
Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2004
Super Tuscan världsklass från kultåret 2004!
Detta är en av de mest förfinade och minnesvärda årgångarna i Toscana, som först nu avslöjar sitt sagoformat. Fruktrikedom, kraft och komplexitet av denna värld!
Do Ut Des 2004 är så magnifik i glaset 2021 att vi blev helt mållösa när vi nyligen testade en av de sista 400 flaskorna som finns kvar i världen!
Som långvariga vänner till familjen Cresti från Fontalpino har vi blivit erbjudna en liten källarrest, som de snabbaste (och lyckligaste!) nu kommer att få möjlighet att köpa mycket billigt!
Toscana möter Bordeaux på högsta nivå i en nästan 20 år gammal Cabernet, Merlot och Sangiovese. Toscana-fan, gläd dig. Tignanello, gå hem!
Njut av det till biffar, lammfilé med medelhavsörter, vilt, mustiga pastarätter, tapas och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2004?
Mörkt vinröd med en vacker orange kant ... Även på avstånd imponerar näsan med sin kraft och skönhet! Ur glaset dansar superdofter av mörk och rökig mineralitet, svarta vinbär, plommon, vissna violer, torkade tranbär, mynta, cederträ, gammal cigarrlåda, kaffesump, nysvärtat läder, torkat kött och engelsk lakrits.. Vinet är på samma gång viktlöst och kraftfullt på tungan, samtidigt som komplexiteten sprider sig euforiskt i munnen, där smaken bara dröjer sig kvar och dröjer sig kvar... Silkeslena och ändå matvänliga tanniner fullbordar en fantastisk supertoscansk smakupplevelse... Wow, det är fantastiskt! Drick nu eller spara 20-25 år från skördeåret.
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning