
Bodegas Luis Canas Reserva Seleccion 2015
Rioja blir inte mycket större än så här... Med flaggskeppet Selección de la Familia levererar den legendariska Cañas-familjen en explosion av Rioja som ger dig klassisk kryddig Rioja och modern fruktkraft i ett glas.
En lyxig antydan till Bordeaux förnekas inte heller - men vinets 15% Cabernet Sauvgnon sitter fint i bakgrunden av den spanska signaturdruvan Tempranillo.
När Rioja når dessa svindlande höjder är det svårt att tänka sig ett bättre spanskt rött vinsfynd - någonsin!
Njut av den till lamm, biffar och rejäla spanska tapas. Läckert som ett meditationsvin. Servera vid 16-18°C
"De bästa vinerna kan bara göras av de bästa druvorna."
Bodegas Luis Cañas är en legendarisk familjeägd vingård som ligger i hjärtat av Rioja Alavesa. Sedan grundandet 1928 har fyra generationer av familjen Cañas arbetat hårt för att leva upp till sitt credo att producera druvor och vin av högsta kvalitet.
År 1989 tog Juan Luis Cañas över familjeföretaget, endast 33 år gammal. Med den unge perfektionisten vid rodret har Bodegas Luis Cañas blivit alltmer inriktat på ambitiösa, fatlagrade viner.
År 1994 invigdes en helt ny, toppmodern anläggning med alla de bästa produktionsmöjligheterna. Luis Cañas från Bodeag har inte sett sig om, och husets fina röda viner kan med rätta stoltsera med många utmärkelser och toppbetyg från världens ledande kritiker.
Hur smakar Bodegas Luis Canas Reserva Seleccion 2015?
Fin mörk och intensiv färg. Nosen lovar stor och sofistikerad Rioja... Torkad viol, björnbär och svarta vinbär åtföljs av vild rosmarin, dill, dammig jord och läder samt fatklassiska toner av tobak, choklad, kokosnöt och rostad vanilj. Läckert rik. Smaken är fruktkoncentrerad, rökig och kryddig med elegant mineralisk friskhet och ett perfekt balanserat tanninbett. Lång och komplex avslutning - bra Rioja! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Bodegas Luis Canas Reserva Seleccion 2015 passar bra till...
Om Luis Canas

„The best wines can only be made from the best grapes.“
Många danskar känner sannolikt igen namnet Luis Cañas när de ser en vin från Rioja. I årtionden har den legendariska vingården varit synonym med högkvalitativa viner i gammal stil från Spaniens mest anrika region.
Grundaren av det berömda vinhuset, Luis Cañas, föddes 1928, och även om det nu är nästan 100 år sedan så hade förfäderna redan då bedrivit vinodling i hundra år. Vin är en del av familjen Cañas DNA, som har reserverat flera kapitel i Riojas historieböcker.
I början av 1900-talet var Cañas känt för att göra fruktiga och lättdruckna viner, jästa på hela klasar enligt Beaujolais-metoden med kolsyrejäsning. Vinet tillverkades i en underjordisk källare för att sedan transporteras i stora tunnor mer än 100 kilometer med mulor längs dammiga landsvägar till Bilbao och San Sebastián, där allt såldes vidare till stora kooperativ. Det var recepten för alla vinodlare vid den tiden i Rioja Alavesa, ett av regionens ledande underområden. Allt förändrades först efter ett slumpartat möte 1970.
Luis Cañas satt på torget och njöt av en av sina egna viner tillsammans med vänner när en man frågade om han fick smaka. Mannen visade sig vara ordförande för en berömd gastronomisk loge som genast fick smak för Luis viner. Snart återvände hela sällskapet för mer vin, och det gav Luis blodad tand. Nu skulle det vara slut med att sälja till stora kooperativ. Kort därefter grundade han familjens bodega och blev den första vinbonden i Rioja Alavesa att buteljera sitt eget vin under eget namn, vilket bröt med en hårt rotad tradition och senare banade väg för otaliga andra producenter med samma dröm. Här börjar den kommersiella eran för Rioja-vin och det tog fart 1989 när nuvarande ägaren Juan Luis Cañas tog över tyglarna i familjeföretaget.
Juan Luis ville inte bara göra bra unga viner utan började specialisera sig på så kallade Crianza-viner, som genomgår minst sex månader på ekfat (gärna en blandning av amerikanska och franska), utformade för att lagras längre. För detta ändamål byggde han 1994 en ny, toppmodern anläggning med optimala förutsättningar för fatlagring.
De fatlagrade vinerna blev en enorm framgång och höjdpunkten kom för Juan Luis när ingen mindre än Robert Parker 2012 utsåg deras Crianza till världens bästa value for money-köp.
Idag är Luis Cañas en av de stora aktörerna i Rioja och producerar varje år upp till två miljoner flaskor från sina mer än 350 hektar vinmarker. Det motsvarar ungefär hälften av hela Pomerol-appellationen i Bordeaux. Trots de stora arealerna och volymerna lyckas de fortfarande skapa terroirtrogna Rioja-viner utifrån ekologiska och biodynamiska principer. Juan Luis son Jon är redan en fast del av teamet och den fjärde generationen står redo att ta över och bygga vidare på Luis Cañas legendariska status i Rioja.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning