
Castiglion del Bosco Rosso di Montalcino Cru Gauggiole 2018
"Jag skulle dricka det här vinet framför många av de tyngre Brunello-vinerna som finns på marknaden idag" - Robert Parker (andra årgången)
Bättre än Brunello... Vad?
James magazine, Italiens svar på GASTRO, testade nyligen Rosso Cru Gauggiole 2018 mot Brunello 2016 från samma topphus, Castiglion del Bosco.
Cru Gauggiole vinner med fler poäng ... Hemligheten är extraordinär druvkvalitet och elegant terroirkaraktär från utvalda parceller på den svala nordostvända enskilda vingården Cru Gauggiole.
Resultatet är ren världsklass. Att kalla denna eleganta vin för "baby Brunello" är en förolämpning mot kvaliteten i glaset - såvida vi inte talar om underbarn i den virtuosa Mozart-klassen!
I årgången 2018 visar Cru Gauggiole Sangiovese och Montalcino terroir sin mest livfulla, eleganta sida.
Levereras med vanlig världsklass av 99-poängsproducenten Castiglion del Bosco ... Ett bra köp för fans av Sangiovese och Brunello!
Njut av den till biffar, lamm och mustiga pastarätter samt till pizza och lasagne. Med sin friska och livfulla frukt passar den också utmärkt till charkuteri- och osträtter. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Castiglion del Bosco Rosso di Montalcino Cru Gauggiole 2018?
Nyhällt, Cru Gauggiole 2018 gnistrar elegant körsbärsrött i glaset... Nosen är förföriskt elegant med delikata violer, parfymerade rosenblad, mandarin, rökig mineralitet, röda körsbär, mörka plommon och örtiga inslag av eukalyptus och rosmarin... Wow, vilken doft! Vinet är mjukt och svalt som silke på tungan, där den delikata Sangiovese-frukten får en nästan svävande karaktär. Förtjusande fräsch. Kryddig ört. Antydan till läder, rök och kaffe i den fantastiskt saftiga avslutningen. Bravo! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Om Castiglion del Bosco

”Castiglion del Bosco is one of the leading producers in Montalcino” – James Suckling
99 poäng och nästbästa vin på James Sucklings TOP 100 WINES OF ITALY säger allt om världsklassen hos Castiglion del Bosco … och här talar vi alltså om husets ”normala” Brunello!
Castiglion del Bosco är en av de historiska vingårdarna som 1967 var medgrundare av Brunello-konsortiet. Vinerna är ekologiskt certifierade sedan 2016 och lutar stilmässigt åt den moderna, fatkryddade stilen. Professionella recensenter placerar tydligt Castiglion del Bosco i den absoluta Brunello-eliten.
Huset är också känt som "Montalcinos mest øde vingård", eftersom platsen omges av 1200 hektar UNESCO-skyddad skog. Detta unika mikroklimat gör Castiglion del Boscos terroir till något alldeles särskilt.
”The vines get cool air from the forest” - winemaker, Cecilia Leoneschi
Castiglion del Bosco odlar 62 hektar ekologisk Sangiovese, fördelat på två specifika sektioner. Den 20 hektar stora Gauggiole-odlingen levererar främst druvor till husets Rosso di Montalcino, medan den 42 hektar stora odlingslotten Capanna uteslutande reserveras för Brunello di Montalcino. Detta storslagna terroir sluttar majestätiskt mot sydväst från toppstycket Campo del Drago på 460 meters höjd ner till fältets botten på 250 meter över havet.
Fastighetens toppmoderna vineri inkluderar en stor ekkällare med hundratals barriques. I källaren arbetar vinmakaren Cecilia Leoneschi tillsammans med ett oenologiskt superteam bestående av legenden Beppe Caviola samt 100-poängsduon Elena Penna och Luca Currado från Barolo-huset Vietti.
Rad på rad med topprankningar år efter år placerar Castiglion del Bosco i den absoluta eliten bland Brunello-producenter. Bland husets "lyx-Brunellos" hittar vi till exempel den berömda enkelmarksvinet Campo del Drago.
I Maremma driver Castiglion del Bosco egendomen Tenuta Prima Pietra, som är berömd för utmärkta supertoscanaviner baserade på franska druvsorter.
Castiglion del Bosco är mer än en världsklassvingård. Det är också platsen för en restaurerad medeltidsby med historiskt torn och borgbyggnad. De omsorgsfullt restaurerade ruinerna kompletteras av nyare byggnader i traditionell toskansk stil, som tillsammans utgör ett 5-stjärnigt lyxresort.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener