
Beyra Superior 2019
Glöm de 93 poängen från Wine Enthusiast för äldre årgångar... Beyra Superior är banbrytande stor 2019!
När de restauranger som stängdes ner under Covid-19 köper färre flaskor av Rui Madeiras flaggskepp till flera hundra kronor, har vinmakaren fattat ett vågat beslut…
Att använda en stor andel av vingårdarnas bästa druvor i Beyra Superior 2019, som därför är ännu mer läcker och unik än tidigare. Vi talar alltså om druvor som brukar slå kultviner från Ribera del Duero hos de professionella vinrecensenterna…
En Tempranillo-triumf av kraft, kryddighet och mineralisk elegans - ljusår före all Ribera del Duero upp till 300 kr... Prova den!
Njut av den till saftigt nötkött, lamm, kraftiga tapas, fläsk, grytor och långkok samt lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Beyra Superior 2019?
Mörkt körsbärsröd med violett kant och en nästan bläcksvart kärna... Doften är fullständigt oemotståndlig och slår an hos sinnena med koncentrerade, intensiva toner av viol, björnbärsmarmelad och svarta vinbär, som elegant följs av lakrits, granitmineralitet och exotiska fatkryddor. I munnen silkeslen och läcker med lyxig, välkryddad och extra koncentrerad mörk bärrfrukt. Lång och vackert detaljerad eftersmak med söta kryddor, eleganta tanniner och sval mineralitet. Utmärkt!
Beyra Superior 2019 passar bra till...
Om Rui Roboredo Madeira

Producenten bakom vinerna från Beyra är den erkände Rui Roboredo Madeira, som 2011 tog över vingården i byn Vermiosa, där han redan 1987 gjorde sin debut som vinmakare. Rui växte upp i Dourodalen, men har rest jorden runt för att besöka vinodlingsregioner och lära sig om vinproduktion. Därför kändes det som att komma hem för honom när det äntligen blev möjligt.
Beyras vinmarker är bland de högsta i hela Portugal och ligger omgivna av berg. En fantastisk plats med läge på hela 750 meters höjd. Varma och soliga dagar växlar med svala nätter och morgnar, vilket ger druvorna optimal balans mellan fruktighet och friskhet.
Sedan 1987 har Rui blivit en portugisisk superstjärna inom vinproduktion, och kombinationen av hans källarkunskaper och markernas läge är helt fenomenal. Han försöker ständigt föra in innovation och förnyelse i de urgamla vinodlingarna som ligger i och runt Dourodalen.
Rui åtnjuter välförtjänt stjärnstatus. Hans röda viner bevisar om och om igen att Portugals nordöstra hörn utan problem kan matcha Toro och Ribera del Duero på den spanska sidan av gränsen. Hans viner har blivit Beira Interior-regionens flaggskepp. Rui förfogar över knappt 10 hektar vinmarker i Beira Interior D.O., därifrån han producerar viner till serien Beyra Vinhos de Altitude.
Förutom vinerna från Beyra producerar Rui viner från Douro D.O., som är världens äldsta officiella vinregion. Dourofloden rinner genom hela regionen och ger liv åt alla vinstockar vars druvor används i både portvin och bordsvin. I samma region ligger underregionen Douro Superior, där Rui har 17 hektar på Quinta da Pedra Escrita. Vinhuset har i Ruis händer utvecklats till ett familjeägt vinhus i åttonde generationen. Samtidigt äger han 12 hektar på Quinta de Fafide i samma region, där man också gör viner från enskilda vingårdar. Det slutar inte där. Rui Madeiras kritikerrosade viner från serien Castello d’Alba, som var hans första serie som han släppte som oberoende vinmakare, kommer också från Douro D.O.
En man som är född ur jorden och lever och andas naturen, som har ett finger med i nästan allt som händer både i Douro och i Beira.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning