
Casa Marin Riesling Lo Abarca 2018
Japp, Lo Abarca 2017 var en av världens högst rankade Rieslingviner i Decanter... Och nu är det sedan länge utsålda toppvinet, som ursprungligen var låst till en av Casa Marins stora kunder i Storbritannien, äntligen tillbaka i toppform med den vackra årgången 2018.
Casa Marin har två gånger vunnit utmärkelsen "Worlds Best Sauvignon Blanc", och från samma terroir imponerar Riesling Lo Abarca här med struktur och smak som en Riesling Grand Cru från Alsace - till en bråkdel av priset!
---
Njut av det till skaldjur, sushi, fågel och fläsk, samt till rökt kött, lätta asiatiska rätter och karaktärsfulla ostar. Servera vid 10-12°C.
Hur smakar Casa Marin Riesling Lo Abarca 2018?
Nyhällt presenterar sig Lo Abarca 2018 elegant halmgult i glaset med intensiva och komplexa smaker av gröna äpplen, lime, torkad persika, ingefära och mineralolja. I munnen mjukt och torrt till halvtorrt med frukt och darrande frisk mineralitet i sublim balans. Stort, mineraliskt avslut med myriader av fina, delikata smaker. Wow, vilken Riesling! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Casa Marin Riesling Lo Abarca 2018 passar bra till...
Om Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning