Pauly

“With each vintage, Axel Pauly continues to sharpen his profile” – Robert Parker
“Achieving all this within a few years is a remarkable achievement, but certainly only the beginning." – Stuart Piggot
Kometen över dem alla i Mosel... Axel Pauly från det berömda Lieser i Mittelmosel hyllas idag som en av Tysklands mest spännande och dynamiska unga vinmakare. Men vägen upp mot topparna har varit brant, hård och mödosam som Mosels vinodlingar…
Som högutbildad önolog från Geisenheim, och efter studieresor till Frankrike, Nya Zeeland och Kalifornien, tog en förväntansfull Axel Pauly 2009 över ansvaret för familjens vingård, som hans farfar grundat redan 1968.
Bara två år senare, i juli 2011, brann vingården ner till grunden. Och sju veckor efter katastrofen drog en hagelstorm in över familjens vinmarker – som jämnades helt med marken. Axel Pauly var förkrossad och nära att ge upp, men i stället för att ge efter har han på några år återuppbyggt Weingut Axel Pauly till en helt enastående nivå.
Redan 2014 kunde Axel utses till en av Tysklands bästa unga vinmakare, medan Eichelmann pekade ut honom som en stigande stjärna i Moseldalen. Weingut Axel Paulys nya vinotek har utsetts till ett av Tysklands 50 vackraste av det nationella vininstitutet.
Den hittillsvarande kulminationen kom med 2019-årgången, där en serie helt hisnande Riesling-betyg utmanar den världsberömde grannen Thomas Haag från Weingut Schloss Lieser!
Hemligheten bakom succén är en unik kombination av terroir, tradition och innovation...
Terroiren och traditionen illustreras på ett kreativt sätt med vinernas etiketter, som vid första anblick visar Mosels branta vinodlingar. När flaskan hålls horisontellt förvandlas dock vinodlingarna till 3 näsor som representerar tre generationer: Axels farfar, Axels far och Axel själv.
Tre fjärdedelar av familjens 9,5 hektar är vigda åt Riesling... Axel Paulys finaste terroir hittar vi på den 60–75 % branta, sydvända och skifferhaltiga Grosses Gewächs-toppläget, Lieserer Niederberg-Helden. Ett terroir i tysk Grand Cru-klass... Därtill kommer planteringar på det angränsande Bernkastel-Kueser Kardinalsberg.
Stilen är ren och mineraldriven med torra, halvtorra och halvsöta Rieslingviner som helt enkelt andas lätthet, elegans och saftig drickglädje. Och som samtidigt förmår återge druvsorten och terroiren med imponerande transparens och autenticitet.
Kvalitetsoptimeringen börjar redan i vinmarken, där överflödiga druvor rensas bort med hård hand. Denna 'gröna skörd' ger de kvarvarande druvorna optimala mognadsförhållanden, vilka ytterligare förfinas genom att ta bort skuggande blad runt klasarna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener