
Barnett Vineyards Chardonnay, Sangiacomo Vineyard
Kalifornisk Chardonnay när den är som bäst. 2017 var ett varmt år på många sätt, men dimma från San Pablo Bay förlängde mognaden av druvorna i Carneros. Som ett resultat är vinet inte bara djärvt, rikt och koncentrerat, utan också vackert balanserat med betydande friskhet och finess.
Vinet är skapat av Barnett Vineyards vinmakare, David Tate, som gick en 5-årig lärlingsutbildning hos trollkarlen Paul Draper. Legenden bakom kultvinet Ridge Monte Bello.
Njut av det till mysiga rätter, grillad fisk och skaldjur, kyckling, ljust kött och krämiga ostar. Servera vid 10-13°C.
Det gifta paret Fiona och Hal Barnett blev förälskade i Napa Valley och köpte 1983 en 16 hektar stor vingård på toppen av Spring Mountain. Som aktiva ägare är Fiona och Hal fortfarande involverade i vingården, men under de senaste 12 åren har vinframställningen och den dagliga driften legat i händerna på oenologen David Tate.
Innan David började på Barnett Vineyards arbetade han i fem år som assisterande vinmakare åt Paul Draper på Ridge Vineyards i Santa Cruz Mountains. Paul Draper - legenden bakom det kultförklarade Ridge Monte Bello - lärde David nödvändigheten av 100-procentigt engagemang och kvalitetsmedvetenhet för att producera terroirdrivna viner i världsklass.
Davids passion för vin har tagit honom runt om i världen. Han har gjort vin i Barossa Valley, Provence och Nya Zeeland - och har besökt alla klassiska vinregioner på planeten. David är universitetsutbildad med en hederstitel i oenologi och vinodling, och på fritiden undervisar han för Wine and Spirits Education Trust.
Alla viner från Barnett Vineyards kommer antingen från deras egna fält eller från utvalda enskilda fält utanför Spring Mountain. Detta innebär att varje vin är nära kopplat till sin specifika plats. Barnett Vineyards egna fält på toppen av Spring Mountain består huvudsakligen av branta, terrasserade vingårdar med en lutning på 30° eller mer. Inga mekaniska verktyg används här, så dessa fält odlas 100% manuellt från knoppning till skörd.
Hur smakar Barnett Vineyards Chardonnay, Sangiacomo Vineyard?
Briljant gyllene färg. Nosen bjuder på livfulla aromer av päron, vit persika, bivax och lavendel. Underliggande inslag av popcorn, smör och enbär. I munnen underbart rik och krämig med klassiska toner av päron, honungsmelon och vanilj. Djärvhet och friskhet i god balans. Läckert, koncentrerat avslut med inslag av rök, crème brulée, citrus och salt mineralitet.
Barnett Vineyards Chardonnay, Sangiacomo Vineyard passar bra till...
Hur är Barnett Vineyards Chardonnay, Sangiacomo Vineyard framställt?
Det vita vinet är gjort på 100% Chardonnay från den legendariska familjen Sangiacomos vingårdar i Carneros, Sonoma. Druvorna kommer från tre olika skiften: 35% South Sonoma, 35% Vella, 30% Catarina.
Musten jäses på ekfat och 31% av vinet har därefter genomgått den mjukgörande malolatiska jäsningen. Vinet mognar i 10 månader med bärkontakt ("Sur Lie") på 20% nya och 80% begagnade franska ekfat. Vinmakare: David Tate.
Druvor
ChardonnayVindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning