
Buglioni Lo Spudorato Spumante Brut 2022
Årgångsbubblor från Valpolicella-kometen Buglioni!
Det är sällsynt att hitta italienska mousserande årgångsviner i den här prisklassen, men det ambitiösa Buglioni ligger steget före andra konkurrenter i området.
Buglioni är världsberömt för sina Ripasso- och Amarone-viner, som får toppbetyg på upp till 96 poäng, men de gör också mousserande viner som kan konkurrera med de flesta Prosecco-viner.
Ta till exempel "Lo Spudorato", som har fått strålande recensioner i Danmark under flera år. I den nya årgången 2022 har flaskan till och med uppgraderats med en ny och elegant flaskdesign, men oroa dig inte ... flaskan levererar fortfarande den krispigaste och fruktigaste Vintage-Spumante i prisklassen.
Ett mycket mångsidigt val för mys, vardag, fest och mat... Prova den - och du kommer inte att bli besviken!
Njut av det som aperitif - eller till lättare tapas, sallader, skaldjur, sushi och färska ostar. Servera vid 6-8°C.
Hur smakar Buglioni Lo Spudorato Spumante Brut 2022?
"Lo Spudorato" glittrar i glaset med en vacker halmgul färg och fina, delikata bubblor.... Årgångsbubblorna avger den mest utsökta doften av jasminblommor, salt citrus, päron, aprikos, ananas och litchi. Lo Spudorato 2022 är krämig, krispig och citrusaktig på tungan, där smaken utvecklas med koncentrerad tropisk fruktcharm och salta mineralnyanser... Elegant och uppfriskande avslutning som lockar smaklökarna och väcker aptiten på en ny klunk! Drick nu eller spara 3-4 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Buglioni Lo Spudorato Spumante Brut 2022 passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!