
Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2007
Tenuta Nuova i perfekt drickmogen toppform från 2007.
Vinet är för länge sedan slutsålt här hemma, men förtvivla inte! Som officiell importör har vi sparat några få lösa flaskor i skattkammaren. De har nu samlats i ett par sexförpackningar, så ett fåtal lyckligt lottade Brunello-fans får en sista chans att uppleva denna ikoniska rött vins enorma smakpotential efter mer än 15 års lagring.
Som Wine Enthusiast skriver är Tenuta Nuova 2007 ett stort, kraftfullt och helt enkelt oförglömligt vin. Skapat på perfekta druvor från Casanova di Neris nya vingårdar, som förvärvades 1993. Sedan dess har det erhållit flera 100-poängsbedömningar, bland annat från Robert Parker.
Levereras i icke-original kartong.
Njut av den till lammrätter, biffar, kraftiga pastarätter, svamp och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2007?
Tenuta 2007 har genom åren byggt upp en helt mirakulös bouquet som verkligen rymmer lager på lager. Det är nästan magiskt att uppleva hur den lugnt och stilla ger mer och mer i takt med att den vaknar till liv i glaset. Här är den fylld av svarta körsbär, björnbär och kryddörter, och de friska elementen upplevs i ett virtuost samspel med chokladtoner och kaffeassociationer från fatlagringen. I munnen infriar Tenuta Nuova alla de förväntningar som doften skapade. Mycket aromatisk, vacker, finessrik - och återigen med de mogna körsbären som det bärande elementet. Koncentrerad som få, i balans tack vare de raffinerade tanninerna, som samtidigt ger vinet en mycket lång finish. Ett stort vin till alla vintermenyer. Den smakar osannolikt gott nu, men kommer att fortsätta bli allt bättre de kommande åren.
Hur är Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2007 framställt?
Tenuta Nuova är framställd på 100% Sangiovese, noggrant selekterad från Casanovas di Neris ”nye” vingårdar i södra Montalcino. Vingårdarna är noggrant utvalda efter läge, jordmån och solexponering – och planterade med noggrant utvalda kloner. Allt med ett mål i sikte: att kunna skörda Sangiovese-druvor av enastående hög kvalitet.
Manuell skörd följs av manuell druvselektion - både före och efter avstjälkning! Musten spontanjäser temperaturstyrt med 24 dagars maceration. Vinet mognar 30 månader på 500-liters franska ekfat, varav 5% helt nya, samt 18 månader på flaska innan frigivning.
Druvor
SangioveseOm Casanova Di Neri

Världsmästare i Sangiovese? Casanova di Neri har skrapat ihop fler hundra poängutmärkelser än vi omedelbart kan hålla reda på. Wine Spectator säger det rakt ut: ”Verdens bedste Brunello-producent”. 1971 planterade Neri-familjen sina första vinstockar, och 1978 lanserade man sin första vin. Idag förfogar huset över 66 hektar vingårdar. Från de kallaste terroirerna, nära egendomen i nordöstra Montalcino, skördas druvor till Cerretalto och White Label, medan det berömda Tenuta Nuova görs av druvor från varmare odlingar söder om Montalcino. Medan ”White Label” hyllar den klassiska Brunello med lång lagring på stora slavonska fat, flirtar både Cerretalto och Tenuta Nuova diskret med det moderna. Båda lagras på 500-liters franska ekfat, varav dock endast 5% är nya. Tre olika uttryck av Sangiovese, tre djupt fascinerande världsklassviner.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning