





Casa Marin Litoral Syrah 2013
Casa Marins svar på Côte Rôtie… Ett one-of-a-kind källarfynd från 2013 med ända upp till 95 och 96 poäng!
Vi kan lika gärna säga det direkt. Detta restparti har vi fått till ett mycket kraftigt rabatterat pris. Anledningen är att Casa Marin, med så höga betyg från några av världens största vinrecensenter, inte skulle ge bort denna single-vineyard Syrah för en billig penning.
Men den globala vinmarknaden är nådelös och trots att Litoral 2013 har högre betyg än många norra Rhône-viner kunde drömma om, har det chilenska ursprunget gjort det svårt. Vi hjälper dem nu att bli av med partiet och pressar priset så långt ner att det närmar sig det tragikomiska.
Nu till vinet. I flaskan döljer sig en ”cool climate” lyx-Syrah av högsta kaliber från single-vineyard Litoral, där temperaturerna aldrig stiger över 28 grader på sommaren. Kylig morgondimma från Stilla havet förstärker dessutom den fräschör i vinet som bidrar till dess stora lagringspotential.
I källaren lagras Syrahen 16 månader på franska ekfat, som alla är begagnade, så att fatkryddorna inte tar över frukten och mineraliteten i vinet.
“It is a style very similar to northern Rhone, not a Chilean, or Australian, big bold wine. It is elegant, delicate and great with a piece of meat.” – Casa Marin
Efter 10 år i Casa Marins källare är vinet helt perfekt drickfärdigt, även om du utan problem kan lagra det ytterligare 5 år. Du har Supervins unika smakgaranti för att detta är marknadens suveränt bästa Syrah-köp.
Njut av den till grillat lamm och nötkött – gärna kryddat med peppar, vitlök och medelhavsörter. Prova också grytor, kraftiga tapas, viltkött och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Casa Marin Litoral Syrah 2013?
Vid upphällningen visar den 10 år gamla Syrahen upp en frisk, mörkt plommonröd färg. Näsan är parfymig och floral à la Côte-Rôtie, kombinerad med burgundisk skogsbunds-komplexitet. Det här är stort... Doften är sprängfylld av färska hallon, blåbär och björnbär som snabbt möter mynta och lagerblad samt våt mull, olivtapenade, rökt bacon och krossade pepparkorn. Vinet landar i munnen som sval silkighet med finess och friskhet i främsta rummet. Därefter breder en gudomlig Syrah-frukt ut sig i munnen med både mörka och röda bär som omsluts av balsamico och en aning muskotnöt. En enorm finish med både peppar, rök, kalkig mineralitet och en spelande frukt som vägrar släppa taget. Drick nu, eller lagra 10–15 år från årgången.
Hur är Casa Marin Litoral Syrah 2013 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Syrah, som handplockas från vingården Litoral, som är planterad 4 kilometer från Stilla havet i Lo Abarca. Det är ett – för Chile – unikt kallklimatterroir, där temperaturerna under sommaren inte överstiger 28 grader och där svala havsbrisar och dimma också bidrar till att ge vinerna fräschör och elegans. Syrah-druvorna förs till vineriet, där de varsamt avstjälkas före pressning och spontan jäsning. Manuella nedstötningar och överpumpningar bidrar till att extrahera färg, smak och tanniner till vinet. Efter avslutad jäsning får vinet lov att ytterligare dra smak under 3 dagars "post-fermentering" innan vinet placeras i använda franska ekfat, där det mognar i 16 månader.
Druvor
SyrahOm Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll





