
Brunello Cerretalto 2004
100% Sangiovese Grosso. 2004 är en av de två bästa årgångarna sedan 1997.
Mycket intensiv och djup smak, som en svartvinbärsbomb, extremt komplext, stort, stort vin.
Cerretalto är Casanovas flaggskepp och den högsta kvalitet som vingården är kapabel att tillverka.
Ett mycket begränsat antal flaskor produceras, cirka 8.000 per år.
Cerretalto är en Brunello Riserva, men ägaren Giacomo di Neri är en mycket blygsam person och kallar den bara vid namn.
Endast ett fåtal flaskor av detta vin kommer till Danmark på grund av stor efterfrågan.
BRAVO GIACOMO! Mycket mörk i färgen, nästan bläckaktig. Otroliga körsbärs- och intensiva fruktsmaker. Smaken är enormt komplex med massor av svartvinbärssmak och en extremt lång avslutning, fint balanserad mellan tanninerna.
1984 tog hans son Giacomo över vingården efter att ha fått de högsta utmärkelserna som agronom och oenolog vid det mycket hyllade vinuniversitetet i Florens. Idag har Giacomo blivit en "kultfigur", särskilt efter att ha varit ordförande för "Brunello concorzio" under ett antal år.
Om Casanova Di Neri

Världsmästare i Sangiovese? Casanova di Neri har skrapat ihop fler hundra poängutmärkelser än vi omedelbart kan hålla reda på. Wine Spectator säger det rakt ut: ”Verdens bedste Brunello-producent”. 1971 planterade Neri-familjen sina första vinstockar, och 1978 lanserade man sin första vin. Idag förfogar huset över 66 hektar vingårdar. Från de kallaste terroirerna, nära egendomen i nordöstra Montalcino, skördas druvor till Cerretalto och White Label, medan det berömda Tenuta Nuova görs av druvor från varmare odlingar söder om Montalcino. Medan ”White Label” hyllar den klassiska Brunello med lång lagring på stora slavonska fat, flirtar både Cerretalto och Tenuta Nuova diskret med det moderna. Båda lagras på 500-liters franska ekfat, varav dock endast 5% är nya. Tre olika uttryck av Sangiovese, tre djupt fascinerande världsklassviner.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning