
Casanova di Neri Pietradonice 2021
En Cabernet Sauvignon-triumf från Brunello-vingårdarna i Montalcino!
När världens bästa Brunello-producent (enligt Wine Spectator) ger sig i kast med att göra en 100% Cabernet Sauvignon ger det eko på den internationella vinscenen. Kultvinet Pietradonice tillverkas endast under särskilt goda år och endast i ett mycket begränsat antal flaskor. Vi har just fått in en liten batch från den fantastiska årgången 2021, som redan fått 95 poäng av James Suckling.
Vinet har fått sitt namn efter sin unika terroir, som tidigare var ett stenbrott för ädelstenen onyx. Idag producerar fältet kanske den vackraste och mest ädla Super Tuscan i hela Brunello-landet.
I vingården skämmer man bort Pietradonice enligt alla regler för Cru Classé-konsten med 18 månaders lagring i små franska barriques. Då kan Napa Valley, Bolgheri och Bordeaux Cru Classé komma och gå!
Njut av det till grillat rött nötkött, lamm med örter, viltkött, kraftiga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Casanova di Neri Pietradonice 2021?
Pietradonice 2021 presenterar sig med en pompös mörklila färg som är nästan svart i mitten... På näsan extremt läcker med massor av svarta vinbär, svarta plommon, parfymerade violer, färsk mynta och torkad timjan som blandar sig vackert med en klassisk "dammig" toskansk mineralitet och fatets lyxiga toner av choklad, rostade espressobönor, cigarrlåda och cederträ.. Pietradonice är mjukt och elegant på tungan, där vinet masserar sin oförglömligt läckra svartvinbärsfrukt djupt in i medvetandet... Ett monumentalt Montalcino som äntligen höjer nivån ytterligare med omsorgsfullt utmejslade tanniner, toskanska örter och utsökta kryddor från fatet... Det här är en Cabernet Sauvignon med en inbyggd WOW-effekt. Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Cederträ
Tsigarkasse
Vinbär
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Casanova di Neri Pietradonice 2021 passar bra till...
Om Casanova Di Neri

Världsmästare i Sangiovese? Casanova di Neri har skrapat ihop fler hundra poängutmärkelser än vi omedelbart kan hålla reda på. Wine Spectator säger det rakt ut: ”Verdens bedste Brunello-producent”. 1971 planterade Neri-familjen sina första vinstockar, och 1978 lanserade man sin första vin. Idag förfogar huset över 66 hektar vingårdar. Från de kallaste terroirerna, nära egendomen i nordöstra Montalcino, skördas druvor till Cerretalto och White Label, medan det berömda Tenuta Nuova görs av druvor från varmare odlingar söder om Montalcino. Medan ”White Label” hyllar den klassiska Brunello med lång lagring på stora slavonska fat, flirtar både Cerretalto och Tenuta Nuova diskret med det moderna. Båda lagras på 500-liters franska ekfat, varav dock endast 5% är nya. Tre olika uttryck av Sangiovese, tre djupt fascinerande världsklassviner.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener