





Bodegas Luis Canas Camino Leza 2019 i trækasse
NY! - Toppvin från legendariska Luis Cañas' serie med enskilda vingårdar!
"Viñedo Singular" betyder "enstaka fält" på spanska och är både nutid och framtid för lyxiga Rioja. Det är dags att lägga mer fokus på terroir och erkänna de sublima enskilda fälten i Rioja. Därför skapade de en helt ny kategori för single brand 2017, där "Camino Leza" med 94 poäng utsågs till det 7:e bästa i en stor temaprovning hos Decanter.
Strikta regler, låga avkastningar och ständiga kvalitetsbedömningar säkerställer att de nya vinerna höjer ribban för Rioja.
Som du kan se på etiketten planterades det enda fältet "Camino Leza" 1969. På en höjd av mer än 500 meter är fältet främst planterat med Tempranillo, men flankeras också av små mängder gröna, lokala sorter som Viura och Malvasía Riojana. Druvorna från "Camino Leza" har alltid varit bland de bästa och har använts i Luis Cañas finaste blandningar fram till nu, men nu har den enskilda vingården scenen för sig själv!
Njut av blommig, aromatisk och intensiv Tempranillo med 14,5% kraft, balanserad av en darrande friskhet tack vare den enskilda vingårdens närhet till Atlanten. För att förstärka vinets terroir används endast gamla franska ekfat i mognadsprocessen.
Smaka på toppen av den nya Rioja från en av områdets mest traditionella producenter!
......
Hur smakar Bodegas Luis Canas Camino Leza 2019 i trækasse?
I glaset glittrar vinet med en klar körsbärsröd färg. Djup och komplex Rioja-näsa som öppnar med körsbär, svarta vinbär, björnbär, björnbär, plommon och medelhavsörter. Under den formidabla frukten framträder spännande mineraltoner med inslag av kaffe och choklad. I munnen landar toppvinet med en övertygande kraft och koncentration som visar terroiren när den är som finast. Tanninerna är definitivt närvarande och hjälper till att ge vinet sin fina struktur och matvänliga potential. "Camino Leza" kulminerar i en förnämlig 60-sekunders finish med mörka bärfrukter, komplexitet från skogsmark och delikata cigarrlådsnoter. Ett utmärkt exempel på "Viñedo Singular"-vinerna som visar Rioja-terroiren när den är som bäst. Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.
Om Luis Canas

„The best wines can only be made from the best grapes.“
Många danskar känner sannolikt igen namnet Luis Cañas när de ser en vin från Rioja. I årtionden har den legendariska vingården varit synonym med högkvalitativa viner i gammal stil från Spaniens mest anrika region.
Grundaren av det berömda vinhuset, Luis Cañas, föddes 1928, och även om det nu är nästan 100 år sedan så hade förfäderna redan då bedrivit vinodling i hundra år. Vin är en del av familjen Cañas DNA, som har reserverat flera kapitel i Riojas historieböcker.
I början av 1900-talet var Cañas känt för att göra fruktiga och lättdruckna viner, jästa på hela klasar enligt Beaujolais-metoden med kolsyrejäsning. Vinet tillverkades i en underjordisk källare för att sedan transporteras i stora tunnor mer än 100 kilometer med mulor längs dammiga landsvägar till Bilbao och San Sebastián, där allt såldes vidare till stora kooperativ. Det var recepten för alla vinodlare vid den tiden i Rioja Alavesa, ett av regionens ledande underområden. Allt förändrades först efter ett slumpartat möte 1970.
Luis Cañas satt på torget och njöt av en av sina egna viner tillsammans med vänner när en man frågade om han fick smaka. Mannen visade sig vara ordförande för en berömd gastronomisk loge som genast fick smak för Luis viner. Snart återvände hela sällskapet för mer vin, och det gav Luis blodad tand. Nu skulle det vara slut med att sälja till stora kooperativ. Kort därefter grundade han familjens bodega och blev den första vinbonden i Rioja Alavesa att buteljera sitt eget vin under eget namn, vilket bröt med en hårt rotad tradition och senare banade väg för otaliga andra producenter med samma dröm. Här börjar den kommersiella eran för Rioja-vin och det tog fart 1989 när nuvarande ägaren Juan Luis Cañas tog över tyglarna i familjeföretaget.
Juan Luis ville inte bara göra bra unga viner utan började specialisera sig på så kallade Crianza-viner, som genomgår minst sex månader på ekfat (gärna en blandning av amerikanska och franska), utformade för att lagras längre. För detta ändamål byggde han 1994 en ny, toppmodern anläggning med optimala förutsättningar för fatlagring.
De fatlagrade vinerna blev en enorm framgång och höjdpunkten kom för Juan Luis när ingen mindre än Robert Parker 2012 utsåg deras Crianza till världens bästa value for money-köp.
Idag är Luis Cañas en av de stora aktörerna i Rioja och producerar varje år upp till två miljoner flaskor från sina mer än 350 hektar vinmarker. Det motsvarar ungefär hälften av hela Pomerol-appellationen i Bordeaux. Trots de stora arealerna och volymerna lyckas de fortfarande skapa terroirtrogna Rioja-viner utifrån ekologiska och biodynamiska principer. Juan Luis son Jon är redan en fast del av teamet och den fjärde generationen står redo att ta över och bygga vidare på Luis Cañas legendariska status i Rioja.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener