
Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2018
“The 2018 vintage for Tuscany was, by most accounts, exceptionally good.” – Wine Searcher
Montalcinos bästa Brunello-producent är tillbaka i storform med 98 poäng och Tenuta Nuova står därmed för en av årgångens största viner.
Efter den svåra årgången 2017, där endast de bästa lyckades göra stor Brunello, är både Robert Parker och Wine Enthusiast överens om att nivån i årgång 2018 är ”outstanding”. Balanserade och harmoniska Brunelloviner med parfymig Sangiovese-frukt och munvattendrivande, silkeslen struktur.
Tenuta Nuova visar åter varför den räknas som en av de största Brunellovinerna i Montalcino.
Njut av den till lammrätter, stekar, kraftiga pastarätter, svamp och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2018?
Nyupphälld från den ikoniska flaskan visar Tenuta Nuova upp sig med en koncentrerad körsbärsröd färg som i kanten har vackra tegelstensnyanser. En exklusiv och komplex Brunello‑näsa med solmogna röda och mörka körsbär, vilda hallon, krossade rosor, blodapelsinskal, mynta och anis som vävs samman med djupa inslag av mineralisk skogsbotten, granit och tryffel… Det finns redan så många lager i doften! Vinet landar friskt och silkeslent i munnen och med en akrobatisk lätthet flyter Sangiovese‑frukten över tungan samtidigt som bärnyanserna, de torkade örterna och fatkryddorna går in i ett perfekt samspel. Tanninerna är mogna och rundade, men ger samtidigt struktur och kropp åt denna världsklass‑Brunello och garanterar en lagringspotential på minst 20–25 år. Tenuta Nuova imponerar verkligen 2018.
Hur är Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2018 framställt?
Tenuta Nuova 2018 är gjord på 100% Sangiovese, noggrant utvald från Casanovas di Neris "nya" vingårdar i södra Montalcino. Vingårdarna är noga utvalda efter läge, jordmån och solexponering – och planterade med noggrant utvalda kloner. Allt med ett syfte: att kunna skörda Sangiovese-druvor av en enastående hög kvalitet.
Manuell skörd följs av manuell druvsortering - både före och efter avstjälkning! Musten spontanjäser temperaturkontrollerat med 24 dagars maceration. Vinet lagras 30 månader på 500-liters franska ekfat, varav 5% helt nya, samt 18 månader på flaska innan frigivning.
Druvor
SangioveseOm Casanova Di Neri

Världsmästare i Sangiovese? Casanova di Neri har skrapat ihop fler hundra poängutmärkelser än vi omedelbart kan hålla reda på. Wine Spectator säger det rakt ut: ”Verdens bedste Brunello-producent”. 1971 planterade Neri-familjen sina första vinstockar, och 1978 lanserade man sin första vin. Idag förfogar huset över 66 hektar vingårdar. Från de kallaste terroirerna, nära egendomen i nordöstra Montalcino, skördas druvor till Cerretalto och White Label, medan det berömda Tenuta Nuova görs av druvor från varmare odlingar söder om Montalcino. Medan ”White Label” hyllar den klassiska Brunello med lång lagring på stora slavonska fat, flirtar både Cerretalto och Tenuta Nuova diskret med det moderna. Båda lagras på 500-liters franska ekfat, varav dock endast 5% är nya. Tre olika uttryck av Sangiovese, tre djupt fascinerande världsklassviner.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener





