
Casa Marin Sauvignon Gris Estero Vineyard 2019
Världens bästa Sauvignon Gris? Estero är en underbar arombomb till ett vin från en enskild vingård – och hyllas år efter år!
Maria Luz Marin blev handlöst förälskad i den sällsynta vitvinsdruvan på en vinresa i Frankrike, och sedan första skörden 2003 har Sauvignon Gris Estero Vineyard varit den ”hemliga pärlan” i Casa Marins portfölj.
Sauvignon Gris har rosafärgat druvskal och kallas därför också Sauvignon Rosé. Vinet påminner mycket om Sauvignon Blanc, men har extra rondör, floralitet, fruktighet och kryddighet. Kort sagt mer av allt!
Vill du uppleva Sauvignon Gris för fullt – missa då inte Estero 2019!
Avnjut den till fylliga fiskrätter, fjäderfä, sparris, tomaträtter, asiatiska rätter samt krämiga ostar. Servera vinet vid 10–12 °C.
Drick nu eller lagra upp till 10 år från skördeåret.
Hur smakar Casa Marin Sauvignon Gris Estero Vineyard 2019?
Perfekt strågul i glaset med mycket exotisk doft av grapefrukt, karamelliserad citron, papaya, honungsmelon och ananas, samt gröna toner av sparris, svarta vinbärsblad och nyklippt gräs. Diskret vanilj från lagringen på fat. I munnen är den mjuk och torr med honungsfyllighet och en munrensande fräschör i harmoniskt samspel.
Casa Marin Sauvignon Gris Estero Vineyard 2019 passar bra till...
Om Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning