
Casa Marin Cartagena Coastal Red 2017
"ATJUUU!" - Har de hällt i peppardoftande fransk Syrah i flaskan...?
Vem hade gissat att Chiles kustnära Lo Abarca-region kan leverera Syrah som – ursäkta uttrycket – skulle kunna vara som hämtad direkt från norra Rhône?
Hade det inte varit för priset (och de 28 % Grenache) hade det lika gärna kunnat stå Crozes-Hermitage eller St-Joseph på etiketten.
Topprankat rött vin med friskhet och mineralitet i världsklass – till ett oerhört attraktivt pris!
Avnjut den till saftiga pepparbiffar, charkuterier, lamm, fläsk och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C
Hur smakar Casa Marin Cartagena Coastal Red 2017?
Mörkt körsbärsröd. I doften klassisk norra Rhône… med strålande toner av viol, skogshallon och björnbär, elegant kryddad med generösa drag av nymalen peppar, torkat kött, rökta charkuterier, svarta oliver, kaffe och mineralsälta. Len och medelfyllig med rak, saftig bärfrukt och oceaner av salt mineralisk friskhet. Silkeslen, pepprig och munrensande finish. Excellent! Drick nu, eller spara 8–10 år från skördeåret.
Casa Marin Cartagena Coastal Red 2017 passar bra till...
Om Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning