



Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino 2017
Castiglion del Bosco träffar jackpotten... I föregående årgång nådde “slottet i skoven” nära de perfekta 100 poängen, och i den nya årgången 2017 går samma Brunello di Montalcino rakt in på Decanters TOP10 över årets bästa Brunello-köp!
Vinmakare Cecilia Leoneschi, en superstjärna i förklädnad, vrider fram den renaste Montalcino-magien ur sina ekologiska Sangiovese-druvor – och i källaren skämmer man bort den resulterande drömvinen med 24 månader på de finaste franska barriquefaten, varav 20 % helt nya.
Njut av den till lamm, nötkött, kraftiga pastarätter, svamp och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino 2017 passar bra till...
Hur är Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino 2017 framställt?
Vinet är framställt på 100% Sangiovese och har legat i 24 månader på franska barriques, varav 20% nya. De handplockade druvorna genomgår flera selekteringsprocesser, så att endast de friskaste druvorna används för vinframställning. Resultatet av denna skarpa urvalsprocess är ett förstklassigt vin som står knivskarpt!
Druvor
SangioveseOm Castiglion del Bosco

”Castiglion del Bosco is one of the leading producers in Montalcino” – James Suckling
99 poäng och nästbästa vin på James Sucklings TOP 100 WINES OF ITALY säger allt om världsklassen hos Castiglion del Bosco … och här talar vi alltså om husets ”normala” Brunello!
Castiglion del Bosco är en av de historiska vingårdarna som 1967 var medgrundare av Brunello-konsortiet. Vinerna är ekologiskt certifierade sedan 2016 och lutar stilmässigt åt den moderna, fatkryddade stilen. Professionella recensenter placerar tydligt Castiglion del Bosco i den absoluta Brunello-eliten.
Huset är också känt som "Montalcinos mest øde vingård", eftersom platsen omges av 1200 hektar UNESCO-skyddad skog. Detta unika mikroklimat gör Castiglion del Boscos terroir till något alldeles särskilt.
”The vines get cool air from the forest” - winemaker, Cecilia Leoneschi
Castiglion del Bosco odlar 62 hektar ekologisk Sangiovese, fördelat på två specifika sektioner. Den 20 hektar stora Gauggiole-odlingen levererar främst druvor till husets Rosso di Montalcino, medan den 42 hektar stora odlingslotten Capanna uteslutande reserveras för Brunello di Montalcino. Detta storslagna terroir sluttar majestätiskt mot sydväst från toppstycket Campo del Drago på 460 meters höjd ner till fältets botten på 250 meter över havet.
Fastighetens toppmoderna vineri inkluderar en stor ekkällare med hundratals barriques. I källaren arbetar vinmakaren Cecilia Leoneschi tillsammans med ett oenologiskt superteam bestående av legenden Beppe Caviola samt 100-poängsduon Elena Penna och Luca Currado från Barolo-huset Vietti.
Rad på rad med topprankningar år efter år placerar Castiglion del Bosco i den absoluta eliten bland Brunello-producenter. Bland husets "lyx-Brunellos" hittar vi till exempel den berömda enkelmarksvinet Campo del Drago.
I Maremma driver Castiglion del Bosco egendomen Tenuta Prima Pietra, som är berömd för utmärkta supertoscanaviner baserade på franska druvsorter.
Castiglion del Bosco är mer än en världsklassvingård. Det är också platsen för en restaurerad medeltidsby med historiskt torn och borgbyggnad. De omsorgsfullt restaurerade ruinerna kompletteras av nyare byggnader i traditionell toskansk stil, som tillsammans utgör ett 5-stjärnigt lyxresort.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener










