



Casa Marin Litoral Syrah 2013
Casa Marins svar på Côte Rôtie ... En one-of-a-kind källarfynd från 2013 med upp till 95 och 96 poäng!
Vi kan lika gärna säga det direkt. Vi fick det här överblivna partiet till en mycket stor rabatt. Anledningen är att Casa Marin, med så höga betyg från några av världens främsta vinkritiker, inte skulle ge bort denna Syrah från en enskild vingård gratis.
Men den globala vinmarknaden är hänsynslös och trots att Litoral 2013 har högre betyg än vad många viner från norra Rhône kan drömma om, har dess chilenska ursprung gjort det svårt. Vi hjälper dem nu att bli av med tomten och sänker priset så mycket att vi närmar oss det tragikomiska.
Nu till vinet. I flaskan finns en lyxig Syrah i kallt klimat av högsta klass från den enskilda vingården Litoral, där temperaturen aldrig överstiger 28 grader på sommaren. Svalkande morgondimma från Stilla havet förstärker vinets fräschör som ger det en så stor potential i källaren.
I källaren tillbringar Syrah 16 månader på franska ekfat, som alla används så att fatets kryddor inte överväldigar vinets frukt och mineralitet.
"Det är en stil som påminner mycket om norra Rhône, inte ett chilenskt eller australiensiskt, stort och djärvt vin. Den är elegant, delikat och passar utmärkt till en köttbit." - Casa Marin
Efter 10 år i Casa Marins källare är vinet helt klart att dricka, även om du enkelt kan lagra det i ytterligare 5 år. Ett av de bästa Syrah-köpen på marknaden.
Njut av den till grillat lamm- och nötkött - gärna kryddat med peppar, vitlök och medelhavsörter. Prova också grytor, rejäla tapas, viltkött och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Casa Marin Litoral Syrah 2013?
Efter lagring presenterar sig den 10-åriga Syrah med en frisk och mörk plommonröd färg. Näsan är parfymerad och blommig som en Côte Rôtie kombinerad med burgundisk skogsmarkskomplexitet. Det här är stort... Doften är sprängfylld av färska hallon, blåbär och björnbär, som snabbt möter mynta och lagerblad samt våt matjord, olivtapenade, rökt bacon och krossade pepparkorn. Vinet landar i munnen som kallt silke med finess och friskhet i framkant. Därefter öppnar sig en gudomlig Syrah-frukt i munnen med både mörka och röda bär omslutna av balsamico och lite muskotnöt. Enorm avslutning med peppar, rök, kalkhaltig mineralitet och en lekfull frukt som vägrar släppa taget. Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Om Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Vikt
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Restsöcker
Syrainnehåll