
Casa Marin, Lo Abarca Hills, Pinot Noir 2009, Chile
Med en mängd internationella utmärkelser och en terroirrik burgundisk stil är det anmärkningsvärt att en sådan utsökt, drickbar årgång inte är slutsåld.
Vi har haft turen att få köpa ett litet parti som Casa Marin fått tillbaka från en kund i Europa. Istället för att returnera vinerna tog vi dem till DK - och vi gör en grym överbliven sats!
Lo Abarca, Pinot Noir 2009 kommer från kalla Casa Marin i Chile. Ja, du läste rätt - det här är COLD-CLIMATE Pinot Noir från Chile.
Casa Marin ligger bara 4 kilometer från Stilla havet och har helt andra temperaturer och odlingsförhållanden än resten av landet. Det svala och blåsiga området ansågs av många vara olämpligt för vinodling, men sedan grundandet har pionjären Maria Luz Marin gjort slut på all skepsis.
Idag har Lo Abarca status som en hotspot för friska, svala klimatviner av internationell excellens!
Läckert djup och komplex näsa. Vildkörsbär möter skogsmark, engelsk lakrits och välintegrerad fatkrydda. Antydan till örter och mineralitet. Mjukt, sött och värmande i gommen, som läckra Rhone, men med bra motspel från exakt syra och finkorniga tanniner. 15% alkohol, mognadspotential: ca 2022.
En verkligt unik pinot noir - som med åldern börjar visa sin storhet.
Servera med fiskrätter, t.ex. lax eller tonfisk direkt från grillen! Du kan också prova den med fågelvilt eller nötkött. Avnjut lätt kyld 14-16°C.
Casa Marin, Lo Abarca Hills, Pinot Noir 2009, Chile passar bra till...
Om Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential