





Castiglion del Bosco, Brunello di Montalcino 2014
’’Super’’-Brunello från ett toskanskt topphus.
Brunello är för Toscana vad Barolo är för Piemonte: flaggskeppet som alla andra viner står något i skuggan av. Det finns helt enkelt inget som Brunello för Toscana-älskare!
Men inte alla Brunello är lika... Några är bara bättre än andra. Castiglion del Boscos Brunello hör hemma i toppen av rankningen! Bara se på antalet toppomdömen som tycks säga samma sak: This is a keeper.
Drick nu eller lagra 15–20 år från årgången.
Rekommenderas till lamm, nötkött, kraftiga pastarätter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16–18°C
Hur smakar Castiglion del Bosco, Brunello di Montalcino 2014?
Vacker rubinröd färg i glaset. Vinet erbjuder toner av intensiv mörk frukt och röda körsbär, som utgör kärnan i denna mycket läckra Brunello. Fatlagringen ger en kryddig touch åt upplevelsen i form av lite tobak, cederträ, anis och pikanta rökiga nyanser. Lätta animaliska toner som läder kan anas som ett bakgrundstäcke, och vinet avslutas med stil med en lätt mineralisk prägel. Arompaletten har börjat utvecklas i takt med att vinet fått några års lagring, och de skarpaste kanterna har slipats bort, vilket verkligen gör vinet gott, men det kan dock utan problem lagras många år till. En Brunello man vill ha i sin vinkällare!
Castiglion del Bosco, Brunello di Montalcino 2014 passar bra till...
Om Castiglion del Bosco

”Castiglion del Bosco is one of the leading producers in Montalcino” – James Suckling
99 poäng och nästbästa vin på James Sucklings TOP 100 WINES OF ITALY säger allt om världsklassen hos Castiglion del Bosco … och här talar vi alltså om husets ”normala” Brunello!
Castiglion del Bosco är en av de historiska vingårdarna som 1967 var medgrundare av Brunello-konsortiet. Vinerna är ekologiskt certifierade sedan 2016 och lutar stilmässigt åt den moderna, fatkryddade stilen. Professionella recensenter placerar tydligt Castiglion del Bosco i den absoluta Brunello-eliten.
Huset är också känt som "Montalcinos mest øde vingård", eftersom platsen omges av 1200 hektar UNESCO-skyddad skog. Detta unika mikroklimat gör Castiglion del Boscos terroir till något alldeles särskilt.
”The vines get cool air from the forest” - winemaker, Cecilia Leoneschi
Castiglion del Bosco odlar 62 hektar ekologisk Sangiovese, fördelat på två specifika sektioner. Den 20 hektar stora Gauggiole-odlingen levererar främst druvor till husets Rosso di Montalcino, medan den 42 hektar stora odlingslotten Capanna uteslutande reserveras för Brunello di Montalcino. Detta storslagna terroir sluttar majestätiskt mot sydväst från toppstycket Campo del Drago på 460 meters höjd ner till fältets botten på 250 meter över havet.
Fastighetens toppmoderna vineri inkluderar en stor ekkällare med hundratals barriques. I källaren arbetar vinmakaren Cecilia Leoneschi tillsammans med ett oenologiskt superteam bestående av legenden Beppe Caviola samt 100-poängsduon Elena Penna och Luca Currado från Barolo-huset Vietti.
Rad på rad med topprankningar år efter år placerar Castiglion del Bosco i den absoluta eliten bland Brunello-producenter. Bland husets "lyx-Brunellos" hittar vi till exempel den berömda enkelmarksvinet Campo del Drago.
I Maremma driver Castiglion del Bosco egendomen Tenuta Prima Pietra, som är berömd för utmärkta supertoscanaviner baserade på franska druvsorter.
Castiglion del Bosco är mer än en världsklassvingård. Det är också platsen för en restaurerad medeltidsby med historiskt torn och borgbyggnad. De omsorgsfullt restaurerade ruinerna kompletteras av nyare byggnader i traditionell toskansk stil, som tillsammans utgör ett 5-stjärnigt lyxresort.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener