
Casa Marin Cartagena Pinot Noir 2018
Saftig, silkeslen Pinot Noir har sällan smakat bättre, så vi förstår Parkers lovord för nya Cartagena, som görs på druvor från Lo Abarca-distriktet med kallt klimat på Chiles Stillahavskust.
Detta eleganta röda vin är stilistiskt likt Bourgogne - och med sin chockprislapp borde det tilltala Bourgogne-fans!
Njut av det till grillad tonfisk, lax och fågel, fågelvilt, ankbröst, ljust kött och milda ostar. Servera vid 14-17°C.
Producenten Casa Marin ligger bara 4 kilometer från Stilla havet och lever upp till sitt namn, "hus vid havet". Det svala och blåsiga Lo Abarca-området ansågs av många vara olämpligt för vinodling, men sedan Casa Marin grundades år 2000 har pionjären Maria Luz Marin gjort slut på all skepsis.
Idag är Lo Abarca erkänt som en hotspot för viner i kallt klimat av internationell toppklass, medan Casa Marin allmänt betraktas som Chiles ledande vinproducent. Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar producerar Casa Marin vita viner i världsklass från Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Riesling och Gewürztraminer och lika fina röda viner från Pinot Noir, Syrah och Grenache.
Hur smakar Casa Marin Cartagena Pinot Noir 2018?
Fin körsbärsfärg i glaset. Nosen skriker nästan Pinot Noir... Vackert nyanserade aromer av röda blommor, hallon, jordgubbar och körsbär med underliggande inslag av apelsinskal, krossad granit, rök och söta kryddor. I munnen charmigt fräsch och fruktig. Fina mineralnyanser och silkeslena tanniner i den långa och något rökiga avslutningen. Den var fin. Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Casa Marin Cartagena Pinot Noir 2018 passar bra till...
Om Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning